Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2014. november 3. 08:38

Népi Iparművészeti Gyűjtemény programjai

A Népi Iparművészeti Gyűjtemény (Kecskemét, Serfőző u.19.) megküldte programjait, melyet örömmel osztunk meg olvasóinkkal.

Mesterek és tanítványok – az alkotó népművészet múltja, jelene és jövője a Duna-Tisza közén

A Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület kiállításán a hagyományőrzés és átadás szellemében a Népművészet Mestere, a Népművészet Ifjú Mestere és a népi iparművész címmel kitüntetett alkotók és tanítványaik együtt mutatkoznak be, egyidejűleg képviselve a múltat és a jelent, mely előremutat a jövőbe.

Megnyitó: 2014. november. 8. (szombat) 11 óra,látogatható 2015. február végéig.

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

 

 „Tíz ujjal óvatosan készített….”

A kiállítás a 2012-14 között Kecskeméten zajló, a Nemzeti Művelődési Intézet nemezkészítő képzésében részt vevő 13 végzős hallgatónak és oktatóiknak munkáit mutatja be.

A kész munkákon kívül fotók szemléltetik az oktatás folyamatát a birkanyírástól a kész tárgyakig.

Vezető tanárok: Nagy Mari - Vidák István, a Népművészet Mesterei

Megnyitó 2014. november 8. (szombat) 11.45 órakor, látogatható 2014. november 28-ig.

 

Polyák Ferenc fafaragó kiállítása

Polyák Ferenc (1945–2013) földműves családból származott. Gyermekkora óta foglalkozott fafaragással, először a mindennapi használati tárgyakat díszítette, később már szobrokat és domborműveket is faragott. Baltával és vésővel dolgozott, a keményebb fafajtákat kedvelte, témáit leggyakrabban a népi életből vette.

Látogatható november 30-ig.

 

PROGRAMOK:

A népi iparművészet múltja, jelene és jövője– konferencia
november 21. (péntek) 10 órától

A megrendezésre kerülő konferencián a szakterület elismert kutatói, etnográfusai a népi iparművészet jelenlegi helyzetét, jövőbeni útjait és lehetőségeit elemzik. Valamint olyan izgalmas kérdésekről lesz szó, mint például: hogyan kapcsolódott be a néprajztudomány az állami irányítás alatt álló népi iparművészet megteremtésébe, és hogyan élt egymás mellett a hivatalos vonal és a mozgalom.

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

 

„Így éltünk tavasztól őszig” - a Varajti Gizella Színjátszó Kör előadása

Bemutató: november 28. (péntek) 17 óra.

A névadó által írt népi színdarab három felvonásban mutatja be Kalocsa és a szállások régi életét, szokásait. A paraszti élet sem csak a nehéz fizikai munkából állt, mindig dal, tánc, humor, öröm, bánat, pletyka, intrika, szerelem színesítette. A színdarab visszarepíti időben a kedves nézőt a két világháború közötti évekbe, ahol Kalocsa és a szállások régi paraszti életét, szokásait, eszközeit, viseletét, ízes tájnyelvét, dalait, táncait mutatják be sok humorral fűszerezve.

Az előadás megtekintése ingyenes.

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

A DÍSZÍTŐMŰVÉSZ SZAKKÖRBEN hazánk népi hímzéskultúrájával ismerkednek meg minden kedden 14-16 közöttdr. Varga Ferencné népi iparművész, a Népművészet Mestere és Mucsi Jenőné népi iparművész vezetésével.

Téli szünet december 3-tól 2015. január 12-ig.

BELÉPŐDÍJ:500,- Ft, Kecskemét Kártyával 400,- Ft, kedvezményes: 250,- Ft.

TÁRLATVEZETÉS:bejelentés alapján, magyar nyelven kérhető. Ára: 2.000,- Ft.

Kövessen minket a Facebookon is!