Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2015. április 30. 22:01 | Szerző/forrás: Forrás: KEOL

A csipke városában ülésezett a megyei közgyűlés

Képgaléria
A csipke városában ülésezett a megyei közgyűlés
A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés áprilisi ülésének Kiskunhalas Város adott otthont április 30-án, csütörtökön.

Az első napirendi pontban Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke tájékoztatta a testületet a két ülés közötti ügyekről. Az elnök hangsúlyozta, hogy az Önkormányzat legfontosabb feladata a 2014-2020 között európai uniós forrásból megvalósulható projektek fejlesztése, a megyei integrált területi program kidolgozása, a TOP keretében rendelkezésre álló források prioritások és intézkedések közötti arányának, valamint az eredményességi indikátor nagyságának meghatározása volt.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat a TOP források hatékony felhasználása, valamint a települési önkormányzatok projektjeinek sikeres végrehajtása érdekében szervezetfejlesztésbe kezdett a Bács-Kiskun Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft.-nél. Rideg László beszámolt arról is, hogy a testvérmegyei kapcsolatok építése érdekében a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Hargita Megyei Tanáccsal az Europe for Citizens pályázati felhívásra. A projekt célja a kulturális, természeti és épített örökség megóvása és megismertetése, az értékekre alapuló fejlesztések előmozdítása, valamint jó gyakorlatok bemutatása. 

Az önkormányzat folytatta az értékmentő munkát. A Megyei Értéktár Bizottság több mint 70 javaslatot tárgyalt és újabb 18 értéket vett fel a megyei értéktárba, továbbá a Bács-Kiskun megyei polgármesterek találkozóján a megyei értéktárba nyilvántartásba vett értékekből kiállítást szerveztek. A közgyűlésen beszámoltak arról, hogy a hagyományokkal rendelkező Bács-Kiskun megyei polgármesterek szakmai fórumát ezúttal Tiszakécskén szervezték meg. A két napos rendezvényen mintegy száz település képviselte magát. Az előadások a területfejlesztés, a vidékfejlesztés, a foglalkoztatás köré csoportosultak. Az önkormányzati együttműködési lehetőségeket jó gyakorlatokkal mutatták be.

A közgyűlés elfogadta a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat 2014. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló beszámolót. A zárszámadás keretében a vagyonról és a költségvetés végrehajtásáról adtak tájékoztatást. 

A megyei önkormányzat 2014. évi feladatellátásában továbbra is az alapfeladatot jelentő területfejlesztési tervezés volt a legmeghatározóbb elem, de emellett folytatódott a pályázatok utóellenőrzése, a folyamatban lévő uniós projektek menedzselése. A hivatal tekintetében jelentős többlet feladatot okozott az év során lezajlott három választás megyei szintű feladatainak koordinálása és irányítása. Az önkormányzat a pénzügyi lehetőségei függvényében megtartotta a legfontosabb megyei programjait is. 

Ilyen volt a megyedíjak kiosztása, a megyebora díj, a külkapcsolatainak fenntartása és ápolása, a művészeti mecenatúra, az erdélyi szűrővizsgálat megszervezése. Új feladatot jelentett a megyei értéktárakkal és a hungarikumokkal kapcsolatos munka, a Homokhátsági Térségi Fejlesztési Tanács létrehozása és működése, valamint annak munkaszervezeti feladatainak ellátása.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat 2014. évi költségvetésének végrehajtását a stabilitás jellemezte. A központi költségvetésből kapott 279 millió forintos támogatás mellett felhasználható forrásokat jelentősen bővíteni tudták a különböző pályázatokból elnyert támogatásokkal, illetve a jelentős összegű előző évi pénzmaradvány felhasználásával.

A képviselő-testület hosszú távú fejlesztési elképzeléseit a gazdasági programban rögzítette. A gazdasági program elkészítésének célja, hogy a megyei önkormányzat egységes, előre meghatározott célrendszer szerint működjön és a lehetőségek figyelembe vétele mellett feladatellátásában fejlődjön is. A program a megyei önkormányzat és szervezetei részére meghatározza mindazon célkitűzéseket, feladatokat, amelyek a költségvetési lehetőségekkel összhangban, a helyi társadalmi, környezeti, gazdasági adottságok figyelembevételével a megyei önkormányzat által nyújtandó kötelező és önként vállalt feladatok biztosítását, fejlesztését szolgálják. A gazdasági program irányvonalát a 2014-2020-as költségvetési időszak Európai Uniós forrás felhasználása fogja meghatározni.

A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elfogadta a megye integrált területi programját (ITP), mely a megyei területfejlesztési program és a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) közötti összhangot teremti meg. Ez a dokumentum tartalmazza a megyei önkormányzat kompetenciájába tartozó források felhasználásának területeit és nagyságát. Az ITP-t a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság fogadja el és terjeszti a Kormány elé.

A közgyűlés elfogadta a Bács-Kiskun Megyei Területfejlesztési Kft. 2014. évi beszámolóját. Az előterjesztésből kiderült, hogy a kft. legjelentősebb feladata a területi tervezés támogatása volt a járási projektgyűjtés, projektfejlesztés és koordináció kapcsán.

A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés Hivatala 2014. évi belső ellenőri jelentése alapján az ellenőrzések során büntető, szabálysértési, kártérítési, illetve fegyelmi eljárás megindítására okot adó cselekmény, mulasztás, vagy hiányosság gyanúja nem merült fel.

A közgyűlésen két tájékozatót hallgattak meg: Dr. Farkasinszki Lóránt tűzoltó ezredes beszámolt a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2014. évben végzett munkájáról, Szakál Lajos pedig tájékoztatást adott a Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság munkájáról.

Zárt ülés keretében került sor a bírósági ülnökök megválasztására, és javaslat született a Kecskemét Megyei Jogú Város által alapított kitüntető díjra is.

(KEOL)

Kövessen minket a Facebookon is!