Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2015. június 11. 14:26

Együtt jobban szól: integrációs és tehetségfejlesztő programsorozat roma fiatalok számára

A Snétberger Alapítvány 2011 óta működteti azt a hazai és nemzetközi szinten is elismert tehetséggondozó programot, amelyben fiatal, hátrányos helyzetű, jórészt roma zenei tehetségek kapnak segítséget karrierjük elindításához.

Zenei vonalon elsősorban arra építünk, amit a gyerekek a családban tanultak. Ezek az alapok és az otthoni módszerek sokszor nagyon eltérnek a bevett, iskolai zeneoktatástól. Ez a széttartás az okozója nem egyszer annak, hogy a gyerekek képességeit, potenciálját az intézményi rendszer nem ismeri fel, nem tudja integrálni, se segíteni. Központunkban a hagyományos, családból hozott zenei tudás elismerése mellett a tanulókat fokozatosan bevezetjük az iskolarendszerű zeneoktatásba, megnyitva ezzel előttük a közép- vagy felsőfokú zenei tanulmányok útját.

Készségfejlesztésben és mentálhigiénében egy roma és nem roma szakemberekből, nevelőkből és pszichológusokból álló csapat segíti a központ munkáját, angolt, médiaművészetet, zene- és jazzelméletet, zeneszerzést és marketinget tanítva.

Összegezve: a zenei képességek fejlesztése mellett programunk segítséget ad olyan területeken, amelyek a kiteljesedett és stabil élethez, a szakmataláláshoz és a szakmai helytálláshoz elengedhetetlenül szükségesek.

Miért tesszük ezt? Három okból.

Az első, hogy a fiatal álláskeresők között egyre több lesz a roma származású. Megfelelő képzettség nélkül egyéni esélyeik is minimálisak, de a potenciálisan általuk megtermelhető érték is az. Integrációjuk közös érdek.

Emellett a cigányzene ma alig piacképes, pedig a múltban sok roma család épített rá. Ma az otthonról hozott, vagy autodidakta úton elsajátított tudás és repertoár már korszerűtlen, és nincs kapcsolata az akadémikus zeneoktatással. Eleve elzárja a fiatalokat a fejlődéstől. Megélhetésükhöz piacképes zenei anyagra és az akadémiai módszeren nevelkedett zenészekkel közös nyelvre van szükségük.

Harmadsorban pedig tény az is, hogy a magyarországi romák legnagyobb része rossz infrastruktúrájú kistelepüléseken él. Ezeken a helyeken a súlyos szegénység mellett a lehetőségek hiányával is meg kell küzdeni. Sem információból, sem oktatásból, sem egészségügyi ellátásból nem jut olyan minőségű, amely az előrébbjutáshoz minimálisan szükséges lenne.

E három körülmény találkozási pontjában áll a Snétberger Alapítvány.

 

A 2014. noveberében indított pályázati program célja, hogy a beválogatott, tehetséges és hátrányos helyzetű diákok lakóhelyüktől függetlenül megkapjanak minden segítséget amellyel vagy továbbtanulásuk vagy önálló zenei karrierjük biztosítható. A program tehát egy olyan intenzív nevelési csomag, amely egyszerre válasz a fent ismertetett 3 fő igényre. Alapítványunk az ország minden pontjáról összegyűjti és képzésbe vonja azokat a zeneileg tehetséges roma fiatalokat, akiket akár családi helyzetük, akár a mélyszegénység vagy az infrastrukturális elmaradottség miatt az elkallódás és leszakadás fenyeget.

A tevékenység magja egy 2+3 hetes bentlakásos intenzív tehetséggondozó, zenei képzés. Ennek során a diákok workshopokon és egyéni hangszeres órákon vesznek részt, napi min. 5 órában. A bentlakásos forma biztosítja, hogy a direkt zenei ismertek mellett számtalan meghatározó élményben részesüljenek, egyrészt a diáktársakkal való intenzív együttlét, másrészt a nagyszerű művésztanárok által. Alapítványunk tanári karában az ország kiemelkedő zenészei tanítanak, akik a program során személyes példaképekké, hatékony motivációvá válnak.

 

A pályázat a Nemzeti Tehetségprogram keretében, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósul meg, 2015. június 30-ig bezárólag.

Kövessen minket a Facebookon is!