Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2015. június 12. 20:46

„Megmentendő értékeinkért dolgozom”

Képgaléria
„Megmentendő értékeinkért dolgozom”
Kovács László iparművész tizennégy éves kora óta foglalkozik fémek megmunkálásával. 1957-60 között ipari tanuló Vácott, majd hosszú évekig a Kecskeméti Kádgyárban dolgozott. 1972-ben öntőmester vizsgát tett és szakmájában még abban az évben magánvállalkozásba kezdett. Ekkor nyitotta meg saját kezűleg létrehozott műhelyét Kecskeméten, a Kórház utca 50. szám alatt. 1986-tól egészen a rendszerváltásig szellemi szabadfoglalkozásúként a Magyar Népköztársaság Művészeti Alapjának dolgozott. 1991-től immáron iparművészként újra vállalkozó lett. Azóta szinte csak műemlékekkel foglalkozik.

   - A Gödöllői Királyi Kastély fémszerkezet karbantartási munkálataiban 1998 óta veszek részt rendszeresen. Az új épületszárnyak megnyitásánál az összes iparművészeti jellegű fémmunkát én végeztem. Az általam készített fémszerkezetek karbantartását, javítását rendszerint rám bízzák, elsősorban engem hívnak – beszélt egyik legjelentősebb megbízásáról. Így folytatta szakmai bemutatkozását: - Sok mérnökkel dolgoztam már együtt a tervezés stádiumában. A budai Sándor Palota esetében többek között például Magyari Éva és Pazár Béla belső építészekkel. 2002 óta egészen napjainkig az iparművészeti jellegű kivitelezési munkákkal a Sándor Palotában is engem bíznak meg. A Művészetek Palotájában az általam egyedileg gyártott fémszerkezetek és beépített elemek javítását, cseréjét szintén én végzem, továbbá újakat is készítek. Ezek rendszeres feladatok az építéstől kezdve egészen napjainkig. További példa: 2002-ben a Szent István Bazilika mind a hét oltára, valamint az oszlopfők és egyéb díszítmények restaurálására nyertem megbízást. Említhetném még a nagykőrösi református templom fémből készült elemeinek teljes rekonstrukcióját, melyhez dokumentációt is kellett készítenem. Ide sorolhatnám még a ceglédi református templom kapuinak korhű felújítását, a Tóalmási Kastély Pálmaházában lévő fémszerkezet-elemek javítását. Mindezek mellett szinte minden régi kecskeméti középületen végeztem restaurációs munkát: Városháza, Katona József Színház, Cifrapalota, Református Újkollégium… Összességében mondhatnám akár így is: megmentendő értékeinkért dolgozom.

   A kihívásokról így szólt: - Minden feladat egyedi megoldást kíván, két egyforma nincs közöttük. Először tervezőmérnökökkel konzultálok. Előfordulhat, hogy rögtön kész tervet kapok, amint az is, hogy magam készítek tervrajzot. A Művészetek Palotájában lévő színházterem bejáratára például normálméretű szerkezet mellett óriási méretű bronzkilincset terveztek. Ez tényleg kihívást jelentett. Itt említhetném még a bejáratok nézőtér felöli ajtóinak lepkefogantyúit – beszélt kihívásairól az iparművész.

   - Milyen „kisebb” műhelymunkákat végez? – kérdeztük. - Kiemelném az egyesületek, lovagrendek, iskolák számára készített emlékérmeket – válaszolta Kovács László. - A Karol Wojtyla Barátság Központ számára például II. János Pál pápa képmásával ellátott nagyalakú érmeket készítettem. Ezen kívül foglalkozom még templomi kellékek, csillárok kialakításával és felújításával. Például a Barátok templomának egyik félreeső helyiségében egy régi harangot találtak. Restauráltam, ezt követően a műkertvárosi Assisi Szent Ferenc kápolnába került.

   - Léteznek „komplexebb” munkafolyamatok is ebben a szakmában? – tettük fel a kérdést. - A restaurátor felügyeletet említeném, amelyhez ráadásul komplett dokumentációt is kell készíteni. Mindezt Séd Gábor okleveles restaurátor művésszel végzem közösen. Ilyen munkáink voltak például: az Eiffel Palota Budapesten, a Kamalduli remeteség kolostora Majkon, a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum Hatvanban, illetve jelenleg a békéscsabai vasútállomás. A felügyeleti tevékenység az eredeti állapot feltérképezésével, vagyis kutatással kezdődik. A kutatómunkában sok segítséget kapunk Dávid Ferenc művészettörténész barátunktól. Ezt követi a kivitelezési, pontosabban restaurátori terv készítése és elfogadtatása a műemlékvédelmi hatósággal. Ha a munkálatok elvégzésére más kap megbízást, nekünk kell folyamatosan ellenőrizni és dokumentálni az elvégzett restaurátori tevékenységet. Legvégül pedig záró szakvéleményt kell készítenünk – engedett bepillantást ötven esztendős szakmai munkásságába Kovács László.

   - Sajnos családon belül nem biztosított a folytatás, mivel egészen más területen, idegen nyelvi vonalon építették ki egzisztenciájukat, és ezt nagyon jól művelik. Azonban mégis van remény a műhely túlélésére. Felvettem a kapcsolatot Pogrányi Istvánnal és fiával, Bencével. Ők a Cromform Kft. tulajdonosaiként jelenleg is hasonló anyagokkal dolgoznak – 25 éves szakmai gyakorlattal, vállalkozói rutinnal. Remélem, lesz még időm bevezetni őket a műemlékek nagyszerű világába – ecsetelte a jövő kilátásait a kecskeméti iparművész.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház