Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2015. július 6. 08:25 | Szerző/forrás: http://www.nlcafe.hu/

Egy mesterség, ami életre kelti a nagy kékséget

Képgaléria
Egy mesterség, ami életre kelti a nagy kékséget
Amikor beléptem a tiszakécskei Kovács Miklós kékfestőmester műhelyébe, szájtátva igyekeztem befogadni azt a hirtelen jött sok-sok kékséget, ami körbevett az udvaron. Korábban sosem tűnt fel, hányféle izgalmas mintát lehet megrajzolni ezekkel az apró, fehér pettyekkel, de ez alkalommal ahová néztem, mindenütt más-más díszítőelem szerepelt a száradás céljából fellógatott hosszú textileken. Először csak a szemem, de később, felbátorodva, már a kezem is simogatta őket, s leginkább úgy szerettem volna közöttük bujkálni, mint a helybéli kis foltos cirmos.

A kékfestés valóságos aggastyán mesterség, hiszen Indiában már évezredekkel korábban alkalmazták ezt a kelmefestő technikát. Magyarországra persze jóval később érkezett el a kék alapon fehér mintás öltözékek divatja. Az 1600-as években már viselhetett a szerencsés nemesek némelyike kékfestőből készült ruhadarabot, de voltak idők, mikor a magyar parasztok viseletében szinte nélkülözhetetlenek voltak ezek az egyszerre mutatós és nehezen elnyűhető darabok. A gazdák ilyen gatyában dolgoztak a földeken, az asszonyok pedig ünnepi viseletnek is szívesen hordták, és otthonaik díszítésére is felhasználták ezt a pamutvászonból előállított kelmét. Ezekben az évtizedekben Magyarország szerte számos kékfestőműhely működött, majd az iparosodás megjelenésével a kékfestéssel foglalkozó gyárak is felbukkantak hazánkban.

Kovácsék 1878 óta foglalkoznak kékfestéssel, tudományuk és művészetük szó szerint apáról fiúra száll. Azaz ma már apáról lányra, hiszen a Tiszakécskén 1927 óta működő műhelyükben mára nemcsak Miklós bácsi és felesége, hanem a lányuk, sőt annak férje is kékfestőmesterként, népi iparművészként dolgozik. Kezeik közül nemcsak a feldolgozásra váró, nyomott mintás vásznak kerülnek ki, hanem ízléses, a mai kor igényeinek megfelelő kékfestőtermékek is.

Az eljárás röviden
A kékfestés nagy vonalakban vett első munkafázisa, hogy nyomódúcok segítségével gátló szert visznek fel a pamutvászonra, amely a minta szerint, illetve az az által érintett részeken megakadályozza a textil megfestését. Ezt követi az indantrén festés (indigós festékbe mártás), majd a gátlószer eltávolítása a textilről. Ekkor jelennek meg a kék alapról soha el nem kopó, fehéren maradt minták a textilen. Záróakkord a keményítés és a száradást követő fényesre vasalás.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház