Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2015. július 6. 10:54

Nyáron hatékonyabb a komposztálás

A legtöbb zöldhulladék a nyári vegetációs időszakban keletkezik, érdemes ilyenkor a kertben házilag komposztálni. A komposztálás nem bonyolult, csupán elhatározás és némi odafigyelés kell hozzá a környezettudatosság jegyében. A nyári magas hőmérséklet némi nedvességgel párosítva ilyenkor hozza a legjobb eredményt a lebontásban. A komposzt ilyenkor válik leghamarabb humusszá. A Homokhátsági Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás komposztálóládákat osztott ki a lakosság körében, hogy támogassa és széles körben népszerűvé tegye a szerves anyag visszajuttatásnak e természet-közeli, és igen jó hatású formáját.

Az elhatározást követően megfelelően elhelyezett komposztládára van már csak szükség. A Társulás a homokhátsági régióban 10.000 darab ládát osztott ki.A komposztládák kihelyezésénél néhány aranyszabály betartásával biztos siker érhető el. A komposztálót félárnyékos, jól megközelíthető helyre kell állítani, lehetőleg valamilyen fa vagy bokor árnyékába, ami védelmet nyújt a közvetlen napsütés és egyéb időjárási tényezők ellen. Érdemes 0,5-1 méter távolságot hagyni a komposztáló körül, mely garantálja a jó megközelíthetőségét, valamint egyszerűbbé teszi a komposzt átforgatást is.

A kihelyezés előtt fel kell mérni a talaj adottságait, fontos kerülni a mélyedéseket, és a rossz vízgazdálkodású talajt (pl. homok). Sok energiát lehet megspórolni azzal, ha van a közelben egy kerti csap, vagy víztározó hordó, amivel később megoldható a nedvesítés.

A Társulás célja, hogy a környezettudatos gondolkodásmód terjesztése mellett a lakosság segítségével csökkenteni tudja a hulladéklerakókra kerülő szerves hulladék mennyiségét.

A komposztálásnak tulajdonképpen csak előnyei vannak. A kertben termékenyebbé válik a talaj, ezáltal több és egészségesebb növények termeszthetők benne. A komposztálással nagymértékben csökkenthető a szemételszállítás díja is, nem utolsó sorban pedig megspórolható a gazdaboltokban vásárolt komposzt, vagy virágföld költsége is.

A Társulás nemrég sikerrel zárta nagyszabású hulladékgazdálkodási beruházását. Melynek keretében a homokhátsági térségben modernizálták a központi hulladékkezelő csarnokokat, beszerzésre kerültek szelektív- és zöldhulladék gyűjtő járművek, valamint újrahasználati központokat alakítottak ki.

Kövessen minket a Facebookon is!