Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2015. július 22. 11:18

Kiválónak mutatkozik az idei szezon

Képgaléria
Kiválónak mutatkozik az idei szezon
Több mint száztíz esztendős múlttal dicsekedhet Kecskeméten a konzervgyártás. A 19. század elejére térségünk már elismert zöldség- és gyümölcstermesztési kultúrával rendelkezett. Az ideális időjárási viszonyok, az olcsó munkaerő és a város nyújtotta kedvező lehetőségek egyaránt indokolták egy konzervgyár alapítását, ami meg is történt a századfordulón. 1901 nyarán indult a termelés a korabeli viszonyok között modernnek számító Gyümölcs-és Főzelékkonzerv Rt.-ben, majd húsz év múlva - a sikereken fölbuzdulva - egy új üzem is épült a városban. 1957-ben egyesült a két cég, s ezzel Magyarország egyik legnagyobb konzervgyára lett a kecskeméti, amely borsó, bab, sárgarépa, spárga, paradicsom, valamint kajszi- és őszibarack, ringló, körte, cseresznye, dió, eper, ribiszke, szamóca feldolgozására egyaránt vállalkozott. – Azóta nagy változások történtek, ami az alábbi sorokból is kiderül…

A hetvenes évek második felében - az újító szellemű szakembergárdának köszönhetően - új termékekkel jelentkeztek a kecskemétiek: Magyarországon elsőként gyártottak vákuumzárású csemegekukorica konzervet, majd Közép-Európában is elsőként paradicsomport. 1980-ban itt kezdte meg működését az ország első bébiételgyára, 1988-ban pedig új, korszerű, aszeptikus paradicsomsűrítő és tartósító vonalakat állítottak üzembe.

Az 1992-ben lezajlott privatizáció során két világhírű cég, az amerikai H. J. Heinz és az angol Hillsdown Holdings szerezte meg a gyár részvényeinek tulajdonát. Három év elteltével a Kecskeméti Konzervgyár Rt. részvényeinek 97%-a a Heinz tulajdonába került, de nem sokkal később értékesítették a gyümölcstelepet. A gyár profiljában jelentős változás történt, fő termékek a dobozos csemegekukorica, zöldborsó és bab konzerv mellett a paradicsom sűrítmény és a bébiételek maradtak. Később a Heinz is kivonult, s német, kanadai, magyar befektetők szereztek érdekeltséget a gyárban.

Ábrahám Tibor, a francia Bonduelle cég érdekeltségébe tartozó Nagykőrösi Konzervgyár éléről került a hírös városba, 1999-ben. Tanúja volt a külföldiek produkálta sok hercehurcának, s egyik kezdeményezője annak, hogy végül ismét teljesen magyar tulajdonba került a gyár: Az Univer a paradicsom feldolgozó és a bébiételgyártó részleg, míg a 2005-ben alakult Kecskeméti Konzerv Kft. - amelynek kezdetektől Ábrahám Tibor a gyárigazgatójaa konzervüzem jó gazdájaként működik a mai napig.

Hamarosan a keleti országrész legdinamikusabban fejlődő, piacvezető vállalata lett a fennállásának egy évtizedét most ünneplő Kecskeméti Konzervgyártó Kft. A 6,5 hektáron elhelyezkedő, két és félhektárnyi alapterületű konzervüzemmel és csomagoló raktárral rendelkező cég 100 millió félkilós borsó és kukorica konzervet gyárt évente, s az árbevétele meghaladja a 10 milliárd forintot.    

- A jelenlegi kimagasló eredményeinkhez hozzájárul az is, hogy szinte megalakulása óta folyamatos fejlesztésekre törekszünk – nyilatkozta lapunknak Ábrahám Tibor. – Két éve például, egymilliárd forintot fordítottunk felújításokra, átalakításokra és beruházásokra, amikre 400 millió forintnyi pályázati támogatást is kaptunk. Ennek köszönhetően, egy olyan minőségi nyomkövető-rendszerrel működő mintaüzemet alakítottunk ki, amely a legmagasabb higiéniai elvárásoknak is megfelel, ugyanakkor nagyobb termeléshatékonyságú, környezetkímélőbb és energiatakarékosabb. A nyugati szupermarketekben csak kiváló minőségű, tartósító szer nélküli termékeket lehet értékesíteni, s ha nem tartanánk kezünket folyamatosan a piacok pulzusán, akkor nem tudnánk megfelelni a változó fogyasztói igényeknek. Márpedig termékeink 98 százaléka a nyugati üzletláncok polcaira kerül.

- Természetesen nálunk a gyártás valójában nem az üzemen belül kezdődik, hanem kint a földeken. Vagyis kiváló minőségű alapanyagokat produkáló termelők nélkül nem lehetnénk sikeresek – hangsúlyozta a gyárigazgató. – Több mint félszáz gazdával vagyunk folyamatosan kapcsolatban, akiknek mi adjuk a nemzetközi cégektől vásárolt, garantáltan nem génkezelt vetőmagot, szakmai tanácsadással, szállítással, sok esetben aratással is segítve őket.

- Nagy tapasztalattal és rutinnal rendelkező dolgozóink száma 250-260 fő között mozog. Ez az állandó létszám szezonban – május végétől október közepéig – idénymunkásokkal csaknem a duplájára duzzad. Ami elkerülhetetlen, hiszen csemegekukoricából például, 1.3 millió doboz konzervet gyártunk három műszakban naponta. Ez a mennyiség egyébként, folyamatosan komoly logisztikai feladatok elé is állít bennünket. A szezon végén a minőség-ellenőrzés, a címkézés, a csomagolás és az üzletláncokhoz való kiszállítás vár kiváló szakembereinkre. A mostani idény kicsit hektikusan indult,  a borsó szezont már befejeztük, és több mint egymillió dobozzal nagyobb mennyiséget gyártottunk a tervezett 18 milliónál, ami jóval több a tavalyinál. Csemegekukoricából is jobb termés lesz idén, mint az elmúlt esztendőben, a minőség pedig, mindkét termék esetében kiválónak mondható – tudtuk meg Ábrahám Tibor gyárigazgatótól. 

Kövessen minket a Facebookon is!