Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2015. július 23. 20:06

A Kecskeméti Fürdő tiltakozó törzsvendégei

Képgaléria
A Kecskeméti Fürdő tiltakozó törzsvendégei
A városházán gyűlt össze ma Kecskeméti Fürdő törzsvendégeinek egy népes csoportja, a július elsejétől életben lépett új jegyárak miatt tiltakozva. Az elmúlt héten írtunk először arról, hogy sok panasz érkezett szerkesztőségünkbe a „sokszínűbb szolgáltatás” átlátszó csomagolásával elfogadtatott, burkolt jegyáremelésekkel kapcsolatosan. Amiről szerettük volna kikérni a fürdő illetékeseinek véleményét, de a számtalan próbálkozásunk sikertelennek bizonyult (www.civilnaplo.hu). A mai tiltakozáson zsúfolásig megtelt a városháza egyik első emeleti nagyterme, többen ajtón kívül rekedtek. A városvezetést dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester képviselte (a fürdőt senki), aki türelmesen hallgatta a – többségükben nyugdíjas - tiltakozók panaszáradatát.

A legtöbben azt kifogásolták, hogy a nyugdíjasoknak kínált eddigi tömbben vásárolt, darabonként alig több mint négyszáz forintos belépők ára a két és félszeresére emelkedett. Igaz, ezzel nem csak a gyógyvizes medencében, vagy az uszodában lehetnek, hanem egy-két olyan szolgáltatást is igénybe vehetnek, amire nem tartanak igényt. Hiszen az időskorúak egészségüket megőrizni, illetve gyógyulni járnak (sokan bicegve, sántikálva) ide, és nem azért, hogy a hatalmas csúszdáktól vagy a sodrófolyosótól reméljenek fiatalos izgalmakat. A korábbi négyzónás rendszerről (élményfürdő, versenyuszoda, termálfürdő, szauna) háromzónásra tértek át. Most fürdő, termál és szauna zóna van, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy megszűntek azok a jegyek, bérletek, amelyek csak és kizárólag az úszómedencékre vagy csak a termálra voltak érvényesek. Megszűnt a törzsvendégek által legkedveltebb úszás-termál kettős kombináció is. Most már csak olyan belépőket lehet vásárolni, amellyel az uszoda vagy a termál mellett, az élményfürdőt is igénybe vehetik – ha igénylik, ha nem -, az ár ezért lett két és félszerese a réginek. Egy sunyi árukapcsolás ez, de mint a mai panasznapon elhangzott, nem törvényellenes. Etikailag viszont, rengeteg kérdő és felkiáltó jelet mutat mindenfajta magyarázkodás. Valójában a kisnyugdíjas kecskeméti törzsközönségét sarcolja meg az új jegyárakkal ez az intézmény. Ami megnyitásától veszteséges, vagyis a kecskeméti adófizetőknek köszönhetően, csak sokmilliós önkormányzati támogatással képes működni.

A jegyárak emelkedése mellett, sokan kifogásolták azt is, hogy sorban állás van a gyógyvizes medencéknél újabban. Ezért került bele a jegyáremelések indoklásába ez a mondat. „Az igénybe vehető szolgáltatások összevonásakor szem előtt kellett tartani a termál medencék befogadó képességére vonatkozó hatósági szabályokat is…”

Azután volt, aki a jegyszedőkre, volt aki az úszómesterekre vagy a mellékhelyiségekre panaszkodott, miközben Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester szorgalmasan jegyzetelt, s igyekezett ésszerű válaszokat adni a kifogásokra, hangoztatva, hogy minden panaszt tolmácsol majd a fürdő illetékeseinek. Az is kiderült a szavaiból, hogy a jegyárak újbóli módosítására minimum három hónap múlva számíthatnak csak a tiltakozók. Mert legalább ennyi idő kell ahhoz, hogy mérlegelni tudják, mennyi vendéget veszít – és mennyi plusz bevételt nyer - a július elsejével hatályba lépett döntés. Más kérdés, hogy az áremelés híre már jóval korábban kiszivárgott, és aki megtehette, felvásárolta a korábbi áron a jegytömböket. Arról nem is beszélve, hogy nagyon forrónak mutatkozik és ígérkezik ez a nyár, így most azok is a víz közelébe menekülnek, akik egyébként elkerülik a Kecskeméti Fürdőt. Vagyis az alpolgármester által emlegetett intervallumra vonatkozó mérlegelés nem fog reális képet mutatni. Csak majd egy-két év múlva, amikor a Kecskeméti Fürdő valószínűleg néptelenedni, az orvosi rendelőink, kórházaink (jobb esetben a közeli települések gyógyfürdői) pedig népesedni kezdenek… 

Kövessen minket a Facebookon is!