Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2015. augusztus 5. 00:03 | Szerző/forrás: Forrás: keol.hu

Saját mobiltelefonja lesz minden rabnak Magyarországon

Saját mobiltelefonja lesz minden rabnak Magyarországon
Az európai uniós gyakorlathoz igazodva a magyar börtönökben is saját mobilt kapnak a fogvatartottak. A speciális készülékeket - összesen húszezer darabot - 41,9 millió forintért, azaz darabonként nagyjából kétezer forintért közbeszerzésben vásárolta meg a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP).

Eddig olyannyira szigorúan tilos volt a magyar büntetés-végrehajtási intézetekben a mobil készülék használata, hogy nem csak a rabok, hanem még a látogatásra érkezők sem tarthattak maguknál telefont. A börtönbe történő beengedésnél mindenkinek le kellett adnia megőrzésre a mobilját. Most azonban gyökeresen megváltozik a helyzet: az európai uniós gyakorlathoz igazodva a hazai börtönökben is saját mobilt kapnak rövidesen a fogvatartottak. 

A BVOP még áprilisban hozta meg a döntést, hogy a Magyar Telekom leányvállalatával, a T-Systems Magyarországgal köt szerződést 20 ezer mobiltelefon beszerzésére a rabok számára. Egy 2013-ban megalkotott törvény alapján, mely januárban lépett életbe, és az európai uniós gyakorlatra hivatkozva írta ezt elő a börtönöknek.

A készülékeket heteken belül kiosztják a raboknak, és az intézkedés mindenkire vonatkozik függetlenül attól, hogy ki milyen bűncselekményért tölti a büntetését. 

Speciális „egyenkészüléket\" kapnak az elítéltek. Nem okostelefont, hanem egy alapfunkciós típust, úgynevezett „nagymamakészüléket\", melyek ráadásul törésállóak és szétszedhetetlenek. A készülék csak kimenő hívásokra kalibrált, azaz hívást fogadni nem tud. Akárcsak az eddigi, vonalas telefonon bonyolított beszélgetések esetében, a bv-intézet hallgatja a fogvatartottak beszélgetéseit.

Az elítélteknek ezentúl is fizetniük kell a beszélgetést, így továbbra is csak azok telefonálhatnak akiknek pénzük van, legfeljebb valamivel olcsóbban jönnek ki, mint eddig. Jelenleg ugyanis a börtönök folyosóin felszerelt készülékek percenként 170 forintot számláznak a raboknak. A korlátozások viszont megmaradnak, melyekről az állampusztai börtön honlapján így tájékoztatnak: 

„A telefonálás során a beszélgetések időtartama automatikusan alkalmanként 10 perc, napi 30 perc, heti 180 perc fogvatartottanként. Ez idő alatt több engedélyezett kapcsolattartót, illetve más engedélyezett személyt, vagy szervezetet is hívhat, de a hívások alkalmankénti összesített időtartama a 10 percet nem haladhatja meg. Egy adott napon az alkalmankénti 10 perces hívások között legalább 4 órának el kell telnie ahhoz, hogy a következő 10 perces időtartam igénybevételét a rendszer engedélyezze. Abban az esetben, ha az adott napon a fogvatartott nem telefonált, akkor a le nem beszélt idő nem halmozódik, a következő napon nem lehet többször 10 percet beszélni! A védőügyvéddel való kapcsolatfelvétel gyakorisága nem korlátozható, azonban az alkalmankénti hívások ez esetben sem haladhatják meg a 10 percet.\"

(keol.hu)

Kövessen minket a Facebookon is!