Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2015. augusztus 9. 15:16

Bábel Balázs: mindannyian tékozló fiúk vagyunk

Képgaléria
Bábel Balázs: mindannyian tékozló fiúk vagyunk
Nem mindennapi vendéget fogadhattak kedd délelőtt a kaskantyúi „Harmónia” Integrált Szociális Intézmény dolgozói és gondozott betegei. Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek jött el közéjük, hogy személyesen is tiszteletét, megbecsülését fejezze ki az intézmény munkatársainak a szenvedélybetegek körében folyó gyógyító tevékenységükért, ugyanakkor köszöntse azokat a zömmel alkoholfüggőséggel küszködő betegeket, akik a létesítmény falai között tevőlegesen is hozzá kívánnak járulni saját gyógyulásukhoz, melynek eredményeként idővel „új emberként” talpra állva térhetnek vissza szűkebb családjukhoz, a szélesebb társadalomba, és a munka világába.

    -- Elsődleges küldetésünk, hogy akit csak lehet, megmentsünk az alkohol rabságából. Ehhez a betegek megfelelő hozzáállására is szükség van, de kollégáim elkötelezettsége, emberi kvalitásai, szakmai felkészültsége éppúgy hozzájárulhat a segítségért hozzánk forduló szenvedélybetegek gyógyulásához. Munkatársaimmal hosszú évek alatt közösen fejlesztettük ki a szakmai programot – kezdte a „Harmónia” otthon bemutatását az illusztris vendégnek Petrichné Veres Sarolta intézményvezető.  – Milyen társadalmi rétegekből kerülnek ki a bentlakók? – vetette közbe Bábel Balázs. –  Szinte teljesen iskolázatlanoktól az egyetemi végzettségűekig, tehát teljesen vegyes a kép. Bárki jelentkezhet, lényeg, hogy akarjon gyógyulni - hangzott az intézményvezető válasza. – Átlagban mennyi időt töltenek itt el az emberek? – kérdezte az érsek. – Ahhoz, hogy meggyógyuljanak sokszor akár másfél évet. Aki rendszeresen alkoholos állapotban van, annak számára minimum ennyi idő kell. Ha a beteg eleve kórházból jön, ahol már túlesett egy tisztítókúrán, azokkal kissé könnyebb… Bárki bármikor betérhet hozzánk érdeklődni. Mindössze szakorvosi szakvéleményt kérünk, ami igazolja, hogy az illető egyén esetében szenvedélybetegség áll fenn, és javasolják az intézményi gyógykezelést.

A látogatás további részében az intézményvezető betekintést nyújtott a szociális létesítmény mindennapi életébe: bemutatta az ott folyó munkaterápiát, készségfejlesztő- illetve képzési célú foglalkozásokat, valamint az önellátást szolgáló mezőgazdasági, és „ház körüli” kisegítő jellegű tevékenységeket. A helyszíni bejárás során Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek találkozott a gondozottakkal, megtekintette szobáikat, „munkahelyeiket”, a rekreációs helyiségeket. Majd Petrichné Veres Sarolta, valamint a szintén jelen lévő dr. Tóth Mária, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Bács-Kiskun megyei Kirendeltségének igazgatója ebédre invitálta a jeles vendéget.

    -- Pilinszki János szavaival szólva: mindannyian tékozló fiúk vagyunk, csak egyikünk elfelé megy a háztól, másikunk meg visszafelé – köszöntötte dr. Bábel Balázs a mintegy száz, ebédre várakozó alkoholbeteg gondozottat az ebédlőben. – Egy ilyen intézményben mindenki élete kész regény. Bizonyos vagyok afelől, hogy nincs olyan könyv, amelyben annyiféle mélység és nehézség szerepelne, mint az itt jelenlévők életében. Az is egy terápia, ha egymást jóindulatúan meghallgatjuk. Adja Isten, hogy olyan intézmény legyen ez, ahol az itt élők rátalálnak az igazi útra, és felismerik, mi az életük valódi célja. Mert az ember hasznos tagjává szeretne válni annak a közösségnek, ahová tartozik. Mindig keressük a magasabb lelki, szellemi értékeket. Nem vagyunk makulátlan lények, de az igaz ember nem akar megmaradni a bűnben, hanem felkel és megy előre – hangoztatta egyebek mellett dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek ebéd előtt a gondozottak körében.

Szöveg: Tódor Norbert / Képek: Mátyus István

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház