Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2015. augusztus 17. 21:08

Ha Lajosmizse, akkor Tanyacsárda

Képgaléria
Ha Lajosmizse, akkor Tanyacsárda
1976-tól Garaczi János minden napja, mondhatni, a Tanyacsárdáról szól. Nem ez az első munkahelye az étterem Venesz-díjas mesterszakácsának, de élete nagy részét itt töltötte. A teraszon beszélgettünk…

- Hogyan zajlik az élet mostanában a Tanyacsárdában?

   - Nyugodt szívvel mondhatom: megmozdult körülöttünk az élet. – kezdte válaszát Garaczi János. - Az Öreg- és Új Tanyacsárda kiválóan ötvözi egymást. A hétvégék gyakran erősebbek. Egy-egy hosszú hétvégén, családi ünnepek alkalmával különösen. Az idei év pozitív fejleménye, hogy az Új Tanyacsárda „á la carte” forgalma is „megmozdult”. Nemrég Felsőlajosra költözött egy magánállatkert, és a látogatói gyakran betérnek hozzánk.

- Mi a Tanyacsárda mának szóló „üzenete”?

   - Hosszú éveken keresztül elmondhattuk magunkról, hogy a Tanyacsárda egy iskola volt. Az elmúlt több mint negyven esztendőben fiatal szakemberek százai kerültek ki a kezeink alól. Többen bejárták az egész országot, és nem egy közülük határainkon túlra is eljutott. Amikor látogatóba jönnek hozzánk, örömmel mondják, hogy az itt eltöltött idő bizony nem volt hiábavaló. Ami a jövőt illeti, igyekszünk követni a megújuló igényeket. Folytatjuk például az úgynevezett tematikus hétvégéket. Egy-egy ilyen alkalommal bizonyos nyersanyagok a szokásosnál nagyobb hangsúlyt kapnak. Legutóbb például paradicsomból és paprikából készült ételeket ajánlottuk a hozzánk betérők figyelmébe. Ügyelünk a régi hagyományok ápolására oly módon, hogy közben a 21. század ízlésvilágának is maradéktalanul megfeleljünk. Ez persze nem jelent teljes „újragondolást”, inkább azt, hogy milyen szívvel állunk a tűzhely mellett, milyen lélekkel készítjük a tradicionális magyar konyha ételeit. Lehet „modern” fűszerek felhasználásával kiváló minőségű hagyományos, vagy akár új alapanyagokból új összetételű ételeket alkotni, de szó sincs arról, hogy turmixoljuk a paprikás krumplit és tetejére kolbászos chips-et teszünk. A gasztronómiában is vannak örökérvényű értékek. A Tanyacsárda üzenete tehát több mint negyven éve változatlan: évről évre új „színfoltot” hozunk alapanyagok és ízek tekintetében egyaránt, miközben ragaszkodunk a magyar gasztronómia legjobb hagyományaihoz.

- Milyen gondokat lát ma a vendéglátásban?

   - A probléma több pontban keresendő. Egyfelől hiányzik a fizetőképes kereslet. Másrészt küzdünk az oktatással, és a humán „alapanyaggal” is elég sok gond van. A korábbi ötéves képzés most hároméves, amiből két évet munkahelyen töltenek. Hajdanán a három évből mindháromban volt gyakorlati oktatás. A mesterképzés és vizsgáztatás terén is érzékelek hiányosságokat. Másik oldalról nagyon kevés olyan tanulóval találkozunk, akik szívvel-lélekkel elindulnak a szakmában, és végigküzdik a tanulóidőt akár a mestervizsgáig.

- A gasztronómián kívül más téren is jeleskednek…

   - A lovas ágazat, a lovas programok évről évre nagyon fontos részét képezik a napi teendőinknek.Amikor elindult a Tanyacsárda, étkezéssel, komplett programmal egybekötött ittlétet kínáltunk a vendégeinknek. Ebéd és vacsora között lehetett akár egy városnézés megszervezése. Ma – ezen túllépve – arra törekszünk, hogy több napot töltsenek el nálunk a hozzánk betérők. Megfelelő szobák állnak vendégeink rendelkezésére az Új Tanyacsárda területén. Ezek gyarapítására törekszünk. 2014 végén a meglévő öt mellé további hat szobával bővítettük az apartmanházunkat.

- Miben számít igazán különlegesnek a Tanyacsárda?

   - Mi nem csupán konyhában, hanem a vendégek előtt is dolgozunk. Gondolok itt olyan „látványosságokra”, mint ételkészítés a szabadban: például ökörsütés, bográcsozás, grillezés, házikenyér-sütés kemencében. A vendégek közvetlenül láthatják, hogyan készítik szakácsaink az ételeket. Gyakoriak a csárdában a családi, illetve céges nagyrendezvények, több száz, esetenként több ezer fős vendéglétszámmal. A megrendelők elvárásai egyébként egyre magasabbak. Mondok egy példát: 12 órára tíz fő számára kérnek „bekészítést” egy cég irodájába. Itthon elkészítjük a megrendelt ételeket, majd modern felszerelésekkel melegen tartva kiszállítjuk és feltálaljuk a kívánt helyiségben. Tovább megyek… Míg korábban rendszerint elegendő volt egy külső helyszínre „kitelepüléskor” étel-italt leszállítani, ma viszont gyakorta már komplett rendezvényszervezési feladatok is társulnak ehhez, például a helyszínen sátor, bútorzat, hang- és fénytechnika, dekoráció… és minden, amit még kérnek.

- És a „Hirös Vacsora”?

   - Idén is jótékonysági vacsoraestet rendezünk Kecskemét főterén a megyei kereskedelmi és iparkamarával karöltve. Hatodik alkalommal járulunk hozzá ételkészítéssel az esemény sikeres lebonyolításhoz. A „Hírös Vacsora” bevételéből tanulni vágyó, rossz szociális körülmények között élő fiatalokat kívánunk támogatni. Ezen kívül többek között segítjük a Magyar Vöröskeresztet és a Karol Wojtyla Barátság Központot is.

- Mire a legbüszkébb?

   - Sok dolgot kellene itt most felsorolnom. (Mosolyog.) Leginkább polgármesterünk szavaira vagyok büszke, amikor ezt mondta: ha valaki járja a világot és elhangzik Lajosmizse neve, gyakorta így reagálnak: igen, a Tanyacsárda. És nagyon büszke vagyok a munkatársaimra, akik közül többel évtizedek óta együtt dolgozunk. . Külön kiemelném a vezetőinket, akik csapatban vállvetve igen nagy munkát végeznek, rengeteg elismerés mellett.

- Egyszer abbahagyja majd?

   - Nagyon nehéz kérdés. A fölöttünk lévők fogják ezt eldönteni. Az itteni munka egész embert kíván. Bízunk a tehetséges fiatal kollégákban, hogy egyszer majd tovább viszik mindazt a tudást, szemléletet és hagyományt, amit – ha eljön az ideje – majd rájuk hagyunk. 

T.N.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház