Július 27. szombat, Liliána, Olga
Hírek, események 2015. szeptember 1. 15:35

Népi Iparművészeti Gyűjtemény programjai

A Népi Iparművészeti Gyűjtemény (Kecskemét, Serfőző u.19.) megküldte programjait, melyet örömmel osztunk meg olvasóinkkal.

PROGRAMAJÁNLÓ

2015. szeptember

PROGRAM:

 

szeptember 11. (péntek) 19 óra

ADAGIO

Balogh Kálmán, Csík János, Dresch Mihály és Őze Áron közös műsora

„Ezúttal a magyar népzene és a jazz muzsika jeles előadóművészei, Balogh Kálmán és Dresch Mihály mellett, a színházi művészet egy kiemelkedő alakját, Őze Áront hívom vendégemül.

A magyar népzene lelket melengető, éltető ereje mellett a magyar költőknek az életünk meghatározó fordulópontjairól – örömről, bánatról, szerelemről és halálról – a legtalálóbban megfogalmazott igazságai segítenek majd a hallgatóságnak megérteni a költészet és a zene egyfajta sajátos kapcsolatát.

Az est során József Attila, Márai Sándor, Radnóti Miklós, Kosztolányi Dezső és Dsida Jenő verseit szeretném ötvözni a népzene, valamint a kortárs zene sajátos ízeivel.

Úgy gondolom, hogy a különböző műfajok sajátos elegyítése lehetőséget teremt egy egyedülálló, sokszínű produkció létrehozására.”

Belépődíj: 3.000 Ft

Jegyek korlátozott számban 2.500 Ft-os kedvezményes áron elővételben is megvásárolhatók a Népi Iparművészeti Gyűjteményben.

 

IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁSOK:

·        A ridikül és környéke

 

A latin reticulum szó „kis hálót” jelent, az antik Róma hölgyeinek kézitáskája, reticuluma tehát hálószemekből szőtt kis zsákocska volt.

A mai értelemben vett retikül az 1860-as években jelent meg, az angol kosztümmel egy időben. A kiállításon látható ridikülök és egyéb kiegészítők nagyanyáink, dédanyáink polgári világába engednek betekintést.

 

Látogatható október 3-ig.

·       Polyák Ferenc fafaragó kiállítása

 

Polyák Ferenc (1945–2013) gyermekkora óta foglalkozott fafaragással, először a mindennapi használati tárgyakat díszítette, később már szobrokat és domborműveket is faragott. Baltával és vésővel dolgozott, a keményebb fafajtákat kedvelte, témáit leggyakrabban a népi életből vette.

 

ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁS

 

 

·        Hagyomány és megújulás a magyar népi kézművességben

 

- fazekasság, szövés, hímzés, faragás, népi kismesterségek –

 

 

KAMARA KIÁLLÍTÁS

 

·                    Kalotaszeg

 

·        A DÍSZÍTŐMŰVÉSZ SZAKKÖR

 

A Kecskeméti Díszítőművész Szakkör 1952-ben alakult. Az eltelt évtizedek alatt a szakkör keretein belül több száz asszony ismerte és szerette meg a „tiszta forrásból” merített népi hímzés mintakincsét.

Munkálkodásukat nem csak a lelkesedés, odaadás, hanem a színvonalas alkotómunka is jellemzi: az ismeretek tudatos gyarapítása, részvétel továbbképzéseken, alkotótáborokban, eredeti anyaggyűjtéseken alapuló hagyományőrzés és továbbadás.

Nem csak a legidősebb korosztály tagjai járnak heti rendszerességgel a keddenkénti összejövetelekre, hanem a frissen nyugdíjba vonulók, vagy éppen a harmincas éveikben lévők is itt találják meg azt az elfoglaltságot, amely életüket teljesebbé teszi.

A közösséget a hímzés szeretetén kívül a meleg, baráti érzés tartja össze, és nyitott azok számára, akik békés alkotómunkában szeretnének részt venni.

 

A DÍSZÍTŐMŰVÉSZ SZAKKÖR minden kedden 14-16 óra közöttvárja az érdeklődőketdr. Varga Ferencné népi iparművész, a Népművészet Mestere és Mucsi Jenőné népi iparművész vezetésével.

 

BELÉPŐDÍJ:600,- Ft, Kecskemét Kártyával 480,- Ft, kedvezményes: 300,- Ft.

TÁRLATVEZETÉS:bejelentés alapján, magyar nyelven kérhető. Ára: 2.000,- Ft.

 

Rendezvényeinken jelen lehet a média; nyilvánosságra kerülő kép- és hangfelvételek készülhetnek.

Kövessen minket a Facebookon is!