Július 27. szombat, Liliána, Olga
Hírek, események 2015. október 7. 10:01

II. Természettudományos Oktatási Szakkiállítás a kecskeméti Piarista Gimnáziumban

2015. október 3-án sikeresen lezajlott a 2. Természettudományos Oktatási Szakkiállítás a kecskeméti Piarista Gimnáziumban. A rendezvényt a gimnázium Öveges Laboratóriuma szervezte a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium Termosz Laboratóriumának szakmai támogatásával. A program a Piarista Rend Magyar Tartományának „Természettudományos centrum létrehozása Öveges József egykori kecskeméti piarista iskolájában\" című TÁMOP-3.1.3-11/2-2012-0062 jelű pályázatának keretében valósult meg.

A rendezvényen tanárok és diákok mutathatták be különféle kategóriákban természettudományos oktatásban használt módszereiket az alábbi kategóriákban:
- 5-10 perces rövidfilmek, rövid előadások
- fényképkiállítás
- poszter kiállítás
- kísérleti bemutatók

 

Összesen több mint kétszáz résztvevő érkezett Kecskemétre a kiállításra az egész országból, Kisvárdától Szombathelyig. A rendezvény díszvendége Dr. Ulrike Martin, a dortmundi Kitz.Do diáklabor vezetője, a Német Laborszövetség képviselője volt,aki előadást tartott „A német nyelvterület diáklaborjainak szövetsége\" címmel. A szakember az általa képviselt szervezet kapcsán beszámolt a társaság működéséről, lehetőségeiről.
A programok három különböző szekcióban zajlottak: fizika, kémia és biológia. A diákok és tanárok által tartott természettudományi tárgyú előadások száma több mint 40 volt a különböző szekciókban. A résztvevőknek lehetőségük nyílt az Öveges Diáklabor projektkísérleteit is kipróbálni, és megtekinteni a folyosón rendezett fényképkiállítást, amelynek egyik fele a résztvevők természetfotóit, másik fele az Öveges Laborokban zajló munkát mutatta be.

A programmal párhuzamosan a magyarországi Öveges Laborok találkozója is zajlott. Az elmúlt pár évben uniós forrásból 66 diáklabor jött létre iskolákban. A megjelentek lépéseket tettek, hogy a laborok szövetséget hozzanak létre, ami segíti munkájukat különösen a szakmai együttműködés, fejlesztés területén. Céljuk, hogy közösen építsenek ki kapcsolatrendszert az iskolafenntartókkal, felsőoktatással, vállalkozásokkal, szakmai műhelyekkel és az ipari szektorral, hogy a magyarországi természettudományos oktatás fejlesztésében minél hatékonyabban tudjanak jelen lenni. (Kecskeméten és környékén a Bányai Júlia Gimnáziumban, Kiskunfélegyházán a Móra Ferenc Gimnáziumban, Dabason a Móricz Zsigmond Gimnáziumban, a kiskunhalasi Szilády Áron Gimnáziumban, Kalocsán a Szent István Gimnáziumban és a rendezvényt szervező Piarista Iskolában működik Öveges labor.)
 

A résztvevők megállapíthatták, hogy a természettudományok hatalmas lehetőséget rejtenek nemcsak a diákok, hanem a tanárok számára is, és kellő motivációval, kreativitással, az ismeretek elmélyítésével igazán izgalmas eredmények születnek.

Kövessen minket a Facebookon is!