Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2015. október 18. 21:09 | Szerző/forrás: Forrás: keol.hu

Károly Kati villáminterjú – Borban él az élet

Képgaléria
Károly Kati villáminterjú – Borban él az élet
Kecskemét - A jó magyar borok mellett a zenei csemegék is főszerephez jutnak a Mathiász János tevékenységét bemutató operettgálán. Az október 17-étől a Kecskeméti Katona József Színházban látható Borban él az élet című produkcióról Károly Katit kérdeztük úgy is mint a produkció zenei vezetőjét, s egyúttal egyik szereplőjét.

- Gazdag a zenetörténet a borral, borfogyasztással kapcsolatos művekben? Könnyű volt összeállítani a gála zenei anyagát?

- Meglehetősen gazdag, ennek köszönhetően sikerült egy igen hosszú listát összeállítani mindazokról a zeneművekről, amelyek a szőlővel, szürettel, a jó borokkal társíthatók - mondta Károly Kati, a kecskeméti teátrum zenei vezetője. - Cseke Péter igazgató úr, az est rendezője és Németh Virág dramaturg ezek közül választotta ki az előadás történetéhez stílusában, hangulatában, szövegében a leginkább odaillő dalokat.

- Milyen lett a végeredmény?

- Nagyon változatos és sokszínű, amelyben Mozarttól Erkel Ferencig és Eisemann Mihálytól Seres Rezsőig sok-sok szerző műve helyet kapott. A gálaműsorokban általában jól megférnek egymás mellett a különböző stílusú és műfajú zeneművek, most viszont egy olyan különleges produkció jött létre, amelyben a muzsikához történet is társul.

- Józsát alakítja az előadásban. Mit tudhatunk róla?

- Józsa Mathiász János második felesége volt. A cselekmény két nap eseményeit dolgozza fel, ám ennyi is elég ahhoz, hogy kiderüljön: Mathiász János és Józsa házassága valódi, szoros szövetség volt. Őszinte szeretet fűzte egymáshoz ezt a két embert: Józsa amiben csak tudta, segítette a férjét, kitartott mellette jóban, rosszban.

- A minőségi borok ismerete és a kulturált borfogyasztás közel áll Önhöz?

- Bár én magam egy ideje egyáltalán nem iszom alkoholt, a borkultúrát értékesnek és fontosnak tartom. Gyerekkoromban a szüleimnek volt szőlőjük, édesapámnak is volt saját bora, amire természetesen nagyon büszke volt. A különböző szőlő- és borfajták ismerete, illetve a minőségi magyar borok fogyasztása a gasztrokultúra fontos része, amely az elmúlt években látványos fejlődésen ment keresztül.

(szöveg: Rákász Judit / fotó: Walter Péter)

(keol.hu)

Kövessen minket a Facebookon is!