Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2015. október 27. 08:43

BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN 14 HELYSZÍNEN VALÓSULT MEG A KORMÁNYABLAKOK AKADÁLYMENTESÍTÉSE

Sikeresen lezárult „A közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés megteremtése: akadálymentesítés” című, TIOP-3.3.1/A-12/2-2013-0009 azonosító számú pályázat megvalósítása, amelyre a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal 500.000.000 forint vissza nem térítendő uniós és hazai támogatást nyert. A beruházás a megyében 14 helyszínt érintett, ezeken a kormányablakok által végzett közszolgáltatások komplex akadálymentesítése valósult meg.

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatallal konzorciumi partnerségben valósította meg a projektet, amely eredményeként akadálymentes kormányablakok jöttek létre Bácsalmáson, Baján, Izsákon, Jánoshalmán, Kalocsán, Kecskeméten (a megyeszékhely esetében két helyszínen: a Deák Ferenc tér 3. és a Rákóczi út 5. szám alatt), Kiskunfélegyházán, Kiskunhalason, Kiskunmajsán, Kunszentmiklóson, Solton, Tiszakécskén és Tompán.

A fejlesztés a Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Program keretén belül 2011. január 1-jén megnyílt első 29 kormányablak működésének tapasztalatait is felhasználva valósult meg a teljes, országos hálózat kialakításán dolgozó szakértői csoportok munkája eredményeként. A Kormány elkötelezett a közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés biztosítása mellett, az EU irányelveivel is összhangban. Ezt volt hivatott megvalósítani a TIOP-3.3.1/A-12/2 kódszámú projekt a kormányablakok akadálymentesítése révén.

Az akadálymentesítés olyan tudatos tevékenységek összefoglaló neve, amelyek a különféle (fizikai, érzékszervi vagy értelmi) fogyatékossággal élők számára biztosítanak olyan körülményeket, amelyek lehetővé teszik számukra azon tevékenységek elvégzését, amelyben akadályoztatva vannak.

A projekt célja az intézményrendszer teljes körű akadálymentesítése volt, ezáltal a nyújtott szolgáltatások minőségének javítása az igénybe vevők megfelelő ellátásának megteremtése érdekében. A fejlesztések közvetetten hozzájárultak ahhoz, hogy az érintett intézmények célcsoportjához tartozó speciális és hátrányos helyzetű, sérülékeny társadalmi csoportok társadalmi aktivitása, életminősége javuljon, és a helyi közösségben való aktív részvétele növekedjen.

A projekt keretében prioritást élvező akadálymentesített közszolgáltatások ellátásának helyszínei a kormányablakok, amelyek nagy ügyfélforgalmat bonyolítanak. A projekt keretében a kormányhivatali feladatkörbe tartozó leggyakoribb ügyeknek helyt adó, az „egyablakos ügyintézés”-t megvalósító ügyfélfogadó terek akadálymentesítése történt meg, annak érdekében, hogy az állampolgárok számára az egyenlő esélyű hozzáférés megvalósulhasson.

Fő cél volt a fogyatékos személyek, továbbá az időskorú, járókerettel közlekedő, továbbá nagycsaládos, babakocsival közlekedő; mozgásukban vagy kommunikációjukban egyéb okból átmenetileg akadályozott emberek vagy gyermekek életminőségének javítása, a közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés megvalósítása útján. A konstrukcióban a kormányhivatal és az illetékességi területéhez tartozó, közszolgáltatást nyújtó és ügyfélforgalmat bonyolító szervezetek ügyfelek fogadására szolgáló tereinek. komplex (fizikai és infokommunikációs) akadálymentessége jött létre.

Kövessen minket a Facebookon is!