Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2015. november 2. 15:06

Negyedszázados együttműködés

Negyedszázados együttműködés
Idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját a kecskeméti kötődésű Ars Nova Énekegyüttes – mely a kezdetektől szoros együttműködést alakított ki Orbán György kortárs magyar zeneszerzővel. A kettős jubileumra egy nagyon szép kiállítású, világszerte terjesztésre került albummal emlékeztek meg a brit Convivum Records lemezkiadó CD-jén.

Az Ars Nova Énekegyüttes sikertörténete 1990-ben kezdődött el a hírös városban, és már a megalakulás évében az Athéni Nemzetközi Kórusversenyen első díjat nyertek. A szép kezdetet nagyszerű építkezés, és díjak tekintetében is megmutatkozó folytatás követte: hiszen az együttes 1996 óta 10 nemzetközi versenyen indult el, s mindegyiken kategóriájukban a legjobbak voltak és első díjat kaptak. Öt alkalommal pedig - az összes kategória legjobbjai között is elvitték a pálmát, azaz- elnyerték a Nagydíjat - a Grand Prix-t. (Athen 1990, Ankara 1996, Budapest 1997, Tours 1997, Zwickau, 1998, Maribor 1998, Budapest 1999, Helsinborg 2004, Rodosz 2005). Legutóbbi világsikerüket 2008-ban a Grazban megrendezett 5. Kórusolimpián érték el: két aranyéremmel és olimpiai bajnoki trófeával tértek haza.

Többek között olyan jelentős fórumokon képviselték a magyar kóruskultúrát, mint az Európai Nagydíjasok Versenye (Olaszország) vagy a Kóruszene Nemzetközi Világszimpóziuma (Hollandia). További elismeréseik közül néhány: közönség díj- (Szlovénia), Schumann díj (Németország), Kodály díj (Franciaország) – valamint több alkalommal a karnagyi díj is. Az idei Város Napja Gálán pedig a Közgyűlés döntése alapján dr. Zombor Gábor korábbi polgármesterünk, országgyűlési képviselő adta át a Kodály Zoltán díjat az Ars Nova Énekegyüttes részére. A versenydíjakkal megalapozott hírneve alapján tizenkét európai ország, továbbá Kína és az Egyesült Államok koncertdobogóin is bemutatkoztak.

Karnagyuk: Dr. Kiss Katalin nemzetközi hírű zenepedagógus, az Ars Nova Énekegyüttes alapítója és művészeti vezetője jelölte ki azt az utat, melynek révén az – egyébként máig amatőr keretek között működő énekegyüttes - a magyar és a nemzetközi koncertélet színvonalas résztvevőjévé válhatott. Ezen törekvések központi eleme lett a magyar kortárs zenei repertoár felépítése; mint ahogyan az együttműködés hazánk legkiválóbb kortárs zeneszerzőivel. Közülük is kiemelt fontosságú helyet foglal el Orbán György – akivel alapítása óta közeli munkakapcsolatot ápol az Ars Nova.

Korunk egyik legfigyelemreméltóbb, és legnépszerűbb hazai zeneszerzője: Orbán György emberközpontú, dallam gazdag, letisztult zenéje – mely távol áll a XX. századi közönségidegen kompozíciós törekvésektől – méltán szerzett nevet szerzőjének. Ez a második szerzői CD-je az Ars Novával, és az évek során kiérlelt kórusművek felvételét hallgatva ismét gyönyörködtet bennünket az évszázadok által felhalmozott zenei tradíciók - a gregoriántól a népzenék és népénekek hatásain át a neo-klasszicizmusig – mai hallgatóhoz szóló felhasználásával. A kecskeméti evangélikus templomban rögzített új albumon főként kisebb lélegzetű, önálló, vallásos témájú és világi művei sorakoznak fel az, valamint egy komplett mise, melyet a vonós-szextetté bővített kiváló Accord Vonósnégyes közreműködésével énekelt fel az Ars Nova.

Az Ars Nova Énekegyüttes ezen a lemezen újból megmutatja erényeit: a professzionalizmusban el nem vesző érzékenységét, a színekben gazdag kifinomult tónust, a rugalmas ritmizációt – és azt a plasztikusan áttetsző könnyedséget, mely az együttes kamarakórus jellegéből adódik, és amely által a legszebb formájában képesek feltárni egy-egy kórusmű zenei szövetét.

Kövessen minket a Facebookon is!