Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2015. november 5. 14:11

Gyermekek a fejlődő világban - tanulmánybemutató és slam poetry est

Mit gondol a híres slammer Pion István vagy éppen Kemény Zsófi a gyermekéhezésről? Először ilyen nagy körben Magyarországon fiatal slammerek a globális problémákról szövegelnek a Demnet Alapítvány és a HAND Szövetség slam poetry esttel egybekötött tanulmánybemutatóján november 6-án, 17.30-kor az Európa Pontban (Millenáris Park, Lövőház u. 35.).

90 millió öt éven aluli gyermek továbbra is alultáplált, de közben az iskolába járó gyermekek száma egyre nő - az este folyamán a Demnet Alapítvány bemutatja \"Gyermekek a fejlődő világban\" című tanulmányát, amely a Millenniumi fejlesztési Célok hatását vizsgálja a gyermekek helyzetére. A szakmai beszélgetésben részt vesz Bördős Éva (Demnet Alapítvány), Baczkó Zsuzsanna (Baptista Szeretetszolgálat), Borbély Enikő (TAITA Alapítvány) és Hamvas Bálint (Afrikáért Alapítvány). A beszélgetés után fellép majd számos ismert hazai slammer, akik a nemzetközi fejlesztés egy-egy témakörét dolgozzák fel szövegeikkel.

A részvételt mindazoknak ajánljuk, akiket érdekel, hogy a gyakran provokatív szövegű slammerek miként dolgozzák fel az olyan súlyos globális kihívásokat mint a gyermekszegénység, az éhezés, a csecsemőhalandóság, a tiszta ivóvíz vagy az oktatás hiánya. A meghívott fellépők ezen kívül készülnek további egy-egy slammel a környezeti fenntarthatóságról, a nők és gyermekek jogairól, a világ különböző pontjain fegyveres konfliktusokról. Lesz slam az óriáscégek adóelkerüléséről is, ami hatalmas károkat okoz a fejlődő országokban.

A Demnet Alapítvány tanulmányának fókuszában álló Millenniumi Fejlesztési Célok megalkotása minden kétség nélkül a nemzetközi közösség legjelentősebb próbálkozása a szegénység felszámolására és az egyenlőtlenségek csökkentésére az elmúlt két évtizedben. Az olyan globális kihívások, mint a gyermekmunka, a gyermekházasság és a gyermekkatonaság elleni küzdelem csak egy olyan összetett stratégiával lehet sikeres, amely egyidejűleg kezel más társadalmi és gazdasági kérdéseket is. Szakértő vendégeinkkel ezeket a témákat járjuk majd körül, ezen kívül pedig lehetőség nyílik a felmerülő kérdések megvitatására.

A Demnet Alapítvány a Fejlesztés Európai Évében, a HAND Szövetség koordinációjával, több más magyar partnerszervezettel együtt összehangolt figyelemfelhívó kampányt folytat a globális egyenlőtlenségek felszámolásáért. Ez összhangban áll az ENSZ által 2015 őszén indított Millenniumi Fejlesztési Célokat felváltó Fenntartható Fejlesztési Célok keretprogrammal is. Ahhoz, hogy közelebb kerülhessünk a célok eléréséhez, mindenkinek együtt kell dolgoznia.

Kövessen minket a Facebookon is!