Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2015. november 20. 08:07

A Pilze-Nagy Kft. komplex vállalati technológia-fejlesztés megvalósítása az Új Széchenyi Terv keretében

A Pilze-Nagy Kft. 2013 szeptemberében 59,89 millió forint támogatást nyert a „Komplex vállalati technológia fejlesztés mikro-, kis- és középvállalkozások számára” programban az Új Széchenyi Terv keretében. A 120 millió forint összköltségvetésű beruházásban többek között csomagolástechnológiai modernizáció, eszközbeszerzés és infrastruktúrális beruházás kapott helyet.

A Pilze-Nagy Kft. (jogelődjével együtt) 24 éve foglalkozik a laskagomba forgalmazásával. A családi vállalkozásként indult Pilze-Nagy Kft. az állandó fejlesztésnek, tevékenységbővítésnek köszönhetően mára a nemzetközi piacon is meghatározó, több lábon álló céggé nőtte ki magát.

A cég másik tevékenysége a megújuló energia előállítása. A cég saját, 330 kW-os biogáz-üzemmel rendelkezik, ahol a gombafeldolgozásnál keletkező gomba és egyéb mezőgazdasági hulladékokból biogázt termel, amit elektromos árammá, és hőenergiává alakít át.

A jelenlegi technológiával csomagolt laskagomba maximum 7 napig tárolható hűtött körülmények között. A tárolási idő meghosszabbítása érdekében egy olyan új csomagolás technológiát vezettünk be, mellyel a laskagomba tárolhatósága 14 napra hosszabbítható minőségromlás nélkül.

A gomba csomagolása során a hulladékká váló gomba mennyisége eléri a 30-35%-ot. Ennek a csomagolás során keletkező gombahulladéknak a hasznosításával egyrészt csökkenthető az előállítási költség, továbbá a termék ökológiai lábnyoma is mérséklődik. A hulladékokat a biogáz üzemünkben használjuk fel. A biogázból előállított villamos energia mellett nagy mennyiségben hőenergia is keletkezik meleg víz formájában, amelynek korábban hasznosítása nem volt megoldott. A fejlesztéssel létrejött egy kisméretű gombaszárító üzem, amely a szárításhoz szükséges hőmennyiséget a biogáz üzemből kapja.

A friss laskagomba értékesítési és logisztikai tevékenységeket egy vállalatirányítási rendszer integrálásával optimalizáltuk. Ezzel együtt a belső kommunikációs hálózat fejlesztését is végrehajtottuk, így minden, a termékek forgalmazásával kapcsolatos, üzemegységet összekötöttünk.

A beruházáshoz a vállalkozás 59.889.500 forint támogatást nyert el az Új Széchenyi Terv támogatási forrásaiból. 

Kövessen minket a Facebookon is!