Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2015. november 27. 14:30

Bemutatták a Járási Esélyegyenlőségi Programot

Képgaléria
Bemutatták a Járási Esélyegyenlőségi Programot
Kecskemét – A Helyi Szociálpolitikai Kerekasztal pénteki városházi ülésén több tucat állami, önkormányzati, egyházi és civil szervezet – köztük a Karol Wojtyla Barátság Központ – képviselője jelenlétében bemutatták a közelmúltban elkészült Járási Esélyegyenlőségi Programot. A mintegy 150 oldalas dokumentumot az ÁROP-1.A.3 „Területi együttműködést segítő programok kialakítása az önkormányzatoknál a konvergencia régiókban” című EU-s pályázat elemeként hozták létre. A munkaanyagot Tóth József, a projekt megvalósításáért felelős DFT Hungária Kft., és dr. Makkos Nándor, a közreműködő Türr István Képző és Kutató Intézet munkatársa ismertette. Az eseményen Engert Jakabné önkormányzati képviselő, az Esélyteremtési Bizottság Elnöke is részt vett.

Tóth József általános tájékoztatójában kiemelte: települési szinten eddig is léteztek működőképes esélyegyenlőségi programok. Ebben a projektben – felülvizsgálattal egybekötve – ezek kiterjesztésére került sor. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy e program járási szintű együttműködésre ösztönzi a településeket, egyfajta összekötő szerepet gyakorolva közöttük; egyrészt impulzust ad a helyi szintű tervek, előirányzatok megvalósításához, másrészt újra aláhúzza az esélyegyenlőség fontosságát, mert „úgy tapasztaljuk, hogy amit napirendre tűznek, az megy előre, amivel pedig nem foglalkoznak eléggé, az elsikkad sok más feladat között”. A projekt során több tucat civil és egyházi szervezettel folytattak konzultációt, amelyek szintén „működtetnek” esélyegyenlőségi programot. A járási szintű szakmai anyagban megpróbálták összehangolni az eddig külön-külön futó „szálakat”, melynek célja nem valamiféle ellenőrzőszerep gyakorlása, hanem segítségnyújtás a koordináció, az információs bázis, kutatási munka és nyilvános kommunikáció terén. Összességében erről szól az elkészült dokumentum.

Tóth József beszámolója után dr. Makkos Nándor részletekbe menően ismertette a Járási Esélyegyenlőségi Program megvalósulásának fázisait, valamint a kapcsolódó jogszabályi keretet.

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata az elkészült dokumentum kapcsán kiadott közleményében hangoztatta: a város sok más településhez hasonlóan szintén elkötelezett az esélyegyenlőség terén. Ennek érdekében a következőket valósították meg: hatékony és fenntartható együttműködést alakítottak ki a bevont önkormányzatokkal, civil és gazdasági szereplőkkel, melynek eredményeként együttműködési megállapodásokat kötöttek. A járásbeli települések helyi esélyegyenlőségi programterveit felülvizsgálták és kerekasztal megbeszélések keretében összehangolták. A helyi esélyegyenlőségi programokra alapozó, helyi kooperációra épülő, több önkormányzat együttműködését igénylő, a Felzárkózási Kerekasztal által elfogadott „Esélyteremtési programtervet” hoztak létre, mely a járáson belül felmerült problémák komplex kezelésére tett javaslatokat és dolgozott ki stratégiát. Az ebben megfogalmazott esélyegyenlőségi intézkedések keretében – helyzetük javítása érdekében – tájékoztatták a végső kedvezményezetteket.

A projekt pontos címe: Esély és egyenlőség - Együttműködési programok a Kecskeméti Járásban

Azonosítószám: ÁROP-1.A.3-2014-2014-0123

Projektidőszak: 2015.04.15. - 2015.11.30.

Támogatási összeg: 21 993 850 Ft

Kép és szöveg: Tódor Norbert

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház