Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2016. január 10. 19:51 | Szerző/forrás: Forrás: keol.hu

Megemlékezést rendeztek a doni áttörés 73. évfordulója alkalmából

Képgaléria
Megemlékezést rendeztek a doni áttörés 73. évfordulója alkalmából
Kecskemét - Dr. Szeberényi Gyula Tamás (Fidesz) alpolgármester és Süli Csontos Ottó (JOBBIK) önkormányzati képviselő helyeztek el koszorút Kecskemét városvezetése nevében az Aradi téri emlékműnél azon a megemlékezésen, amit a tragikus doni áttörés 73. évfordulója alkalmából rendeztek vasárnap délben.

Megelőzően, 11 órakor a Kecskeméti Református Templomban istentiszteleten emlékeztek meg a doni áldozatokról. Mint ismert: 1943. január 12-én kezdődött meg a Don-kanyarban a szovjet áttörés. A Vörös Hadsereg offenzívája 12-én a reggeli órákban indult meg -40 fokos hidegben, és az elhúzódó hősies utóvédharcokban a Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg teljes széthullását okozta. A magyar csapatok szívósan ellenálltak, azonban az irgalmatlan orosz túlerő térdre kényszeríttette honvédeinket. A magyar katonák irreálisan hosszú, több mint 200 kilométeres frontvonalat kellett megtartaniuk. Mindezt nyári felszerelésben, ugyanis a téli hadfelszerelés nem érkezett meg, a német hadvezetés - a megállapodások ellenére - nem látta el a magyar csapatokat a beígért korszerű fegyverekkel, ráadásul szállítókapacitásukat sem bocsátották a katonáink rendelkezésére.

A kilátástalan helyzet ellenére a magyar honvédek az iszonyatos körülmények között több napon át keményen védekeztek. Emberfeletti hőstettet hajtottak végre, de végül a kommunista hadigépezet maga alá gyűrte a Keleti Front védvonalát. A harcokban és a hosszú visszavonulás alatt 100-120 ezer magyar katona vesztette életét. (A cikk a videó alatt folytatódik).

 

A református templomban vasárnap rendezett emlékező istentiszteleten részt vettek a Honvéd Hagyományőrző Egyesület, a Történelmi Vitézi Rend, és a Magyar Nemzetőrség Területi Szervezete képviselői. Igét hirdetett Vincze Árpád lelkipásztor, emlékező beszédet pedig lovag Kenyeres Dénes nyugállományú honvéd alezredes mondott. Mint elhangzott: Kecskemétről mintegy 13 ezer katona indult 1942 nyarán a Don-kanyarhoz, akik közül az áttörést követően, 1943. februárban már csak 4.800 volt életben.

Az emlékező istentiszteleten a Kecskeméti Református Gimnázium 10/d. osztálya szolgált, valamint egy keresztelőt is tartottak.

(keol.hu)

Kövessen minket a Facebookon is!