Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2016. január 19. 09:37 | Szerző/forrás: MTI

Kecskeméten is megkezdődött az ökumenikus imahét

Kecskeméten is megkezdődött az ökumenikus imahét
Ünnepi istentisztelettel vette kezdetét a keresztények egységéért tartott ökumenikus imahét vasárnap este Budapesten. Kecskeméten az imahét \"nyitánya\" hétfőn 17 órakor volt a Piarista Templomban.

Hagyomány, hogy minden év januárjának harmadik hetében közösen imádkoznak a keresztények valamelyik felekezet templomában. Az idei „házigazda\" Kecskeméten a Piarista Templom. Ahol hétfőn este a templomban megtartott szertartást Szabó István Sch.P., a piarista rendház házfőnöke és Nagy Attila Sch.P., a kecskeméti Piarista Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon igazgatója vezették.

Az ökumenikus imahét idei bibliai mottója Péter első levelében található: \"Arra hívattunk, hogy az Úr nagy tetteit hirdessük!\" Az idei imahét anyagát a lett ökumenikus csoport készítette, a végső szöveget pedig az Egyházak Világtanácsa Hit- és Egyházszervezet Bizottsága és a Keresztény Egységet Előmozdító Pápai Tanács által létrehozott nemzetközi bizottság tagjai hozták létre - írták.

Az előkészítő lett csoport kérése alapján az idei imahét jelképei a Biblia, a gyertya és a só.

Kedden a Piarista Templomban 17 órakor Varga Nándor, a Kecskeméti Református Egyházközség lelkipásztora, az Igazgatótanács elnöke hirdet majd igét.

Vasárnap a budapesti Deák téri evangélikus templomban megtartott szertartást Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek és Bogárdi Szabó István református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke vezette.

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) rendezvényén Erdő Péter úgy fogalmazott: \"nekünk keresztényeknek közösen is tanúságot kell tenni Krisztusról. (.) A világnak szüksége van arra, hogy egyek legyünk. Így akar Isten általunk könyörülni a világon.\"

A bíboros a felolvasott evangélium mondatát - \"Ti vagytok a föld sója\" - és az imahét egyik jelképéül is választott só szimbolikáját magyarázva elmondta: Jézus hallgatóinak számára a só a bölcsesség jelképe volt. A só, mint a bölcsesség jelképe, arra utal, hogy Jézus a saját tanítványainak megadta a tanítást, és ez a legnagyobb bölcsesség. Ez igazítja el az embert az életben: sóként kell jelen lenni a világban, és segíteni, hogy Jézus \"mindenkit eligazító bölcsessége eljusson az emberekhez\", és \"ízt, értelmet adjon mindenki életének\".

Erdő Péter kitért arra is, hogy a sónak van egy másik, nagyon erőteljes jelentése: az a szerepe, hogy megóv a romlástól. Jézus korában ugyanis sóval konzerválták az élelmiszereket, a só tehát a rothadástól, a pusztulástól óvott.

Jézus mondata, \"Ti vagytok a föld sója\", azt jelenti, hogy \"Krisztus tanítványainak kell lenniük azoknak, akik kedvéért Isten megkegyelmez a világnak, akik megóvják a világot attól, hogy Isten szemében haszontalannak tűnjék\".

Ez a mondat ugyanakkor \"borzalmas felelősséget is jelent\" - figyelmeztetett a bíboros. \"Olyan életet kell élnünk, hogy rajtunk ismerje fel Isten a világban jelenlévő Krisztust, és ezért szeretettel nézzen a világra, és megkegyelmezzen annak\".

\"Nekünk magunknak nem szabad kritikátlanul a világhoz hasonulnunk, hanem \"Krisztushoz kell egyre jobban hasonlítanunk, hogy mi adhassuk meg - az ő erejéből - azt, ami a világot megőrzi a pusztulástól, és megtartja az üdvösség felé vezető úton\" - fogalmazott Erdő Péter.

Bogárdi Szabó István arról beszélt: a világ nyomorúságai elrejtik előlünk a teremtés \"csodálatos dicsőségét\". Az elmúlt hónapok, évek eseményei tanácstalanná, védtelenné tesznek, és olykor megrendítik szilárd belső hitünket is.

A keresztyének üldözése szerte a világon kétségeket támaszt \"magunkban, imáink hathatósságában\", és a mai nyugat-európai civilizáció \"gúnyos cinizmusa\" sokakat önfeladásra csábít. De Péter apostol szavai: \"ti azonban választott nemzettség, királyi papság, szent nemzet vagytok\", \"nagy és erős buzdítást jelentenek\", hogy \"legyünk bizonyságtevői, hirdetői, evangélistái az Isten és az isteni irgalmasság nagy dolgainak\" - fogalmazott a református püspök.

Az ökumenikus imahét idei bibliai mottója Péter első levelében található: \"Arra hívattunk, hogy az Úr nagy tetteit hirdessük!\"

Az idei imahét anyagát a lett ökumenikus csoport készítette, az ő kérésük alapján az imahét jelképei idén a Biblia, a gyertya és a só. A szertartás kezdetén e szimbólumokat a három történelmi keresztény egyház főpásztorai vitték be a templomba és helyezték el az oltár előtt.

A liturgiai szolgálatban részt vett Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke és a MEÖT tagegyházainak vezetői.

Az ökumenikus imahetet 1908 óta rendezik meg, azon először csak az anglikán és a katolikus egyház tagjai vettek részt, és kizárólag az egyesült államokbeli Graymoorban tartották meg. Ma már szerte a világon és Magyarország szinte minden településén ökumenikus közösségben tartanak istentiszteleteket, és imádkoznak a Krisztusban hívők egységéért az imahét idején a különböző felekezetű gyülekezetek. (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Kövessen minket a Facebookon is!