Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2016. január 25. 14:13

Kiosztották a Szalézi Szent Ferenc díjat

Képgaléria
Kiosztották a Szalézi Szent Ferenc díjat
Három sajtómunkatárs kapta meg idén is a Szalézi Szent Ferenc díjat vasárnap délben. Az idei díjazottak Bús Csaba, a Petőfi Népe fotóriportere, Faragó Miklós, a Gong Rádió szerkesztő riportere és Szűcs Zoltán, a Kecskeméti Televízió operatőre.

Szalézi Szent Ferenc az újságírók védőszentje, akiről Dr. Bábel Balázs Kalocsa-Kecskeméti Egyházmegye érseke beszélt a vasárnapi szentmisén. A misét követően Kő Ferenc festőművész legújabb alkotására is áldását adta, melyet a Wojtyla Barátság Központ ajándékozott. A festmény Ferenc pápa egy portréja, mely méltó helyét hétfőn el is foglalta a központban. A fogadáson a díjazottak elismerő oklevelüket Dr. Bábel Balázs érsektől, Bárkányi Ernő templomigazgatótól, Farkas József igazgatótól és Suhajda Krisztián képviselőtől vehették át. A méltatások és köszönő beszédeket követően érsek atyát születésnapja alkalmából köszöntötték a megjelentek. Az ünnepeltnek Suhajda Krisztián adta át az óriási tortát.

Az idei díjazottakról így vallottak kollégáik.

Bús Csaba fotóriporter

Bús Csaba fotóriporter több mint tíz éve dolgozik a megyei lapnak, a Petőfi Népének. A lap olvasói nap mint nap találkozhatnak azokkal a fényképekkel, amiket ő készít. Nincs könnyű helyzetben, hiszen  nem elég meglátnia a valóságot, képesnek kell lennie arra, hogy fotóival láttatni is engedje. Bús Csaba munkája során bizonyítja, hogy az objektív nem homályosítja el a látását. Éppen ezért képes arra, hogy portréi ne egyszerűen csak a megörökített személy kilétét fedjék fel, hanem az ember, az egyéniség is átsugározzon a képen, így adva harmadik kiterjedést a szükségszerűen kétdimenziós lapnak. 

Magyarország, azon belül Bács-Kiskun megye mindennapjainak részét képezik azok a történetek, élethelyzetek, melyek nyomán elesett emberek sorsáról, segítségre szorulókról ad hírt a Petőfi Népe. Hogy ezek a történetek eljussanak az olvasó szívéhez is, abban játszik jelentős szerepet a fotoriporter. Ehhez nem  pusztán szakmai felkészültségre van szükség, hanem emberségre, empátiára és józan ítélőkészségre is. Bús Csaba munkái bizonyítják, hogy a felsoroltakkal fel van vértezve. Ez teszi képessé arra, hogy a meglássa a lényeget, de drámai helyzetekben se remegjen meg kezében a fényképezőgép.

 

Faragó Miklós 2008 óta dolgozik rádiósként a Hírös Városban, a Kalocsa-Kecskeméti egyházmegye egyik központjában.
Az elmúlt hét esztendőben több, mint száz tudósítást, riportot készített a kecskeméti központú Gong Rádióban és különös figyelmet fordított arra, hogy a katolikus egyházzal kapcsolatos fontos eseményekről, történésekről pontosan, hitelesen beszámoljon, krónikásként megörökítse azokat.

A beszámolókon túlmutatva gyakorta készít mélyinterjúkat, elemző beszélgetéseket, rávilágítva olyan összefüggésekre, melyek fontosak a hallgatók számára az egyház működésének megértése szempontjából.

Szorgalmas, alázatos rádiós újságíró, aki tevékenységével nagyban elősegíti a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye történéseinek hiteles dokumentálását, kommunikációját.

Faragó Miklós nem csak újságíróként, hanem a Gong Rádió csapatának tagjaként is aktívan közreműködik a rádió szociális célú munkálkodásában; egyebek mellett a Karol Wojtyla Barátságközpont “hírös” jótékonysági tevékenységében segített, nevezetesen amikor a Központ és egy támogató szervezet - jelesül a Gong Rádió - százhúsz rászoruló embertársát vendégelte meg a szeretet és testvériesség jegyében.

Faragó Miklós így vall magáról:A zene és a rádió már kiskorom óta meghatározó volt, már akkor érdekelt ez a világ.

A főiskolás éveim alatt az iskolában volt írott sajtó, ami később már csak weben jelent meg és oda írogattam cikkeket, szerkesztő voltam és a kulturális eseményekről, programokról helyis esemény tudósítottam.

A Gong Rádió előtt még internetes rádióknak készítettem műsorokat.

Itt a Gongban pedig összetett a munkám. Nem csak műsort vezetek ahogy fentebb írtam, hanem a helyi eseményekről is tudósítok, jelen vagyok, interjúkat készítek.

 

Szűcs Zoltán operatőr

 

Alkotói név: Badacsonyi Sz. Zoltán

 

Szűcs Zoltán több mint két évtizede munkálkodik operatőrként és adásrendezőként a televíziós szakmában. 1996 év óta a Kecskeméti Televízió munkatársa, de szabadúszóként számos más televízió társaságnál – Magyar Televízió, Duna Televízió, RTL Klub, TV2 – és más helyeken is letette már a névjegyét.

 

Már fiatalon eldöntötte, hogy operatőrként szeretne dolgozni, aminek nem csak álmodója, hanem cselekvő embere is lett.

Több ezer televíziós anyag, több tucat dokumentumfilm, referenciafilm, kisjátékfilm, videoklip, eseményfelvétel szerepel eddigi pályafutásán.

 

A Kecskeméti Televízió alkotóműhelyében készített dokumentumfilmjei közül többet is országos elismerésben részesített a szakmai zsűri. A Csík János balesetét bemutató „Boldog szomorú dal” című film a Lakiteleki Filmszemle különdíjában részesült, a Helyi Televíziók Országos Egyesülete pedig Helyi Érték Díjjal tüntette ki. A „Modern Exodus” című film szintén Helyi Érték Díjat kapott.

 

Munkái közül kiemelendő még az autizmusról 2003-ban készített „Falakon túl” című dokumentumfilm; A 2004-ben készült „Mi és a nagyvilág” című film; A 2005-ben készült „Erdély felől” című dokumentumfilm; A 2009-ben készült „Tiszta föld” című dokumentumfilm. Továbbá többek között közreműködött a Kodály Zoltán életéről és munkásságáról szóló „In Memoriam Kodály Zoltán” című dokumentumfilm elkészítésében is.

 

Szűcs Zoltán magas színvonalú szakmai munkájával látja el feladatait a Kecskeméti Televízióban, mind a híranyagok, mind a nagyobb terjedelmű munkák elkészítése során, kitartásával, teherbírásával példát mutatva munkatársai számára. Lelkesedése a szakma továbbvitelére is töretlenül kiterjed, hiszen aktív lelkesedéssel dolgozik a tehetséges fiatalok felkutatásában és képzésében és aktív szervezője a Kecskeméti Televízió által támogatott film- és médiatáboroknak.   

 

Szakmai tagja a Magyar Operatőrök Társaságának és a Magyar Újságírók Országos Szövetségének is. 

 

   Szűcs Zoltán

(rendezés, operatőri ismeretek-gyakorlat)

Emlékszem, gyerekkoromban moziba menni ünnep volt, nem olyan minden napos, mint manapság. Ha részese akartam lenni a varázslatnak, amit a vásznon pergő óriási képek jelentettek, akkor tennem is kellett érte, például kitakarítani a szobám. Túlzás lenne állítani, hogy mindig rend volt, de azért igyekeztem.

Nem csoda hát, hogy amikor lehetőségem adódott közelébe kerülni a filmkészítés csodájához - mivel tudtam már akkor pici gyerekként is, hogy nem \"csak\" nézőnek, hanem mozi készítőnek is születtem - nem haboztam, és belevágtam életem legnagyobb kalandjába - ami remélem tart, amíg lélegzet jut a tüdőmbe, mert számomra a film olyan, mint a levegő: nem élhetek nélküle.

Iskoláim:

Teleschola Televíziós Iskola - operatőr szak. 

Berzsenyi Dániel Főiskola - mozgókép- és médiakultúra szak.

Magyar Operatőrök Társasága (H.S.C.) által szervezett film-segédoperatőr tanfolyam.

Már tizenöt éve nyomom a gombot a Kecskeméti Televízióban (is). Több ezer híradó és magazin anyag van a hátam mögött, valamint tucatnyi film, amelyek díjnyertesek is voltak fesztiválokon, és büszke vagyok, hogy részt vehettem elkészítésükben. Rendezőként is jegyzek filmeket.

Tagságok:

H.S.C.

Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ)

Televíziós Művészek Társasága (TvMT)

Hetedik alkalmommal veszek részt, illetve szervezem a médiatábort, amely remélem idén is feledhetetlen élményt nyújt mindannyiunk számára.

vizostudio.blogspot.com


Idén két leányzó segíti munkánkat. Mindketten részt vettek már korábbi médiatáborokban, így tudják, mi a \"dörgés\".

  

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház