Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2016. február 2. 15:45 | Szerző/forrás: baon.hu

45 utcát aszfaltoznak le Kecskeméten - itt a lista

45 utcát aszfaltoznak le Kecskeméten - itt a lista
Kedden részben döntés született arról, hogy mely utcákat aszfaltozzák le és újítják fel Kecskeméten a kormánytól útépítésre kapott 4 milliárd forintból. 45 utcában építhetnek új utat lakossági önerős együttműködés keretében. Hetényegyháza különösen jól járt.

Mint ismert, tavaly decemberben a kormány úgy döntött, hogy Kecskemét – 14 más megyei jogú várossal együtt – jelentős összeget kap a Modern Városok Program keretében. A hírös városnak 4 milliárd forint a támogatás, ennyit az országban csak Érd és Szolnok kap. A forrást útfejlesztésekre fordíthatják a települések.

A keret felosztásáról kedden együttes ülésen tárgyalt volna a közgyűlés városrendezési és városüzemeltetési, valamint fejlesztési, környezetvédelmi és agrár bizottsága. Az előbbi teljes létszámban össze is jött, a fejlesztési bizottságnak ugyanakkor - egy ilyen jelentős témában furcsa módon - csak három tagja jelent meg, és nem volt határozatképes (szerdán újráznak). A városrendezési-üzemeltetési grémium így önállóan megtárgyalta - és a végén egyhangúan támogatta - az előterjesztést, amely 45 utcában javasolt aszfaltozást lakossági önerős együttműködés keretében.

Az ülésen jelen volt Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, aki hangsúlyozta: a kormánytól kapott 4 milliárdos támogatás óriási megtiszteltetés, de egyben hatalmas felelősség is. Kiemelte: az önkormányzat illetékes osztályai az elmúlt hónapokban komoly szakmai egyeztetést, előkészítést folytattak, megvizsgálták a lakosságtól beérkezett panaszokat, jelzéseket, a műszaki, városfejlesztési szempontokat figyelembe véve kijelölték azokat a fontos utakat, amelyek felújításra szorulnak. Hozzátette: a lakossági önerős utak kiválasztásánál szempont volt, hogy lehetőleg közfunkciót lássanak el (elősegítik például óvoda, posta megközelítését, az átmenő forgalmat) és az is, hogy az érintett ingatlantulajdonosok milyen régóta és milyen rendszerességgel fizetik az önrészt, illetve hogy mekkora összeg gyűlt össze a hozzájárulásokból. A polgármester azt is elmondta: eredetileg csak aszfaltozásra lehetett volna felhasználni a 4 milliárdos keretet, de sikerült kilobbiznia, hogy néhány földút stabilizálása is megvalósulhasson.

Dr. Orbán Csaba városüzemeltetési osztályvezető azt emelte ki, hogy az előkészítés még régebbre nyúlik vissza, hiszen egyes utcákban már 2006 óta fizetik a lakók az önrészt. Hangsúlyozta, a város 3,6 millió négyzetméternyi földúthálózatából nehéz volt kiválasztani azt a néhány szakaszt, ahol lesz stabilizálás, de úgy vélte, felelősséggel vállalható döntés született etéren.

Az új utak építése mellett több jelentős forgalmú gyűjtőúton lesz felújítás. A Kaffka Margit utcában megépítik az eddig burkolatlan szakaszt, felújítják a már aszfaltburkolatú részt, és épül itt gyalog-kerékpárút is. Felújítják a Csabay Géza körutat (a mentőállomástól a vasúti átjáróig), a Tatár sort (Csabay körúttól a felújított szakaszig), az Egyetértés utcát és a Géza fejedelem körutat.
Útstabilizáció pedig következő külterületi földutakon lesz: Vacsi köz, Kis Hegedűs köz, Marozsi köz, Széles köz Úri hegyi szakasza az aszfaltút után, Faragó köz.

A munkálatokat két ütemben végzik majd, először a burkolat felújítások és földút-javítások mellett azokat az utcákat építik majd meg, amelyek rendelkeznek építési engedéllyel. Ez még várhatóan idén megvalósul. A második ütemben pedig az engedéllyel még nem rendelkező utcák következnek, a tervek elkészülte és a jogerős építési engedélyek kiadása után, ez jövő év második felére zárulhat le.

Itt épülnek új utak és lesznek útfelújítások Kecskeméten:
Kadafalva (összesen bruttó 637 millió forint): Mogyoró, Tövis, Mókus, Sirály, Vadkörte utca.
Kósafalu (összesen bruttó 53 millió forint): Pipacsmező utca.
Katonatelep (összesen bruttó 106 millió forint): Borbolya, Vadalma, 0438/207 helyrajzi számú út.
Műkertváros (összesen bruttó 23 millió forint): Bártfa utca.
Hunyadiváros (összesen bruttó 624 millió forint): Corvina, Dugovics, Gerecse, Gyenes István, Lovag, Bérc, Kaffka Margit utca (utóbbi felújítással és gyalog-kerékpárúttal együtt). Útfelújítás: Géza fejedelem körút.
Vacsi köz (összesen bruttó 484 millió forint): Kalász (Nyitra-Nagy Lajos között), Vitorla keskeny ága, Besenyő, Rét, Székelytelepi, Agancs, Tímár, Zöldkút és Kékestető, Fenyves utca. Útstabilizáció: Vacsi köz, Kis Hegedűs köz.

Széchenyiváros (összesen bruttó 45 millió forint): Berzsenyi Dániel utca.
Hetényegyháza (összesen bruttó 1 milliárd 266 millió forint): Tulipán (Paprika végéig), Honfoglalás tér, Paprika (Tamási Á.-Árvácska között), Borsányi, Huszka Lajos (Kossuth-Kikelet és Kossuth-Miklós Gyula között), Miklós Gyula (Petrovics-Iskola között), Kikelet (Huszka-Tamási Á. között), Árvácska, Csillagfény, Pálma, Szőlőfürt, Sellő, Szegfű (Alkotmány-Tamási között).

Halasi úti hobbik (összesen bruttó 50 millió forint): Gyémánt utca.
Alsószéktó (összesen bruttó 22 millió forint): Hóvirág utca.
Muszály (összesen bruttó 96 millió forint): Közép, Ojtozi utca.
Belváros (összesen bruttó 35 millió forint): Kossuth körút.
Máriaváros (összesen bruttó 198 millió forint): útfelújítás: Csabay Géza körút, Tatár sor.

Petőfiváros (összesen bruttó 112 millió forint): útfelújítás: Egyetértés utca.
Felsőszéktó (összesen bruttó 165 millió forint): útstabilizáció: Széles köz, Faragó köz.
Felsőcsalános (összesen bruttó 56 millió forint): útstabilizáció: Marozsi köz.

Az önkormányzattól korábban megtudtuk: az állami támogatás jelentős részét a város a lakossági önerős útépítések finanszírozására fordítja, kisebb hányadát pedig útstabilizációra, illetve meglévő önkormányzati utak burkolatának felújítására szánják, ugyanis e területen is vannak halaszthatatlan feladatok. Kecskeméten jelenleg 68 utca érintett a lakossági önerős útépítésben, ezen utak leaszfaltozása az előzetes kalkulációk alapján jóval többe kerülne 4 milliárd forintnál, így várható volt, hogy jópár kimarad - legalábbis egyelőre - a fejlesztésből. A 68 utca döntő többségében 2011 óta fizetik az önrészt az ott élők. Öt olyan utca van, ahol ennél korábban, 2006-ban vagy 2007-ben elkezdődött a lakossági önrész fizetése.

Az önkormányzat január elején azt is közölte, hogy a városvezetés több tényezőt figyelembe vesz a helyszínekről való döntéskor. Így például azt, hogy valamilyen mértékben minden városrész részesüljön a nem mindennapi lehetőségből. Emellett szempont az is, hogy az adott utca lakói milyen régóta fizetik az önrészt, mekkora összeg gyűlt össze a lakossági hozzájárulásokból és hogy az aszfaltozás hány ingatlant érintene.

Kövessen minket a Facebookon is!