Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2016. február 26. 09:45

Bővül a búcsúnyerés lehetősége Szentkúton

Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely és Beer Miklós megyéspüspök az MKPK támogatásával tavaly affiliációs kérelemmel fordult a római S. Maria Maggiore-bazilika főpapjához, Santos Abril y Castello bíboroshoz, amelynek folyamata most zárult le. Az Apostoli Penitenciária kiadta ugyanis azt a dekrétumot, mely kiszélesítette a Szentkúton elnyerhető búcsúk lehetőségét, a Santa Maria Maggiore-bazilika főpapja pedig aláírta annak kinyilvánítását, hogy lelki kötelék jött létre a Szűzanya római főtemploma és Szentkút között.

A dekrétum kihirdetésére augusztus 13-án, Szentkúton, a Szent Jobb jelenlétében kerül sor, amikor az Erdő Péter bíboros által celebrált szentmise keretében emlékeznek meg a nemzeti kegyhellyé nyilvánítás tizedik évfordulójáról, és adnak hálát az azóta nyert kegyelmekért. A szentkúti ünnepségre a kegyhelyet őrző ferencesek meghívták a magyar nyelvterület valamennyi püspökét, és várják a zarándokokat, plébániai közösségeket. Az affiliálódás jelentőségéről Kálmán Peregrin kegyhelyigazgatótól az alábbi tájékoztatást kaptuk:

Az egyház részletesen szabályozza, hogy a helyi egyházközségekben mikor lehet búcsút nyerni (pl. templombúcsú, halottak napja, Porciunkula ünnepe), ezt általában a templomi hirdetésekben halljuk is. Az ún. basilica minorokban (Szentkút is az), amelyeket a magyar nyelv egyszerűen bazilikának nevez, e lehetőség szélesebb körű (pl. az apostolfejedelmek ünnepén, a püspök által kijelölt vagy a hívő által választott napon, egy évben egyszer). A mi lehetőségeinket az affiliáció e tekintetben nagymértékben bővíti, ugyanis aki Szentkútra zarándokol a Szűzanya főünnepein vagy Havi Boldogasszony napján, akkor elnyerheti a teljes búcsú ajándékát, de ami igazán jelentős kiváltság, hogy ha szervezett zarándokcsoporttal érkezik valaki, akkor az év bármelyik napján nyitva áll számára a búcsúnyerés lehetősége. Ez eddig magyar nyelvterületen csak a rozsnyói székesegyházban volt elérhető 2014. december 8. óta.

Ezzel mi már kicsit túltekintünk az irgalmasság szentévének lezárásán, hiszen 2016 Krisztus Király ünnepe után a szent kapukhoz kapcsolódó, mindennap elnyerhető búcsúlehetőségek megszűnnek, nálunk viszont megmaradnak e rendelkezés értelmében a csoportosan érkező zarándokok számára.

A búcsúhoz a reformáció után sok hamis képzet társult, olykor még a katolikusok között is elavultnak vélik ennek a teológiáját és gyakorlatát. Azonban azok, akik sokat gyóntatnak vagy őszinték önmagukhoz, jól látják, hogy a bűn mennyi sebet ejt, aminek a feloldozás után is még gyógyulnia kell. E gyógyulási folyamat egyik eszköze a búcsú, amikor valamilyen konkrét áldozatot hozok, kimondom, hogy el akarom engedni bűnös ragaszkodásaimat, az imádság által megerősítem hitbeli egységemet a pápával és az egész egyházzal, a szentségek vételével pedig engedem, hogy Jézus erősítse bennem a vele való összetartozásomat.

A búcsú másik fontos értéke a meghaltakért való imádság. Sokszor találkozunk azzal, hogy embereket bánt elhunyt szeretteik elhibázott élete, vagy hogy nem tudtak elköszönni tőlük, bocsánatot kérni a megbántásokért, és úgy érzik, e teher alól nem lehet szabadulni, mert megköti őket. A földi és a mennyei egyház összetartozása azonban lehetővé teszi, hogy ezt a sebet a halottakért szeretetből felajánlott búcsúnyeréssel gyógyítsuk, hisz segíthetünk rajtuk, mert ahogy Szent Pál mondja:„Testemben kiegészítem azt, ami még hiányzik Krisztus szenvedéséből testének, az Egyháznak javára”(Kol 1,24). Vagyis ha valaki ilyen terheket hordoz, zarándokoljon el egy búcsújáróhelyre, és ezt ajánlja fel elhunytjáért, akivel kapcsolatban azt érzi, hiányos volt kapcsolatuk lezárása. Így is gyógyulhat ez a seb, és így segítségére siethetünk a szenvedő lelkek világának.

Kövessen minket a Facebookon is!