Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2016. március 8. 20:41 | Szerző/forrás: Forrás: keol.hu

Megkoszorúzták Pécsi Eszter kecskeméti emléktábláját

Képgaléria
Megkoszorúzták Pécsi Eszter kecskeméti emléktábláját
Az 1898. március 8-án Kecskeméten született első magyar mérnöknőre, Pécsi Eszterre emlékeztek kedden délután az Erkel Ferenc utcában.

A szerkezettervező mérnöknő szülőháza helyén álló házon lévő emléktáblát a városvezetés nevében dr. Szeberényi Gyula Tamás és Gaál József alpolgármesterek, valamint a Bács-Kiskun Megyei Építész és Mérnöki Kamarák képviselői koszorúzták meg a még élő családtagok és Pécsi Eszter munkásságának tisztelői jelenlétében. 

Háttér:

Pécsi Eszter Kecskeméten született Pollák Eszter néven, egy nehéz anyagi körülmények között élő, hétgyerekes családban.

1915 és 1919 között a Technische Hochschule hallgatója volt Berlin-Charlottenburgban. Amikor 1919-ben a budapesti Műegyetem megnyílt a nők előtt, hazatért és itthon fejezte be tanulmányait. Így Sternberg-Várnay Marianne építész, Máhrer Villma gépészmérnök és Simonyi-Hajós Irma mellett ő volt az egyike az első négy nőnek, akik a Budapesti Műszaki Egyetemen tanultak. 1920. március 8-án pedig az első magyar mérnöknőként szerezte meg az építész oklevelet.

1921. december 3-án kötött házasságot Fischer Józseffel. Két fiuk született, György és János. 

1956-ban a forradalmi bizottság elnökévé választották, ezért 1957-ben elbocsátották akkori munkahelyéről, a KGMTI-től (Kohó-és Gépipari Minisztérium Tervező Irodái), ekkor Bécsbe, majd az Egyesült Államokba emigrált, férje 1964-ben követte őt. 

1970-ben súlyos agyvérzés miatt megbénult. Öt év múlva, 1975-ben New Yorkban hunyt el, de hamvait hazahozták és a Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra.

(keol.hu)

Kövessen minket a Facebookon is!