Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2016. március 25. 10:50 | Szerző/forrás: hiros.hu

Állami kitüntetést kapott az erdélyi gasztronómia lelkes őrzője

Állami kitüntetést kapott az erdélyi gasztronómia lelkes őrzője
Nem minden nap hívják fel az embert, azzal a hírrel, hogy kapott egy rangos állami kitüntetést. Ács Imre Kecskeméti Szakképzési Centrum Széchenyi István Idegenforgalmi, Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola tanára, mesterpedagógusa átélte ezt a pillanatot. Több, mint 500 régi szakácskönyve van, amelyekből többször rendeztek már kiállítást. A tradicionális erdélyi, magyar gasztronómia lelkes őrzőjével beszélgettünk…

Ez az első kitüntetése?

Már a negyedik. Tíz éve a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum a Balázs-Mester díjját vehettem át, négy éve pedig a Magyar Gasztronómiai Szövetség elismerését.

Ám a leg kitüntetőbb eddig az volt, amikor egy hargitai bácsi azt mondta nekem:”… a Tanár úr itt a diákokkal olyasvalamit csinál,  mint Kodály és Bartók tett. Ők a régi énekeket mentették a jövő nemzedékének ön meg az idevalósi régi ételeket…” Rögtön mondtam neki, hogy én rendkívül túlzónak tartom a párhuzamot, de mindenképp megtisztelő, kitüntető!

Hogyan értesült a kitüntetésről?

Épp szemészeti ellenőrzésen ültem, mikor a köztársasági elnöki protokoll osztály felhívott azzal a hírrel, hogy kiérdemeltem a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozatának kitüntetését. A pupilláim a szemész szerint az optimálisnál nagyobbra nyitódtak. Óriási elismerésnek élem meg ezt a díjat, ugyanakkor motivációnak is, hogy folytassam azt a missziót, amit a gasztronómiai hagyományőrzés területén elkezdtem. Úgy gondolom, hogy a kollégák szakmai elhivatottsága sokrétű  és példaértékű  az iskolámban. Ebben a közegben, ilyen szakmai teljességre törekvő közösségben dolgozni mindenképp inspiráló.

Mit vár el a tanulóitól?

Hirdetés

Szeretem, ha figyelnek, érdekli Őket amit tanítok. Fontos, hogy együtt tudjunk működni. Ez kétirányú utca – a részemről is igényel odafigyelést, energiát. Így a diák is úgy érzi, részese egy közös sikernek és partnerként kezeli a pedagógus. Ugyanígy viszonyulok a tanulmányi utakhoz is. Köztudott rólam, hogy 26 éve viszem ki a diákokat Erdélybe tanulmányi, szakmai utakra.

\"\"

Hogyan kell elképzelni egy ilyen erdélyi gasztronómiai kalandozást?

A kirándulásokon ellátogatunk a helyi templomban, a falubeliek ilyenkor összegyűlnek és köszöntenek bennünket. Mindig a Hargita megyei Felsősófalva és vidéke a célállomás. A falut és a látnivalókat mindig megnézzük, sétálunk, majd rögtön az első este elköltünk egy vacsorát a helyiekkel. Az egy hét alatt persze megmutatom nekik Erdély összes útba eső földrajzi és történelmi nevezetességét is! Így egyszerre kulturális és gasztronómiai körképet is kapunk. . Egy ilyen hargitai túrába csöppenni a nyüzsgő városi diáklétből, segít egy kicsit autentikusabban gondolkodni, a hegyvidék pedig mindenkit elvarázsol. Minden nap készítünk helyi, magyar ételeket, melyek nálunk már kiveszőben vannak. Szeretném, ha tovább élnének ezek a gasztronómiai értékek, az erdélyiek pedig hihetetlenül méltányolják és segítik a munkámat.

Kövessen minket a Facebookon is!