Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2016. április 11. 21:50 | Szerző/forrás: keol.hu

Győztek a vásárlók - A kormány a vasárnapi boltzár visszavonását javasolja

Győztek a vásárlók - A kormány a vasárnapi boltzár visszavonását javasolja
A kormány azt javasolja, hogy a parlament vonja vissza a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvényi szabályozást - jelentette be Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter hétfőn, a kormányülés szünetében.

A tárcavezető sajtótájékoztatóján a döntést egyebek mellett azzal magyarázta, hogy a vasárnapi munkavégzés tilalma megosztó kérdésnek bizonyult az elmúlt egy évben.

\"Fontosak az elemzések, fontosak a vélemények, de a legfontosabb mégiscsak az, hogyan gondolkodnak erről az emberek\" - jelentette ki.

Rogán Antal úgy fogalmazott, hogy a törvény tavalyi hatálybalépését megelőző, azaz a 2015. március 14-i állapot állhat helyre mind a munkavégzésre, mind a pótlékok szabályozására vonatkozóan.

A miniszter közölte, az Országgyűlés akár már kedden - kivételes sürgősséggel - szavazhat a most benyújtott előterjesztésről, így az akár már a hétvégén hatályos lehet.

(MTI)

REAKCIÓK:

FIDESZ: A Fidesz-frakció támogatja a kormány kezdeményezését a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló jogszabály visszavonására - ismertette a kormánypárti képviselőcsoport álláspontját annak vezetője hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.

Kósa Lajos beszámolt arról is, hogy a Ház kedden kivételes eljárásban szavazhat az előterjesztésről, amely akkor alkalmazható már a következő vasárnap, ha a törvény még a héten megjelenik a közlönyben, miután az államfő aláírta azt.

Kérdésre úgy fogalmazott: nem tartják vereségnek a döntést, bár \"az kétségtelen kudarc, hogy ez embereket nem tudtuk meggyőzni egy olyan intézkedés helyességéről, amely meghozta a hozzá fűzött reményeket\". Ezt azzal egészítette ki: az embereknél az a szabadságfelfogás, hogy bármikor vásárolhassanak, felülírta, hogy mindenkinek joga van a vasárnapi pihenőnapra.  

Tárgyalni kell a kereskedelmi dolgozókkal, ugyanis a korábban megfogalmazott szabályok visszavonása hátrányosan érheti őket, de \"nem hagyjuk őket magukra\" - jelentette ki Kósa Lajos. Szerinte a dolgozók álláspontját a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetén kívül senki sem vette figyelembe.

Hozzátette: a boltzárat kezdeményező koalíciós partner, a KDNP fenntartja elvi álláspontját, és szeretnék elérni annak kiterjesztését olyan ágazatokra is, ahol nem feltétlenül szükséges a munkavégzés a hét utolsó napján. Ez alól kivétel, ha valaki önszántából akar dolgozni - tette hozzá.

Kósa Lajos hangsúlyozta, a jogszabály gazdasági eredményei pozitívak: nőtt a kiskereskedelmi forgalom és a foglalkoztatás is a szektorban, a baloldal forgalomesésre vonatkozó \"jóslatai\" pedig hamisnak bizonyultak. Bizonyos gazdasági ágak, például a vendéglátás és az idegenforgalom pedig jóval a nemzetgazdasági átlag feletti növekedést mutattak.

A frakció ennek ellenére azt állapította meg: az embereket nem sikerült egy év alatt meggyőzni a változtatás elfogadásáról, döntő többségük azt jelezte vissza, hogy nem ért egyet az intézkedéssel.

A frakcióvezető kérdésre bevált eszköznek nevezte, hogy egy népszavazást törvényalkotási eszközzel váltsanak ki. Példaként Seres Mária képviselői költségelszámolásra vonatkozó kérdésének kezelését hozta fel, valamint azt, mikor Gyurcsány Ferenc egykori kormányfő a szociális népszavazás után nem vállalt fel egy újabb referendumot.

Hangsúlyozta: a kormányoldal a legfontosabb népszavazásnak az unió kötelező betelepítési kvótájáról szólót tartja, a két kérdést pedig nem kívánja összekeverni.

KDNP: Nem szavazzuk meg a szabadság korlátozását

Harrach Péter (KDNP) a vasárnapi pihenőnap kapcsán szólt arról, hogy bár az eredeti ötlet a KDNP-é volt - ha a megvalósítás nem is - és megértik a kormány szempontjait a mostani döntésnél. Jelezte ugyanakkor: továbbra is fenntartják véleményüket és kitartanak az érintett kétszázezer munkavállaló mellett. Hozzátette: nem szavazzák meg a munkavállalók szabadságának korlátozását.

MSZP: Győzött a társadalmi akarat.

Tóbiás József (MSZP) a társadalmi akarat győzelmeként értékelte a vasárnapi boltzárról szóló törvény visszavonását. Szerinte a kormány fél attól, hogy megvédje az álláspontját. Azt mondta, addig kell ütni a vasat, amíg meleg, ki kell kényszeríteni, hogy a kormány az emberek hétköznapi gondjaival foglalkozzon, például az egészségügy, az oktatás helyzetével, a földüggyel.

Jelezte, továbbra is követelik, vizsgálja ki a kormány, mi történt február 23-án a Nemzeti Választási Irodánál.

Kövessen minket a Facebookon is!