Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2016. április 22. 23:06 | Szerző/forrás: keol.hu

Arany minősítést és rendezői különdíjat kapott a Szent Imre Iskola LÁJK színjátszó csoportja

Képgaléria
Arany minősítést és rendezői különdíjat kapott a Szent Imre Iskola LÁJK színjátszó csoportja
A kecskeméti Szent Imre Óvoda és Általános Iskola LÁJK színjátszó csoportja részt vett a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó Csongrád megyei fordulóján, ahol szereplésüket arany minősítéssel és rendezői különdíjjal jutalmazták.

A LÁJK Színjátszó csoport 2013-ban alakult, és a Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola 7-8. évfolyamosaiból és öregdiákjaiból szerveződik újra minden tanévben. A színjátszó csoport ez évtől a szentesi Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskola tagozataként is működik.

LÁJK=Látvány, Átélés, Játék, Közösség,  főként ezek mentén szerveződik és rendeződik a színjátszó csoport kissé zajos, de annál konstruktívabb alkotó élete. 

Az elmúlt években is sikeresen szerepeltek a Weöres Sándor Színjátszó Találkozókon. Két éve, 2014-ben ezüst minősítést kaptak szereplésük eredményeként. Tavaly pedig a „KamaszAHA, avagy átalakítás miatt átmenetileg ZÁRVA\" című előadásukkal eljutottak a harmadik fordulóig, azaz a fesztiválig, ahova a legjobb 14 előadást delegálták az országból.  

Borsosné Horváth Krisztina, a csoport vezetője így mesélt a felkészülésről és a darabról: 

„Az idei darabunk címe „Z generáció: behálóZva!\"  Mikor elkezdtünk a témával (internet és a Z generáció/kamaszok) foglalkozni egyértelmű volt a fókusz és gyorsan jött az ötlet a címre is. Ahogy a próbák során a Z generáció „Online boldogságparádéiból\" a játék során egyre több mindennapos \"offline szorongástünet\" került a felszínre. Bizonytalanság, félelmek, érzések és kérdések.

Ami bennem, mint csoportvezetőben felmerült a próbák során az az, hogy pótolható-e a felhőtlen gyermekkor a pillanatok online megosztásának múló örömével?  A munka közben kiderült, hogy nem virágos rét, hanem „pocsolyákkal\" nehezített akadálypálya ez. Ha segíteni akarunk, mert nyilván ezzel a célzattal is játszunk, akkor meg kell érteni mindazt, amivel a digitális generációk - köztük a „Z\" is- szembenéznek.

Mi szembenéztünk és megpróbáljuk bemutatni hogyan élnek a kamaszok online? Nagyon kemény és megpróbáltatásokkal teli próbafolyamat volt ez! Nagy közös gondolkodások, beszélgetések és persze próbák után a megyei fordulóra összeállt a színpadi produkciói is, dallal, ritmussal, tánccal és egy kis humorral. „

A csoport így összegezte a játékát: Megértés, szembenézés, szembesítés, segítés! Könny és nevetés!

Az első fordulón ez sikert hozott!

Kövessen minket a Facebookon is!