Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2016. április 24. 23:28

Kecskeméti kékkeresztesek a szigetszentmiklósi csendesnapon

Képgaléria
Kecskeméti kékkeresztesek a szigetszentmiklósi csendesnapon
Alig telt el két hét a dömösi „kiruccanás” óta, máris újabb rendezvényre hívták a kecskeméti kékkereszteseket. Április 24-én, vasárnap a Magyar Kékkereszt Egyesület iszákosmentő misszió szigetszentmiklósi utógondozó csoportja döntött úgy, hogy istentisztelet és csendesnap (református lelki gyakorlat) keretében vendégül látják azokat a testvéreiket – ők így hívják egymást –, akik keresztény hittel vallják, hogy Jézus Krisztus szabadította meg őket az alkohol rabságából – ami őket illeti, az egyesület dömösi alkohológiai szakintézetében. Mintegy háromszáz szabadult (hosszú ideje absztinens) alkoholbeteg fogadta el a szigetszentmiklósiak meghívását szerte az országból. Kecskemétről kilencen vettek részt az eseményen. (Fotók: Tódor Norbert)

Morva Ákos, a Szigetszentmiklós-Újvárosi Református Gyülekezet újonnan megválasztott lelkipásztora köszöntötte az egybegyűlteket, majd a közösség korábbi lelkészének, dr. Harmathy Andrásnak adta át a szót, aki Szentendréről látogatott régi „nyájához” ebből az alkalomból. Igehirdetésének lekciója (szentleckéje) a Jelenések könyve 11. fejezetének 1-8. verse volt.

„Ekkor bírói pálcához hasonló, mérővesszőt adtak a kezembe, és ez a szó hangzott: „Kelj fel, és mérd meg az Isten templomát, az oltárt és az ott imádkozókat; de a templom külső udvarát hagyd ki, és ne mérd meg, mert megadatott a pogányoknak, hogy a szent várost tapodják negyvenkét hónapig. Az én két tanúmnak pedig megadom, hogy ezerkétszázhatvan napig prófétáljanak zsákruhába öltözve”. Ez a kettő pedig a két olajfa és a két gyertyatartó, amelyek a föld Ura előtt állnak. Ha valaki bántani akarja őket, tűz tör elő szájukból, és megemészti ellenségeiket, és ha valaki bántani akarja őket, annak így kell megöletnie. Nekik megvan az a hatalmuk, hogy bezárják az eget, hogy ne essék eső prófétálásuk napjaiban; és van hatalmuk arra, hogy a vizeket vérré változtassák, és megverjék a földet mindenféle csapással, ahányszor csak akarják. És amikor bevégzik bizonyságtételüket, a fenevad, amely feljön az alvilágból, hadat indít ellenük, legyőzi és megöli őket. Holttestük a nagy város utcáján hever, amelynek neve lelki értelemben Sodoma és Egyiptom, ahol az ő Urukat is megfeszítették.”

A prédikáció textusa (a szentbeszéd alapgondolatát adó rövid bibliai szövegrésze) szintén a Jelenések könyvét idézte: a 11. fejezet 13. versét, ekképpen:

„Abban az órában nagy földrengés támadt, és a város tizedrésze összedőlt, a földrengés megölt hétezer főnyi embertömeget, a többieket pedig rémület szállta meg, és dicsőítették a menny Istenét.”

Az igehirdetést követően Baranyai Attila és felesége tett bizonyságot arról, miként szabadultak meg Jézus Krisztus által az alkoholtól, amikor már minden létező terápiát kipróbáltak, és egyik sem vált be.

Bizonyságtételüket dr. Kassai-Farkas Ákos, a Magyar Kékkereszt Egyesület addiktológus főorvosa, egyetemi docens előadása követte „Mit hagyott örökül az alkohol?” címmel. Kifejtette, hogy a mértéktelen alkoholfogyasztás negatív hatásai testi, szellemi, családi és társadalmi vonatkozásban egyaránt jelentkeznek. A kórházi gyógykezelés az alábbi terápiás folyamatra épül: (szakkifejezésekkel) prekontempláció, kontempláció, determináció, cselekvés, fenntartás, relapszus, termináció. Nyomatékosan kiemelte az utógondozás fontosságát a végleges gyógyulás felé vezető úton.

Ebéd után Némethné Balog Katalin, a Magyar Kékkereszt Egyesület dömösi alkohológiai szakintézetének vezetője üdvözölte a vendégeket, majd Molnár Katalin mondta el bizonyságtételét, továbbá Gombola András mutatta be új könyvét, melyben arról ír, „Krisztussal hogyan tértem jó útra”.

A záró áhítatot Morva Ákos tartotta Pál apostol efezusiakhoz írott levele 1. fejezetének 5-6. szakasza alapján:

„Előre el is határozta, hogy fiaivá fogad minket Jézus Krisztus által, akarata és tetszése szerint, 6hogy magasztaljuk dicsőséges kegyelmét, amellyel megajándékozott minket szeretett Fiában.”

Az igehirdetések, előadások közben református keresztény énekek hangoztak el.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház