Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2016. május 20. 23:03 | Szerző/forrás: keol.hu

Kecskeméten tartják a III. Emlőrák Konszenzus Konferenciát

Kecskeméten tartják a III. Emlőrák Konszenzus Konferenciát
Több mint háromszáz szakember tanácskozik pénteken a Four Points by Sheraton Kecskemétben, ugyanis a város ad otthont a III. Emlőrák Konszenzus Konferenciának. A rendezvényen olyan irányelveket fogadnak el, amelyek hosszú távon határozzák meg a szűrését, gyógyítását ennek a népbetegségnek, amely világszerte a nők vezető haláloka.

A tanácskozás szünetében sajtótájékoztatóra várták a média képviselőit. Dr. Svébis Mihály főigazgató, a Magyar Kórházszövetség elnöke kiemelte: nagy megtiszteltetés a megyei kórháznak, az itt dolgozó kollégáknak, hogy harmadik alkalommal rendezik meg városunkban ezt a rendkívül fontos tanácskozást. Hét év telt el a legutóbbi konferencia óta. Ez idő alatt azonban olyan forradalmi változások történtek ezen a területen, hogy a következő tanácskozást három éven belül kell megtartaniuk.

Dr. Forrai Gábor PhD, az Európai Emlődiagnosztikai Társaság elnöke rávilágított arra, az emlőrák gyógyításában a diagnosztikától, a patológián, a sebészeten keresztül egészen a pszichiátriáig, az utókezelésig számos szakterület munkáját kell összehangolni. Ezen a tanácskozáson vitatják meg, milyen irányelvek alapján működjön a jövőben ennek a betegségnek a szűrése, ellátása, melyek azok az elvárások, amelyeket a magyar szakma követni kíván. Az a konszenzus, amely most Kecskeméten megszületik, az elkövetkező években egységes vezérelvként szolgál a szakma számára.

Prof. Dr. Cserni Gábor hozzáfűzte, hogy fél éve dolgoznak azon az anyagon, amit a konferencián megvitatnak a résztvevők. A cél az volt, hogy olyan irányelveket fektessenek le, amely összeegyeztethető a mai valósággal, és minden tekintetben a betegek érdekeit szolgálja. Ez a konszenzus magába foglalja a szűrésekkel kapcsolatos vezérelveket, és a terápia melletti teendők is szerepelnek benne.

- A minimális, de hatásos kezelés elvére kell törekedni az emlődaganat kezelésében - Ezt már Prof. Dr. Lázár György, a sebészeti munkacsoport vezetője mondta a sajtótájékoztatón. A szakember kiemelte az Amerikai Rák Társaság kerekített adatai alapján a nőknél 1 a 3-hoz, a férfiaknál pedig 1 a 2-höz az esély arra, hogy életük során előforduljon náluk valamilyen rosszindulatú daganat. Ezek közül a nőknél egyértelműen az emlődaganat kockázata a legnagyobb. Ezért is fontos ez a tanácskozás, amelynek eredménye meghatározó lesz a következő években.

(hiros.hu)

Kövessen minket a Facebookon is!