Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2016. június 15. 00:10

„A háború pillangói” – prostitúció a fronton (16+)

Képgaléria
„A háború pillangói” – prostitúció a fronton (16+)
A Kecskeméti Katona József Múzeum idén egy rendhagyó, nem szokványos tárlattal folytatja első világháborús kiállításainak sorát, mely a tábori bordélyok témáját járja körül „The museum presents: Lovers in the war – A háború pillangói” címmel. A tárlatot június 16-án, csütörtökön 18 órakor nyitják meg a Cifrapalotában. A kiállítás üveges tárlóinak és enteriőrjeinek végleges lezárása előtt azok múzeumi kurátorai, Szabóné Bognár Anikó, Mészáros Ágnes és dr. Végh Katalin vezetésével kedd este zártkörű sajtóbejárást tartottak, melyen munkatársunk is részt vett. (Fotók: Tódor Norbert)

Ez a kérdés rendkívül súlyos probléma volt abban a korszakban! 1915 tavaszára a nemi betegek száma soha nem tapasztalt méreteket öltött. Az eltelt hónapok alatt a beteg katonák száma több mint kétszeresére nőtt, meghaladta a 12%-ot. A kialakult helyzet orvoslására 1915 nyarán a császári és királyi Hadügyminisztérium segédközegeként létrehoztak egy, a tábori bordélyok hálózatát megszervezendő részleget, mely a prostitúció szabályozását és ellenőrzését lett hivatott felvállalni. A kiadott szervezeti utasítás alapján a bordélyokat a hadosztályok hadtápkörzeteiben szervezték. Az itt dolgozó hölgyeket katonai hierarchia szerint három csoportba osztották. Egyenruhát is kaptak, amely hasonló szabású, csukaszürke volt, mint az ápolónőké. Sorsuk korántsem volt irigylésre méltó, sőt inkább egyenesen tragikusnak mondható. Kiadott feladatuk nem egyszer az volt, hogy fertőzzék meg szifilisszel az ellenség katonáit, s ha erre rájöttek a másik oldalon, megölték őket.

Az „Érosz a hadszíntéren, osztrák–magyar tábori bordélyok a Nagy Háborúban” című kiállítási egység (a Nagy Háború Blog és a Székesfehérvár Helyőrségtörténeti Emlékgyűjtemény vándorkiállítása) fotók, eredeti tárgyak és enteriőrök segítségével mutatja be a háború lövészárkainak borzalmaiból szabaduló bakák világát.

A fenti téma mellett a tárlat orvostörténeti érdekességeket, néprajzi tárgyakat (erotikus szimbólumok a folklórban) és természetesen kecskeméti vonatkozásokat (Az „éjszaka virágai” Kecskeméten a levéltári iratok tükrében) is bemutat egy önálló teremben.

A kiállítás megtekintése 16 éven aluliaknak nem ajánlott!

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház