Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2016. június 15. 21:30 | Szerző/forrás: keol.hu

175 éves a kecskeméti nyomdászat

175 éves a kecskeméti nyomdászat
1841. július 1-én tartották azt az avatóünnepséget, melyen bemutatták Kecskemét első - Szilády Károly által alapított - nyomdáját. Érdemeit mutatja, hogy 175 év elteltével is ünnepli őt a város és a nyomdász szakma.

„Isten éltesse a tisztes ipart!" - Dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester a céhes mesterek jelmondatával nyitotta köszöntő beszédét kedden délután Szilády Károly emléktáblája előtt.

Kecskemét az 1840-es évek elején az ország egyik legnagyobb határú és legnagyobb népességű települése volt, egyházi és iskolai központnak számított, hiszen református kollégiuma és piarista iskolája elismert volt. Színházat tartott fenn, kaszinó egyesület működött a városban. Volt itt minden, csak saját nyomda nem!

Ezt változtatta meg Szilády Károly, az első kecskeméti nyomdász és nyomdatulajdonos, ki 1810-ben kezdte a szakmát tanulni Bécsben, majd családjával 1841-ben Kecskemétre költözött, ahol július 1-jén, 175 éve megtörtént nyomdájának nyilvános bemutatása. Ettől az időponttól számítjuk a kecskeméti nyomdászat kezdetét.

Szilády Károly valódi jelentősége 1871-ben bekövetkezett halála után vált jól felmérhetővé. Kecskemét történelmi alakjává vált azáltal, hogy megalapozta, és magas színvonalon tartva örökítette át a nyomdász mesterséget és a nyomdaipart. A századfordulón már húsz nyomda működött a városban.

Kecskemét ma már a nyomda és papírfeldolgozás országos központja. Abban van nagy érdeme a város nyomdászainak, hogy munkájukkal és elkötelezettségükkel túlélnek háborúkat és rendszerváltásokat, ezt az eredményt elérték. Kevés olyan magyar iparág van, mely elmondhatja magáról, hogy ennyi idő után is sikeres.

Hogy minek köszönhető mindez?

Kecskeméten mindig éltek olyan emberek, akik nem másolni akartak különböző mintákat, hanem elsőként akartak kipróbálni valami újat. Elsőként akartak bevezetni valami addig nem létező technológiát. Kecskemét éppen ezért az újítók város is. Akik elsők akartak lenni valamiben, és az álmaikat itt, helyben valóra is tudták váltani.

Ilyen újító volt Szilády Károly is. Egy tettre kész újító, jó üzleti érzékkel megáldott vállalkozó, akit nem érdekelt az elődök kudarca, csak egy cél lebegett a szeme előtt: elsőként megalapítani a kor legforradalmibb ipari létesítményét, a nyomdát.

Szilády Károly mellett tiszteletet érdemel mindenki, aki elkötelezte magát a kecskeméti nyomdászat mellett. ÉS tiszteletet érdemel mindenki, aki megőrizte az ő életművét, és sikeresen folytatja azt. Tisztelet minden kecskeméti nyomdásznak, önök nélkül ma nem ünnepelhetnénk a kecskeméti nyomdászat 175. évfordulóját. „Isten éltesse a tisztes ipart!"

(szöveg: hiros.hu)

Kövessen minket a Facebookon is!