Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2016. június 21. 22:06

Kollár Csaba: tojástermelés „mérnöki módon”

Képgaléria
Kollár Csaba:  tojástermelés „mérnöki módon”
Immáron második alkalommal rendezték meg a kecskeméti Tojásfesztivált - Országos Tojás Sokadalmat a város főterén. A június 17. és 19. között lezajlott programsorozat ötletgazdája, elindítója, egyik fő szervezője és egyik fő támogatója Kollár Csaba, a Mizsetáp Kft. ügyvezetője. Június 17. délelőtt: Kollár Csaba éppen szalmajátszóteret épít kollégáival a rendezvényre látogató gyerekeknek. Ekkor szólítottam meg.

    - Most húsz éves a Mizsetáp Kft. A jubileumi év záró eseménye az idei Tojásfesztivál. Holnap jubileumi partit is rendezek a Mizsetáp dolgozóinak az Aranyhomok Szállodában - újságolja látható lelkesedéssel, miután megállt néhány pillanatra.

    - Húsz év… Temérdek munka, sok-sok küzdelem, öröm, sikerek és igen, voltak nehéz pillanatok is. (Kissé eltűnődik, majd emlékezésbe fog.) ’95 nyarán történt a Mizsetáp jogi megalapítása. ’96. január 1-jén indítottuk a termelő tevékenységet. Az első években takarmány-előállítással, értékesítéssel foglalkoztunk első sorban s mellette baromfit hizlaltunk. Kezdetben két telephellyel rendelkeztünk: Lajosmizse külterületén egy takarmánygyárral, mely a székhelyünk is egyben, valamint egy baromfi teleppel, melyek mellé vettünk még további 2 lajosmizsei baromfi telepet 1998-ban. ’99-ben már a baromfitenyésztés kapta a fő szerepet, pontosabban a víziszárnyas integráció. Ennek keretében liba-kacsa bérneveltetést végeztünk több megyére kiterjedően.

    - 2009-ben felszámoltuk a baromfi integrációs tevékenységet, de előtte, 2007-ben vásároltunk egy tyúktelepet a közeli Csemőn. Ettől az évtől kezdve egyre inkább tojástermelő cég lettünk, melynek vezérterméke az étkezési tyúktojás lett. Napos tojóhibrid jércét vásárolunk, felneveljük tyúknak, majd beólazzuk és 14 hónapig tojatjuk, a tojásokat pedig élelmiszer üzemi körülmények között csomagoljuk. A „letojt” tyúkokat pedig sok más hasonszőrű társsal együttműködésben az Újházi Tyúk Kft. a tagjaitól, így tőlünk is felvásárolja, feldolgoztatja, majd a húsát értékesíti.

    - 2010-ben önálló étkezési tojás márkanevet hoztunk létre. Ez a „Hírös tojás”, amely mára az ország nagy részén kapható. 2015 tavaszán 1,55 milliárdos baromfitelep fejlesztést hajtottunk végre, ennek eredményeként tojástermelésünket a korábbi háromszorosára növeltük. Ezzel a hazai fogyasztás 3%-át mi adjuk. A jércenevelést pedig sikerült a duplájára növelni. Mindemellett építettünk egy új tojáscsomagoló üzemet is. Kezdetben 32 fővel indultunk, de ma már 65 munkavállalóból áll az állandó létszám. Alkalmanként kampánymunkákba további 50-100 főt is bevonunk.

    - A Mizsetáp Kft-ből további cégek is kinőttek. Alternatív tevékenységként bútorgyártással is foglalkoztunk, de nem bizonyult sikeresnek, ezért a telephelyet helyiségbérlet útján hasznosítjuk, s jelenleg 45 bérlő folytat ott üzleti tevékenységet. A telephely néhány éve önálló cég lett ALIPPA, azaz Aluljáró Ipari Park Kft. néven - mert az aluljáró mellett található. Alippán túl a „Hírös tojás” brand tulajdonosa, annak a fejlesztője és kizárólagos forgalmazója a Hírös Farm Kft. is Mizsetápos hátterű.

    - 2015 májusában elnyertük „A hónap beruházója” címet a Nemzetgazdasági Minisztérium vonatkozó pályázatán. Erre nagyon büszkék vagyunk, ugyanis a minisztérium a független, neves bíráló bizottság javaslata alapján bennünket is pozitív példaként tart nyilván, s mutat be ország-világ előtt. Összességében elmondható, hogy az új beruházás kiemelkedő színvonalon valósult meg. Ennek kapcsán több új megoldást, újítást alkalmaztunk, mely Magyarországon még nem szokásos, de szerte Európában is ritkaság. Például a magas higiéniai szint megőrzése érdekében megszüntettük a teherforgalmat a fejlesztéssel érintett baromfi telepeken. Többek között ezért is lett jó hírünk az állami szakigazgatásban. Olyannyira, hogy a brüsszeli EU-s és a velük együtt érkező tajvani szakmai kormánydelegáció hozzánk jött a madárinfluenzával kapcsolatban tapasztalatot gyűjteni.

    - 2015. májusában kristályosult ki bennem, hogy egy gasztronómiai fesztivált keltsek életre, melynek a célja egy olyan különleges tulajdonságokkal bíró élelmiszerek a megismertetése, népszerűsítése, mint a tojás. Erre a legalkalmasabb helyszínnek Kecskemétet találtam. Szándékommal megkerestem Szemereyné Pataki Klaudia polgármester asszonyt, aki támogatta elképzelést, s később a rendezvény egyik fővédnöke is lett. Amikor a város pozitív jelzése megérkezett, akkor az Aranyhomok Kistérség-fejlesztési Egyesülettel, a Baromfi Termék Tanáccsal, a Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Országos Szövetségével, valamint cégeimmel a Mizsetáp Kft-vel és a Hírös Farm Kft-vel karöltve 2015. októberében első ízben a tojás világnapján, azaz október 8-9-én rendeztük meg a fesztivált, melynek az Országos Tojás Sokadalom nevet adtuk. Hamar rájöttem: a nagyobb látogatottság, a mélyebb és számosabb információ átadás elérése érdekében célszerű az időpontot a nyár elejére áttennünk. Ebből fakadóan mostantól kezdve az iskolai nyári szünet első hétvégéjén tartjuk meg a Tojásfesztivált és ez most már minden évben így lesz. Úgy látom, hogy a tojástermelők sajátjuknak érzik a rendezvényt, ugyanis egyre többen állítanak standot közülünk, látogatnak el a Sokadalomra és adnak a rendezéshez – főként tojás - támogatást. Ami a fesztiválsorozat potenciálját illeti, két-három év múlva országosan is jól ismert gasztronómiai fesztivált szeretnénk belőle „faragni”. Szeretnénk, ha a régió legjelentősebb fesztiválja lenne.

    - Mi a fő erősségük? - érdeklődtem végül. Büszke vagyok arra, hogy szakmaiságunk, az állattenyésztői elhivatottságunk a termelés módjában és a termékek minőségében egyaránt megjelenik. Számos alkalommal fordulnak hozzánk szakmatársaink tanácsért, vagy épp bennünket tekintenek mérvadónak. Nézzünk egy konkrétumot: egy adásba is ment tévéfelvétel során, véletlenszerű nyilvános teszten is bizonyságot nyert 2015. húsvétja előtt 2 héttel, hogy a „Hírös tojás” alapból jobb, mint némely prémium minőségűnek feltüntetett drágább termék. Konkrétan a mi alapáron megvásárolható tojásunk lényegesen szebb sárgájú volt, mint a tesztben szereplő drágább árfekvésű versenytársak ún. „extra sárga” termékei. Én egy olyan állattenyésztőnek vallom magam, aki minden erejével arra törekszik, hogy szakmáját mérnöki pontossággal, magas nívón gyakorolja, amelynek kiinduló köve, hogy az állatok mindig egészségesek legyenek és jól érezzék magukat, hisz csak így tudják meghálálni kiváló termelésükkel az egyébként is gondos gazda munkáját. (Fotók: Tódor Norbert)

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház