Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2016. június 29. 21:42 | Szerző/forrás: keol.hu

Szakmájuk kiváló tanulóit és Mestermunkákat díjazott a kamara

Képgaléria
Szakmájuk kiváló tanulóit és Mestermunkákat díjazott a kamara
A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szerdán délelőtt díjazásban részesítette a Szakma Kiváló Tanulója Verseny és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny 1-3. helyezettjeit és felkészítő tanáraikat. Ezt követően a kamara által kiírt Mestermunka Pályázat eredményhirdetésére is sor került. A 32 pályázó közül négyen vehették át a kamara elismerését (Fotók: Pap Anikó)

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a kétkezi szakmunka társadalmi elfogadottságának növelése érdekében 2015 októberében felhívást tett közzé duális középfokú szakképzésben gyakorlati képzést végző gazdálkodó szervezetek gyakorlati oktatói, szakképzést folytató intézmények szakmai oktatói, valamint iskolai rendszerben tanulmányokat végző, szakmai vizsga előtt álló, végzős nappali tagozatos tanulók körében a Bács-Kiskun megyei szakképzés színvonalának erősítése céljából.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2015/2016-os tanévben Szakma Kiváló Tanulója Versenyt és Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt hirdetett 36 szakképesítésben. A szakmai versenyeken kizárólag a meghirdetett, szakirányokban tanuló, szakmai vizsga előtt álló, végzős nappali tagozatos tanulók vehettek részt, akik iskolai rendszerben folytatják tanulmányaikat. 

A Szakma Kiváló Tanulója Versenyt és az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) szervezte és irányította. A szakmai verseny feladatai az adott szakképesítés elméleti és gyakorlati ismeretanyagára épültek. A szakmai verseny központi elődöntőből, válogatóból és döntőből állt.

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Versenyen 1-3. helyezést elérő versenyzőket és felkészítésüket biztosító intézményi egy elméleti szakoktatót, valamint gyakorlati képzést folytató gazdálkodó szervezetnél felkészítő egy gyakorlati oktatót díjazásban részesítette. Az első helyezettek - a versenyző és a felkészítést végző szakmai elméleti, szakmai gyakorlati oktató is - 200 ezer, a második helyezettek 150 ezer, a harmadikok pedig 100 ezer forint jutalomban részesültek. 

A pályázati felhívás hatására - az elmúlt tanévihez képest 30 százalékkal több, 291 fő végzős szakiskolai tanuló jelentkezett a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett Szakma Kiváló Tanulója Versenyre. 

- Célunk a szakmunkás életpálya népszerűsítése a kiváló eredményeket elérő tanulók sikereinek bemutatásával, amely ezzel egy időben a szakképzés színvonalának az emelkedését biztosítja - mondta a szerdán rendezett díjátadón Gaál József, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. - Tevékenységünkkel fel kívánjuk hívni a pályaválasztásban érintett általános iskolások és szüleik figyelmét a szakmunka értékére, a biztos egzisztenciát nyújtó életpályára, mint lehetséges perspektívára, tehát jelenlegi élethelyzetükben a szakmaválasztás fontosságára. Hiszünk abban, hogy anyagi támogatásunk révén megnövekszik a verseny iránt a tanulók és oktatóik érdeklődése, motivációja, szakmai felkészültségük magasabb lesz, így jól képzett munkaerőként boldogulnak lakóhelyükön.

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által kiírt pályázat hosszú távú működtetésére támogatási alapot hoztak létre. Az elkülönített bankszámlán évente 5.000.000 forintot helyeznek el, amely összeg növelésére gazdálkodó szervezetek, szakképzést folytató intézmények és e célokat fontosnak tartó intézmények és magányszemélyek támogatását várják.

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara „MESTERMUNKA" című pályázatot is hirdetett, amelyre benevezni vállalkozók, cégek termékeivel, szolgáltatásaival lehetett. Például akár egy családi ház önálló kivitelezésével, vagy egy kézműipari termék elkészítésével, esetleg egy fodrász által elkészített frizurával, vagy a cég által önállóan megvalósított és legyártott ipari késztermékekkel.

A termékek, illetve a szolgáltatások közül szakértő zsűri választotta ki a legigényesebben megvalósított, leginnovatívabb pályaműveket, melyek elismerésben részesültek és megkapták a „MESTERMUNKA" elismerő díjat és oklevelet.

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Mestermunka díjban részesítette Hanga Zsolt, órás, aranyművest, a Bácsvíz Zrt. aulájában látható vízhajtású ingaóra megalkotóját.

A Magyarországon egyedülálló egyedi tervezésű és kivitelezésű álló ingaóra különlegessége, hogy az ingát nem súly, vagy rugó, hanem víz hajtja. A folyamatosan folyó vizet egy keringető szivattyú biztosítja. A díjat az alkotó távolléte miatt édesapja, Hanga István órásmester vette át Gaál Józseftől, a kamara elnökétől.

Szintén Mestermunka díjat vehetett a kecskeméti székhelyű Éltechnika Kft. jagorta fa panelei és azok előállítási technológiájának elismeréseként.

A JAGORTA egy új technológia. 7 év K&F során kifejlesztett többrétegű fa panel, mely lélegzetelállító belsőépítészeti, bútortervezési megoldásokat rejt. A JAGORTA egy olyan termék, amely 2015-ben, első magyar termékként az INDEX Nemzetközi Design kiállításon, Dubaiban nagydíjas lett. A JAGORTA fény nélkül nem létezik, minden elkészült darab egy lámpa is egyben.  

Mestermunka díjban részesült a dusnoki székhelyű Sportfisch Kft. speciális vasbeton szerelési kötöző egységének elismeréseként.

A termék előállításában rehabilitációs, ill. képzetlen munkavállaló is részt tud venni, mindemellett valóságos gazdasági haszna is van. A termék biztosítja a vasbetonszereléshez szükséges egyengetett és sorjamentes kötözőszálat, mely a derékra szerelhető tárolóból könnyen és már meghajlítva kivehető, így hatvan százalékkal csökkenti a munkafolyamat közbeni elszóródást. A tartó egységbe 1000 db kötözőszál fér el, így 30 százalékos termelésnövekedés érhető el.

A díjat Szegedi József, a cég ügyvezetője vette át.

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Mestermunka Különdíjat adományozott a kecskeméti Fixfogsor Rendelőnek mini implantátumos protézisrögzítési rendszerének elismeréseként.

A FIXFOGSOR® protézisrögzítés lényege néhány apró titán implantátum, amelyeket közvetlenül az ínyen keresztül, fájdalom nélkül illesztenek az állcsontba. Az implantátumokra fogtechnikus általi készített protézis készül. A kivehető műfogsor rögzítéséről a protézisbe beépített gumigyűrűs patentek gondoskodnak, melyek az implantátum gömbformájú végére pattannak rá. Ezek a patentek biztosítják, hogy a műfogsor stabilan üljön. Minden munkájuk egyedi, hiszen mind az implantátumok beültetésénél, mind a fogtechnikai és protetikai munkánál maximálisan figyelembe veszik pácienseik egyéni anatómiai adottságait. A rendelőben az implantológus orvos, a fogtechnikus és a protetikai szakembereink is egy csapatként működnek együtt annak érdekében, hogy kiváló eredmény szülessen.

A díjat dr. Szabó László, a Fixfogsor Rendelő alapító igazgatója vette át az ünnepségen Gaál Józseftől.

Kövessen minket a Facebookon is!