Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2016. július 8. 11:22

Hegedűs Ágoston, a „rózsák atyja” tartott előadást a Wojtyla Házban

Képgaléria
Hegedűs Ágoston, a „rózsák atyja” tartott előadást a Wojtyla Házban
Azon a helyen, ahol a Boldogasszony Rózsakertet megnyitották Kecskeméten 2014 júniusában, már az 1930-as években is rózsakert volt, majd 1947-ben kezdték építeni ide a Tűzharcosok Örökimádó Templomát, amely az első világháborúban elhunyt vagy megsérült magyar katonáknak állított volna emléket. Azonban az '50-es évek elején a templomot politikai okok miatt lebontották, a helyére pedig a Béke Téri Általános Iskolát építették, és az addigi Boldogasszony teret átnevezték Béke térnek. Hegedűs Ágoston, a Magyar Rózsabarátok Társaságának elnöke, a „rózsák atyja” volt pénteken a Karol Wojtyla Barátság Központ vendége, ahol a népkonyha gondozottainak társaságában képes beszámolót tartva mutatta be az olykor rögös, buktatókkal teli utat, mely végül a Boldogasszony Rózsakert megnyitásához vezetett. (Fotók: Mátyus István)

Hegedűs Ágoston előadásában egyebek között így fogalmazott: az általa megálmodott Rózsakert az I. világháború kitörésének 100. és a templom lebontásának 62. évfordulójára készült el a Magyar Tűzharcosok emlékére. A félig felépült máriavárosi Nagyboldogasszony templom egykori falainak és tornyainak helyét ma rózsák, liliomok, levendulák díszítik.

A kert latin nyelvű elnevezése Rosarium Virginis Mariae, emléket állít Szent II. János Pál pápa 2002. október 16-án kelt hasonló című körlevelének, melyben kiegészítette a három rózsafüzért (örvendetes, fájdalmas, dicsőséges) a világosság rózsafüzérével. A kerítés mellé beültetett futórózsák a Rózsafüzér Királynőjének tiszteletére a négy rózsafüzért szimbolizálják. A rózsakert kerítését díszítő virágok között a Betlehemi Csillag története elevenedik meg 20 képben a zarándokok előtt.

Hegedűs Ágoston előadásában háláját fejezte ki Isten iránt, amiért Kecskeméten készülhetett el az első élő rózsákból kiültetett négy rózsafüzér a kihirdetés 12. évfordulóján.

Az örvendetes titkok színe a hófehér, a világosságé a halvány rózsaszín, a fájdalmasé a vérvörös, a dicsőségesé az aranysárga.

A kert közepén található oszlophoz lehorgonyzott „stilizált" hajóorr, és körülette a kör alakban beültetett rózsák szimbolikusak, Don Bosco álmát* elevenítik meg.

A rózsakert tehát több funkciót tölt be Kecskemét életében – hangoztatta mintegy összefoglalásként a Magyar Rózsabarátok elnöke. Az egyházi témájú rózsakert közelebb hozza a vallást az emberekhez, mivel szabadtéri imahelyként is szolgálhat. A kerítésnél ezért jelenítették meg a négy rózsafüzért. Don Bosco álmának felelevenítése is fontos szempont volt. Az I. világháborúban elesett vagy megsérült katonáink emlékére megépített, majd lebontott templom egykori falainak és tornyainak helyét ma rózsák, liliomok, levendulák díszítik. A rózsa közterületen történő felhasználását is népszerűsíti a szakrális hely. Mindemellett bemutatókertként funkcionál, mivel a 2000 tő rózsa ültetése a Jó Föld termékcsalád felhasználásával történt. Végül, de nem utolsó sorban pedig pihenőhelyként szolgál a kikapcsolódásra, lelki feltöltődésre vágyóknak.

*Don Bosco álma

Bosco Szent János (ünnepe: január 31.) 1862. május 30-án, az esti ima után a következő történetet mesélte el fiainak:

Lelki javatokra egy néhány nappal ezelőtti álmomat akarom nektek ma elmesélni:

Képzeljétek el, hogy egy tenger partján állunk, a messze tengeren megszámlálhatatlanul sok hajót ismerünk fel, melyek tengeri csatára készülődnek. Egy náluk sokkal nagyobb hajó felé közelednek, amit megpróbálnak éles orrukkal felsérteni, majd meggyújtani és minden más módon megkárosítani.

A nagy hajót számos kisebb csónak követi, melyek parancsot kapnak tőle és a fejedelmi hajót az ellenséges flotta ellen védik. Az erős ellenszél a támadókat segíti ellenük. A távolban, két hatalmas oszlop áll, rajtuk a következő felirat van elhelyezve: „Auxilium christianorum" (a keresztények segítsége), a másodikon „Salus credentium" (a hívek üdvössége).

A pápa a nagy hajó kapitányaként felismeri az ellenség dühét és ezzel azt a veszélyt, amelybe szövetségesei kerültek. A pápa a kormánykeréknél áll és minden erejével megpróbálja hajóját a két oszlop közé kormányozni, melyen sok horgonyt és nagy kampót rögzítettek. Az ellenséges hajók megkezdik a támadást és a pápa hajóját el akarják süllyeszteni. A támadók hajóin felrobbannak az ágyúcsövek, a hajók orra széttörik, sok hajó megreped és elsüllyed a tengerben. Ekkor azonban a pápát hirtelen egy golyó találja el, és holtan hanyatlik a földre.

Az ellenséges flottán ekkor az öröm- és a győzelem rivalgása száll fel.

A pápai hajón összesereglett parancsnokok azonban nagy gyorsasággal választják meg az új pápát, majd a pápai hajó pedig minden nehézséget legyőzve biztosan úszik át a két oszlop között, ahol horgonyt tud vetni. Az ellenség menekül, de fejvesztettségükben egymásnak mennek és elsüllyednek. A pápai hajó kis kísérő csónakjai teljes erőből szintén a két oszlophoz eveznek, ahol kikötnek. A tengeren nagy csönd honol...

Mikor Don Bosco idáig ért az elbeszélésben megkérdezte későbbi utódját, Don Michael Rua leendő rendfőnököt: „Mi a véleményed erről a történetről?" Don Rua így válaszolt: „Úgy gondolom, hogy a pápa hajója az Egyház, melynek ő a feje. A többi hajó az embereket, a tenger a világot jelképezi. Azok, akik a nagy hajót védik, a pápa hűséges követői, a többiek az ő ellenségei, akik minden eszközzel megpróbálják megsemmisíteni az Egyházat. A két oszlop, szerintem, Mária tiszteletét és a szent Eucharisztiát jelentik."

Don Bosco ezt válaszolta: „Jól beszéltél. Csak egy kifejezést kell helyesbítenem. Az ellenséges hajók az Egyház üldözőit jelentik. A legsúlyosabb szenvedéseket készítik elő az Egyház számára. Az, ami eddig volt, szinte semmi ahhoz képest, ami jönni fog. Csak két eszköz marad számunkra az így keletkezett zűrzavarból való megmenekülésre: az Isten Anyjának tisztelete és a gyakori szentáldozás."

(Forrás: Magyar Rózsabarátok Társasága)

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája