Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2016. július 10. 20:57 | Szerző/forrás: keol.hu

Átadták a Csiperó fesztiválon az Európa Gyermekeinek Jövőjéért Díjakat

Képgaléria
Átadták a Csiperó fesztiválon az Európa Gyermekeinek Jövőjéért Díjakat
Az Európa Jövője Egyesület által alapított díjat olyan magánszemélyek vagy szervezetek kaphatják meg, akik, illetve amelyek sok éven át eredményesen dolgoztak és dolgoznak a gyerekekért. Vasárnap délelőtt tartották a hazai és külföldi csoportvezetők részvételével a 14. Európa Jövője Nemzetközi Gyermek - és Ifjúsági Találkozó hivatalos záróértekezletét, amely alkalmat adott a díjak átadására is. (Fotók: Facebook)

A négy díjazott közül hárman voltak jelen, ők Farkas Gábortól, az Európa Jövője Egyesület elnökétől és Kriston Vízi József társelnöktől vehették át az elismerést.

A Berlinben élő Kossuth- és Liszt-díjas gitárművész,  Snétberger Ferenc  a roma származású zenei  tehetségeket felkaroló Snétberger Zenei Tehetség Központ létrehozásával és működtetésével érdemelte ki a díjat. Évente 60 olyan tehetséges fiatal kaphat ösztöndíjat a központhoz kapcsolódó alapítványtól, akik hátrányos helyzetük miatt nem juthatnának a képességeiknek megfelelő oktatáshoz. Snéberger Ferenc koncertkötelezettsége miatt nem tudott részt venni az ünnepségen, de ígéretet tett, hogy októberben meglátogatja Kecskemétet és az egyesületet.

Az Európa Gyermekeinek Jövőjéért Díjban részesült Ady István magyarfülpösi református lelkész a Szivárvány Alapítvány keretében a mezőségi szórványmagyarságért kifejtett munkájáért.  20 éve épült fel a településen a Szivárvány Ház, amely a magyar lakosság számára biztosítja a közösségi élet színterét.  A magyar oktatás korábban megszűnt, 2001-ben azonban a lelkész kezdeményezésére újra indult a Szivárvány Házban. A tanítónő, illetve óvónő bérét az állam fizeti, a magyar tagozat működésének további költségei az alapítványt terhelik. A mezőségi szórványmagyarság legszegényebb gyermekeinek biztosítanak itt térítésmentes tanulási lehetőséget, elhelyezésükre előbb házat béreltek a faluban, majd pedig a Szivárvány Ház tetőterét alakították ki a bentlakás megoldására. Az iskolából kikerülő szociálisan hátrányos helyzetű gyerekek továbbtanulásának segítésére Szászrégenben szórványkollégiumot hoztak létre. A kollégium beindulása a szászrégeni magyar oktatás megmentésére és fenntartására is lehetőséget adott.

Jelenleg az alapítvány holland támogatásai apadóban vannak, a két kollégium és a magyar oktatás fenntartása, a gyerekek támogatása egyre nehezebb.

Átvehette ma a díjat Kiszely Ágnes is, aki 1998 óta a Ciróka Bábszínház igazgatója. Szakmai elhivatottsága magas szintű szaktudással párosul, ami az ország legjobb bábszínházai közé emelte a Cirókát. Olyan bábszínházat teremtett meg, mely kiemelten figyel a nézők életkori sajátosságaira, az előadások esztétikai és erkölcsi értékeire, a megvalósítás minőségére.

A bábszínházi műfaj megítélésében, a hétvégi családi színházlátogatások növekedésében óriási szerepe van annak, hogy Kiszely Ágnes vezetésével már négy éve játszanak a 4 év alatti korcsoportnak.

Gyermekeknek és középiskolásoknak is rendszeresen kínálnak programot, felnőtt nézőiknek pedig sorozat keretében biztosítanak ajánlatot. Kisiskolásoknak és kamaszoknak rendszeresen készítenek probléma-feldolgozó előadásokat. 2009 őszétől Kiszely Ágnes kezdeményezésére színjátszó kör is működik a bábszínházban. A tizenéves diákok tehetséggondozását megcélzó műhelymunka során a résztvevők betekintést nyernek a színjátszás világába, megismerik az önkifejezés eszközeit.

Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium, Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola a művészeti nevelésben kifejtett több évtizedes tevékenységével érdemelte ki a díjat.

Az intézményben a kezdetek óta kiemelt szerepet kap a művészeti nevelés. A pedagógusok nagy jelentőséget tulajdonítanak a művészeti tevékenység személyiség- és közösségfejlesztő hatásának. Ezzel követik Kodály koncepcióját, mely a zenét nem csak önmagáért, hanem a személyiségnevelés egyik legfontosabb eszközeként állítja a pedagógia középpontjába. 

Az intézmény eredményei magukért beszélnek, átlag fölötti teljesítményeket érnek el az iskola diákjai az országos versenyeken. A pedagógusok kiváló, lelkiismerettel és szaktudással végzett munkáját 2002-ben a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége a Magyar Művészetoktatásért kitüntetéssel ismerte el, 2004-ben a Kodály Intézetért oklevelet vehették át, 2005-ben pedig Magyar Örökség Díjat kapott az intézmény Kodály Zoltán szellemi hagyatékának ápolásáért.  A díjat Alföldyné Dobozi Eszter, az intézmény igazgatója vette át.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház