Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2016. szeptember 9. 21:56

„A Szentséges Szűzanya rézből öntött képmása nyugodott a jobb karomon…” – Az orosz fémikonok művészete

Képgaléria
„A Szentséges Szűzanya rézből öntött képmása nyugodott a jobb karomon…” – Az orosz fémikonok művészete
Válogatás látható Ruzsa György professzor magángyűjteményéből a Kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota kiállítóhelyén (6000 Kecskemét, Rákóczi út 1.) 2016. szeptember 17. és október 16. között a X. Ars Sacra Fesztivál keretében.

Megnyitó: szeptember 17., szombat 15 óra

  • Bevezető gondolatok a szent művészetről: ifj. Gyergyádesz László művészettörténész, Móra Ferenc-díjas főmuzeológus, a KKJM Képzőművészeti Gyűjteményének vezetője
  • A kiállítást rendezte, megnyitja és tárlatvezetést tart: Dr. Ruzsa György művészettörténész, professor emeritus, a kiállított gyűjtemény tulajdonosa

Az ikonokat, vagyis a keleti kereszténység szentképeit, sokan ismerik és csodálják. Ám a fémikonokat, ezeket a rézből öntött, gyakran sokszínű zománccal díszített kicsiny műremekeket talán már kevesebben ismerik. Az orosz kutatás is mintegy két évtizede figyelt fel rájuk. Pedig a nagy orosz írók, Dosztojevszkij, Csehov és mások gyakran emlegetik műveikben. A kiállításon különösen megkapóak az Istenszülő vagyis a Szűz Mária ikonok, köztük a segítséget nyújtó Istenszülő Oltalma ikon, vagy az Istenszülő híres kazányi ikonjának egy szép, régi másolata is. Ilyenfajta ikonmásolatot vitt fel egyébként 2011. április 7-én a Jurij Gagarin nevű űrhajó a Nemzetközi Űrállomásra.

A fémikonokat imádkozás és elmélkedés közben gyakran simogatták, csókolgatták. (Ezért láthatunk a viszonylag nem régi ikonokon is finoman kopott felületeket.) Gyakran gondoltak az ábrázolt szentek hős és nemes cselekedeteire, gyakran kérték közben járásukat, bíztak az ikon csodatévő erejében.

Erről ír a már említett óhitű Jepifanyij szerzetes Avvakum protopopa társa és barátja. Hosszasan küzdött a gonosszal, a gonosz szellemekkel. ”… s egyszer csak a jobb karomra pillantottam, ahogy ott a bal oldalamon feküdtem, hát a Szentséges Szűzanya rézből öntött képmása nyugodott a jobb karomon. …Megtelt az én szívem nagy örömmel és krisztusi vigassággal. Dicsőítettem Krisztust és a Szűzanyát…”

A kiállítás megtekinthető 2016. október 16-ig, hétfő kivételével naponta 10–17 óráig.

Információ: ifj. Gyergyádesz László

(Tel: 76/480-776; 30/287-2449; E-mail: [email protected])

A kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai programok:

Ikonfestés gyermekeknek

2016. szeptember 21., szerda 14 óra

Cifrapalota, I. em.

Az Ars Sacra Alapítvány támogatásával

A múzeumpedagógiai foglalkozás célja, hogy az általános iskolás korosztályt – a Cifrapalotában látható kiállításhoz kapcsolódóan – bevezessük az ortodox keresztény művészet, a fémikonok és az ikonfestészet világába. Egy rövid képes előadás, s a tárlat közös megtekintése után a feladat egy kiválasztott ikon „másolása” lesz. A gyakorlati foglalkozás közben ételkostolót is tartunk, melynek során egy jellegzetes ortodox étellel, a kolivával (főtt gabona, különféle magok, méz, mazsola, dió stb.) ismerkedünk meg.

A foglalkozást ifj. Gyergyádesz László művészettörténész és Merinu Éva múzeumpedagógus tartja.

10–14 éveseknek ajánlott. A foglalkozás ingyenes. Időtartama: 1–1,5 óra. Bejelentkezés, információ: Merinu Éva múzeumpedagógusnál (20/257-5019, [email protected])

Orosz fémikonok

Csodatévő keresztek – Ikonfestők leszünk

2016. szeptember 22. – október 14. között,

előre megbeszélt időpontokban

Cifrapalota, I. em.

Csodatévő keresztek

•                     Mik azok az orosz fémikonok?

•                     Miért csókolgatták, simogatták őket imádkozás közben?

•                     Miért építették őket a falba?

•                     Miért darabolták szét a házi oltárokat?

Ezekre a kérdésekre keressük a választ egy 45 perces tárlatbejárás alkalmával.

Ikonfestők leszünk

A foglalkozáson kiderül, hány fázisból áll az ikonfestés folyamata, milyen lelki gyakorlat szükséges az elkészítéshez, és miről mesél a színek szimbolikája. Ezután mindenki egyéni stílusát és az ikonok formai jellegzetességeit ötvözve készítheti el a szentek, vagy Krisztus képmását papír és tempera felhasználásával.

Időtartam: 1,5 óra.

A foglalkozást Bencsik Orsolya kulturális programszervező tartja.

13-18 éveseknek. A foglalkozások ára kecskeméti diákcsoportok számára 350 Ft/fő. Egyéb csoportok számára 700 Ft/fő. Bejelentkezés, információ: Bencsik Orsolya, 76/480-776, [email protected]

Kövessen minket a Facebookon is!