Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2016. szeptember 13. 19:37 | Szerző/forrás: keol.hu

Rangos növénynemesítési konferenciának ad otthont Kecskemét

Rangos növénynemesítési konferenciának ad otthont Kecskemét
Az Univer Product Zrt. a főtámogatója az Európai Növénynemesítési Kutatási Szervezet (EUCARPIA) Paprika és Tojásgyümölcs Munkabizottsága 16. alkalommal megrendezésre kerülő nemzetközi konferenciájának. Az Univer a Hungarikumok Gyűjteményébe felvételt nyert Piros Arany és Erős Pista paprikakészítmények gyártójaként vállalta a rendezvény támogatását. A rangos tudományos eseménynek szeptember 12-14. között Kecskemét városa ad otthont. (Fotó: A konferencia egyik szakmai programjaként hétfőn a szakemberek - mintegy 180 fő a világ minden tájáról - látogatást tettek az Univer hetényegyházi, paprikakrémeket és más magyaros ételízesítőket gyártó üzemében.)

Immár harmadszor Magyarországon

Az EUCARPIA Paprika és Tojásgyümölcs Munkabizottságnak Magyarország alapító tagja; az 1971-től megrendezett konferenciának 1974 majd 1995 után hazánk immár harmadik alkalommal lehet házigazdája. A konferenciát a Four Points by Sheraton Kecskemét Hotel és Konferenciaközpontban rendezik meg, az esemény tudományos házigazdája a Szent István Egyetem Kertészettudumányi Kara, rendezője a Diamond Congress Kft., főszponzora pedig az Univer Product Zrt. A konferencián a világ legtöbb jelentős paprika- illetve tojásgyümölcs (padlizsán) termesztő országa képviselteti magát. A kutatók előadások és poszter prezentációk formájában teszik közzé a nemesítés, molekuláris genetika,  biotechnológia illetve növényélettan területén elért legújabb eredményeiket.

A tudományos programot hagyományosan kiegészítik ipari üzemekben tett látogatások és a világ minden részéből összegyűjtött paprika- és padlizsán fajták bemutatása: előbbinek az Univer hetényegyházi fűszerpaprika feldolgozó üzeme, utóbbinak a Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt. (ZKI) adott otthont.

Hazánk a paprikanemesítés élvonalában

Napjainkban a globális éghajlatváltozás és az annak következtében a kultúrnövényeket érő, gyorsan változó környezeti hatások soha nem látott kihívás elé állítják a növénynemesítőket. Az új fajtákkal szemben egyszerre elvárás a különféle (hő-, víz-, stb.) stresszhatásokkal szembeni fokozott tűrőképesség csakúgy, mint a növényeket károsító, terméskiesést vagy minőségromlást okozó kártevőkkel szembeni ellenállóság. A mezőgazdasági termelés jövőbeni fenntarthatósága alapvetően az alkalmas fajtakínálat meglétén és a változó elvárásokhoz való gyors igazodáson fog múlni.

Az EUCARPIA Paprika és Tojásgyümölcs Munkabizottság tevékenységében hazánk alapvetően az étkezési- és fűszerpaprika gazdag nemesítői és termesztési hagyományai miatt kiemelten érintett. Több évszázados fűszerpaprika-termesztési és őrlemény-előállítási múlt után 1917-ben a világon elsők között létesült Magyarországon önálló paprikanemesítési- és minősítő intézmény, a Kalocsai Vegykísérleti Állomás. Az 1920-as években a világon elsőként Horváth Ferenc szelektált csípmentes, azaz édes fűszerpaprikát. Szent-Györgyi Albert szegedi paprikából izolálta az aszkorbinsavat és azonosította a C-vitaminnal, melyért 1937-ben Nobel-díjat kapott. Az elmúlt évszázad második  felében mind az étkezési- és fűszer paprika  fajtanemesítés, mind a rezisztenciakutatás területén számos további, nemzetközileg jelentős eredmény köthető magyar szakemberekhez.

Univer - otthon a paprikatermesztésben

Az Univer Product Zrt. jó okkal lett a kecskeméti rendezvény főtámogatója. Az 1948-as alapítású, 100%-ban magyar tulajdonban lévő Univer termékeinek alapját a magyar földben termett kiváló alapanyagok - köztük a hazai erős- és édes fűszerpaprika, valamint pritaminpaprika - garantálják. A nyersanyagok megfelelő minőségének és mennyiségének biztosítására az Univer több, mint 40 éve saját, kizárólag magyar termelői körre épülő termeltetési modellt alakított ki. Több száz, jellemzően Kecskemét 80 kilométeres körzetében dolgozó magyar őstermelő alkotja az Univer Product termeltetési rendszerének gerincét.

Az Univer Product 2010-ben elindított kutatás-fejlesztési programjának célkitűzése a feldolgozás speciális igényeinek, valamint a termelői elvárásoknak leginkább megfelelő csípős fűszerpaprika fajták nemesítése. E tevékenység eddigi eredményeként három új fajta kapta meg az állami elismerést. 2015-ben az Univer csípős fűszerpaprika nemesítési programja nyerte el az Agrár Innovációs Díjat a XXIV. Magyar Innovációs Nagydíj pályázaton.

Hungarikum Piros Arany és Erős Pista

Az Univer Product eredményeihez az 1960-as évek közepétől gyártott Piros Arany ételízesítő paprikakrém, később pedig az Erős Pista nyers darált erős fűszerpaprika készítmény jelentős mértékben hozzájárult. Az Univer évszázados magyar hagyományra építve fejlesztette ki a Piros Arany ételízesítőt. Az ipari megvalósítás az alapanyagok gondos megválasztásának és feldolgozásának köszönhetően a legmagasabb minőséggel járt együtt. A tubusos Piros Arany rövid idő alatt a magyar háztartások elmaradhatatlan ételízesítője lett. Sikerére alapozva fejlesztette ki és vezette be a piacra az Univer az Erős Pistát, mely durván darált erős fűszerpaprika készítmény és főként levesek, főételek utóízesítésére használatos. Az Erős Pistás üveg rövidesen a magyar éttermek asztalainak olyan elmaradhatatlan kelléke lett, mint a só- illetve borstartó.

E termékek magyar gasztronómián túlmutató hatásának, sikerének elismeréseként a Hungarikum Bizottság 2016. júniusi döntése meghozta a magyar élelmiszer számára elérhető legnagyobb elismerést: a két kiemelkedő minőségű paprikakrém felvételt nyert a Hungarikumok Gyűjteményébe.

Kövessen minket a Facebookon is!