Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2016. szeptember 29. 20:53 | Szerző/forrás: keol.hu

Dr. Szobonya Zoltán Megyei Emléknap – megemlékeztek a forradalom jánoshalmi mártírjáról

Dr. Szobonya Zoltán Megyei Emléknap – megemlékeztek a forradalom jánoshalmi mártírjáról
A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Közgyűlése idén februárban meghozott rendeletével megalapította a Dr. Szobonya Zoltán Megyei Emléknapot. Ezzel a megemlékezéssel az 1945 és 1961 közötti időszak Bács-Kiskun megyei hőseinek és áldozatainak kívántak méltó emléket állítani és kifejezni őszinte tiszteletüket, valamint együttérzésüket. Az első oklevélátadással egybekötött ünnepséget 2016. szeptember 29-én, csütörtökön tartották a megyeháza dísztermében.

„Inkább becsületben meghalni, mint becstelenül élni". Kivégzése előtti utolsó óráiban mondta ezt dr. Szobonya Zoltán, az 1956-os forradalom egyik mártírja, akiről a megyeházán ma délután tartott Szobonya Emléknap a nevét kapta. A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Közgyűlése rendeletben nyilvánította megyei emléknappá szeptember 29-ét, Dr. Szobonya Zoltán mártírhalálának napját. Az oklevélátadással egybekötött, ünnepélyes megemlékezéssel az önkormányzat az 1945 és 1961 közötti időszak hőseinek és áldozatainak szeretne méltó emléket állítani és kifejezni őszinte tiszteletét és együttérzését.

„Nem csak tiszteletünket szeretnénk leróni, hanem egyben köszönetet is mondunk, hiszen a szabadságért harcoló hősöknek hatalmas részük volt abban, hogy ma, 2016-ban szabad, független és demokratikus Magyarországon élhetünk"- mondta el megnyitó beszédében Rideg László, a Megyei Közgyűlés elnöke.

Az ünnepségen előadást tartott M. Kiss Sándor történész, részvételével megtisztelte a rendezvényt és köszönetet mondott Szobonya Csilla, a jánoshalmi mártír lánya is. Színvonalas ünnepi műsort adott a Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola kórusa, továbbá Miklósné Faragó Csilla, a Kecskeméti Kodály Zoltán Általános és Középiskola M. Bodon Pál Alapfokú Művészeti iskolájának tagintézmény-vezetője fuvolán, valamint Gémes Adrienn zongorán.

Ezt követően elismerő okleveleket adott át a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés nevében Rideg László az 56-os események még élő résztvevőinek, illetve az azóta elhunyt hősök családtagjainak.

Dr. Szobonya Zoltán emléklapot kapott: Báics Ernő Antal, dr. Tüske László, Fejes István, Font János, Gelányi János, Giesz István, Gombár József, Hajagos Károly, Harczos István, id. Alács Sándor, Kákonyi Mátyás, Kocsenda Antal, Mészár Gyula, Mózer Gáspár, Nuszpl József, Répási Antal, Szabó László, Szarka János, Szeile Lajos, Szúróczki József, Tóth Pál, Török Ignác, Varjú Ferenc, Végh György Barnabás, Viszmeg Ferenc, vitéz Csernus László, Zsikla Ferenc.

Dr. Szobonya Zoltán posztumusz emléklapot kapott: Nagy Szeder István, Gubányi Imre, Vári Ferenc, Néhai Dr. Móczár Antal, Néhai Puchardt Győző, Néhai Solymos Imre, Néhai Herpay Kálmán, Néhai Dr. André János, Néhai Szirtes János, Néhai Horváth Mária, Néhai Mikics Rozália, Néhai Székely Emma, Lovas László.

A megyeházán tartott megemlékezést követően a résztvevők közösen ellátogattak a kecskeméti börtönhöz, ott fáklyákat gyújtottak, és megemlékezést tartottak Dr. Szobonya Zoltán emléktáblájánál.  Az 1956-os forradalom Bács-Kiskun megyei vértanúját, a halálra ítélt jánoshalmi ügyvédet 1958. szeptember 29-én végezték ki a kecskeméti börtönben. A megemlékezésen adta át a Szobonya család az egyik idei Dr. Szobonya Zoltán emlékérmet Mák Kornélnak, Kecskemét alpolgármesterének. Végül elhelyezték az emlékezés koszorúit és virágait az emléktáblánál.

A megyeháza tanácstermének előterében ma nyílt meg az az 1956-os képkiállítás, mely egy tassi házaspár, Neszményi György és felesége, Neszményiné Gubacsi Erzsébet gyűjtőmunkájának gyümölcse. A kiállítás egy hétig lesz megtekinthető.

Kövessen minket a Facebookon is!