Április 20. szombat, Konrád, Tivadar
Hírek, események 2016. október 12. 16:49

Sokszínű egyházközösségi élet várja a kecskeméti híveket

Képgaléria
Sokszínű egyházközösségi élet várja a kecskeméti híveket
Egy éjszakai álommal kezdődött. Erősen fénylő arcot látott, majd egy hangot hallott, ezt mondván neki: - Gábor, szenteld az életedet egészen nekem! Másnap elgondolkodott és úgy érezte, ebben a papság is benne van. Innentől kezdve jött még hat év „vajúdás”, utána nem volt kételye többé; teljesen elkötelezte magát. Dr. Jeney Gábor atya ma a kecskeméti Nagytemplom plébánosa.

- 32 évesen szentelték pappá. Későn érő típus?

- Eredetileg nem papnak készültem, hanem tanárnak. 1994-ben végeztem Gödöllőn az ELTE Tanárképző Főiskolai Karán történelem-földrajz szakon. Egy évig Kiskunhalason, 5 évig Kiskunmajsán tanítottam általános iskolában. 1997-ben elvégeztem a Pázmány Péter Katolikus Egyetem hittantanári szakát levelező tagozaton. 2000-ben jelentkeztem kispapnak a veszprémi szemináriumba. 2003-ban szenteltek pappá. 2005-ig Lajosmizsén szolgáltam, utána 2010-ig Kalocsán. Akkor rendelt Kecskemétre Bábel Balázs érsek atya. Abban az évben szereztem egyházi jogi doktorátust is.

- Ami talán leginkább aktuális kérdés: mikor kezdődhet a Nagytemplom felújítása?

- Pontos dátumot jelenleg nem tudok említeni. Az egyházmegye benyújtotta erre vonatkozó pályázatát. Minden további az eredménytől függ. Ráadásul közbeszerzési eljárást kell lefolytatnunk. Ez is hónapokat vesz igénybe. És akkor még nem is beszéltem a különféle engedélyek beszerzéséről. Tehát rajtunk kívülálló okok miatt tolódik a munkálatok kezdete. Remélem azonban, hogy 2018-ban elindulhat a felújítás.

- Miként jellemezné a főplébánia egyházközösségi életét?

- Röviden sokszínűnek. Bővebben szólva arra törekszünk, hogy minden érdeklődő megtalálja a leginkább neki megfelelő közösséget. Két ifjúsági- és három imacsoportunk van, valamint karizmatikus közösségek működnek nálunk, továbbá a mi plébániánk hívei fogják össze a Szent György Népfőiskolát és a Keresztény Értelmiségiek Szövetségét is. Összességében elmondható, hogy főplébániánk mintegy kétezer lélekkel tart fenn rendszeres kapcsolatot, közülük több százan nem csupán vasárnapi misékre járnak, hanem aktív hitéletet is folytatnak közösségeink berkeiben.

- Hogyan látja a kereszténység jövőjét Európában? Újra kell evangelizálni kontinensünk népeit?

- Mindenképpen! Kereszténység nélkül nincs Európa! Az általános jólét elterjedése nagyon önhitté, elbizakodottá tette az embereket. A sikert és az ezzel párhuzamosan kialakuló vagyonosodást egyre inkább magunknak tulajdonítjuk, az Istennek való hálaadásról pedig gyakorta elfeledkezünk. Sokan gondolják úgy, hogy mindent maguknak köszönhetnek. Lelkünket alig tápláljuk, szinte kizárólag az anyagi gyarapodásra koncentrálunk. Ez viszont önmagában nem boldogít! Európa népeinek vissza kellene térni gyökereihez; újra felfedezni Istent, a benne rejlő páratlan lehetőséget. Ami bennünket illet, négy éve tartunk úgynevezett Alfa kurzusokat. Ennek keretében az egyháztól távol állókat szólítjuk meg. Több mint egy éve folytatunk „sejt evangelizációt”. Hetente találkozik 10-12 hívő. Meglévő kapcsolataikat felhasználva meghívnak másokat is a csoportba. Ha közösségük eléri a 14 főt, két „sejtté” osztódik a csoport, és így folytatódik tovább. De itt említhetem a Szentlélek Szemináriumot, amely a megszólítottak hitbéli elmélyülését hivatott szolgálni, valamint a két évente júniusban megrendezésre kerülő háromnapos Városmissziót.

- Hívőközösségük hogyan gyakorolja mindennapjaiban a szeretet krisztusi parancsolatát?

Karitász Csoportunk támogatja a nélkülöző családokat, segíti a szenvedélybetegeket. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-Alföldi régiójának vezetőjeként kijelenthetem: a meglévők fenntartása mellett szeretnénk bővíteni a karitatív szervezet ellátási területeit. Továbbá támogatjuk a Karol Wojtyla Barátság Központ szociális ételosztásait. Minden hónap első vasárnapján tartós élelmiszereket gyűjtünk a Karitász szervezésében. Ezeken túlmenően a templomi perselypénzből is juttatunk az elesett embereknek. A máltaiak közreműködésével valósul meg minden év novemberében a „Szent Erzsébet kenyere” osztás - egyházközösségi és vállalkozói támogatással. Idetartozik a „Szegények ebédje” Szent Erzsébet napján. Ennek keretében évente egy alkalommal ötven nehézsorsú embert látunk vendégül.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház támogató