Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2016. november 9. 23:36 | Szerző/forrás: keol.hu

Foglalkoztatási Paktum Kecskeméten

Foglalkoztatási Paktum Kecskeméten
A „Foglalkoztatási Paktum Kecskeméten" című projekt indító rendezvényét tartották a Kecskeméti Városházán szerdán délelőtt. Az eseményen Kecskemét városát Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, Gaál József, alpolgármester, Dr. Határ Mária jegyzőasszony és Balogh Zoltán, Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Pályázatkezelési és Közbeszerzési Osztályának osztályvezetője képviselték, valamint megjelentek a projektben résztvevő társszervek képviselői is.

Projektindító előadásában Balogh Zoltán visszautalt arra, hogy Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata fejlesztési elképzelései tervezése- és megvalósítása során is egyaránt a gazdaságfejlesztési fókuszt helyezi a központba.

Ezen beavatkozási logika mentén Kecskemét gazdaságának fejlesztését a beruházási jellegű (ERFA) beavatkozások mellett foglalkoztatást segítő program (ESZA) indításával is segíteni kívánja.

A 2014-2020-as programozási időszakban Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata gazdaság- és közpolitikai fejlesztéseinek fő forrását a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) biztosítja. A TOP elsődleges célja a térségi, decentralizált gazdaságfejlesztés, ezáltal pedig a foglalkoztatás növelése. Hozzájárulva ezzel az EU 2020 és a hazai fejlesztéspolitika céljainak eléréséhez.

A Széchenyi 2020 program keretében 2015. december 18-án hirdették meg a TOP-6.8.2-15 kódszámú „Helyi foglalkoztatási együttműködések a megyei jogú város területén és várostérségében" című felhívást. Ennek kifejezett célja többek között az, hogy foglalkoztatási partnerség paktumok jöjjenek létre, foglalkoztatási programokat támogassanak, célcsoportokat képezzenek, bővüljön a munkaerőpiac és munkához jussanak az álláskeresők.

A támogatható tevékenységeknek két köre lesz. Ezek a következők:

Elhelyezkedést segítő támogatások:

1. bértámogatás nyújtása;

2. munkatapasztalat-szerzést elősegítő bérköltség-támogatás nyújtása;

3. a munkába járáshoz, munkatapasztalat-szerzéshez kapcsolódó utazás támogatása;

4. mobilitás támogatása (lakásbérleti hozzájárulás és a heti ingázás kezdeti nehézségeit megkönnyítő ideiglenes támogatás).

Munkaerő-piaci szolgáltatások igénybevételével kapcsolatos támogatások:

1. a szolgáltatás igénybevételével kapcsolatos (helyi/helyközi) utazási költség támogatása;

2. a szolgáltatáshoz kapcsolódó keresetpótló juttatás járulékainak biztosítása;

3. a szolgáltatás alatt igénybevett gyermekfelügyelet vagy más hozzátartozó

- ápolásának/gondozásának támogatása.

Önfoglalkoztatóvá válás támogatása (maximum 6 havi).

Foglalkoztatás-egészségügyi és képzési alkalmassági vizsgálatok költségeinek megtérítése.

A célcsoport minimum 6, maximum 12 hónapos, súlyosan hátrányos helyzetű munkavállaló esetében 24 hónapos folyamatos támogatott, vagy nem támogatott foglalkoztatása, vagy önfoglalkoztatás támogatása lehetséges. Azonban a célcsoport továbbfoglalkoztatását a támogatott foglalkoztatást követő legalább a támogatott időszak felével megegyező ideig folyamatosan szükséges biztosítani a bértámogatást igénybe vevő munkáltatónál.

A projektben Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata konzorcium vezetőként, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal konzorciumi tagként vesz részt. Továbbá csatlakoztak a következő települések: Fülöpháza, Jakabszállás, Kunszállás és Városföld.

A projekt összköltsége 1,929 milliárd forint, melyből Kecskemét 341.555.040 forintot, a Bács-Kiskun Megyek Kormányhivatal pedig 1.587.444.960 forintot számolhat el.

A projektindítón Csapó Ágnes, az AIPA Nonprofit Közhasznú Kft ügyvezetője elmondta, hogy Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata az AIPA Nonprofit Közhasznú Kft-t bízta meg a „TOP-6.8.2- 15 Helyi foglalkoztatási együttműködések a megyei jogú város területén és várostérségében" pályázat megvalósításának szakmai koordinátori feladatával.

Hangsúlyozta, hogy a projekt célja a Kecskeméten és vonzáskörzetében élő munkaképes lakosság lehető legmagasabb foglalkoztatási szintjének biztosítása. Mellette pedig a vállalkozások reális munkaerőigényei teljesítésének elősegítése.

A pályázat célkitűzései között kiemelt szerepet kapnak az alábbiak:

- a hátrányos helyzetűek munkába állásának támogatása;

- a fiatal korosztály, a pályakezdők elhelyezkedési támogatása, mielőbbi munkaerőpiacra juttatása;

- a közmunkások „elsődleges" munkaerő-piaci elhelyezkedésének elősegítése, munkába állásuk előtti hatékony felkészítésük biztosítása;

- az 55 feletti korosztály munkaerőpiacra jutásának támogatása;

- a foglalkoztatást, az elhelyezkedési esélyeket elősegítő képzések szervezése, az ebben történő részvétel támogatása.

Kövessen minket a Facebookon is!