Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2016. december 7. 22:17 | Szerző/forrás: keol.hu

Agresszív kéregető hajléktalanok Kecskeméten – Még nincs megoldás, de már van remény

Agresszív kéregető hajléktalanok Kecskeméten – Még nincs megoldás, de már van remény
A jó hír, hogy Kecskemét városvezetése mindenképpen szeretne fellépni a városközpontban tanyázó, agresszív, renitens, garázda hajléktalanok ellen. Egyebek között ezért rendeztek december 7-én, szerdán eszmecserét a Városházán. Mint elhangzott: terveznek egy olyan helyi rendeletet, ami felsorolja a közterületi közösségellenes magatartásokat is. A rossz hír: erre még kicsit várnunk kell...

Kecskemét belvárosának mindennapjait keseríti a hajléktalanok egy szűk csoportjának agresszív, antiszociális magatartása. Az önkormányzat számára fontos, hogy a kialakult helyzetre jogszerű, de hatékony megoldást találjunk. Ennek érdekében dr. Homoki Tamás alpolgármester egy megbeszélést, eszmecserét kezdeményezett, amelyen részt vett Hörcsök Imre belvárosi önkormányzati képviselő és a hajléktalanok ellátását végző Magyar Máltai Szeretetszolgálat képviselője (is). Valamint meghívást kaptak azok a polgárok is, akikkel az önkormányzat e témában kapcsolatban áll. Ez utóbbit lefordítjuk magyarra: azokat a kecskemétieket hívták meg, akik bejelentéseket tettek az önkormányzatnál ebben a témában. Azonban nem mindegyikük jött el...

Vitaindítójában egyébként dr. Homoki Tamás erre is utalt, amikor azt mondta: "Sokszor mondják sokan, hogy miért nem tesz valaki, valamit ebben a kérdésben? A kérdés csak az, hogy ki és mit tegyen?"

A kérdésekre a választ egyébként szintén Homoki adta meg, de ezt csak a cikk végén - mondjuk azt, hogy csattanóként - írjuk majd meg.

Homoki Tamás azt a véleményét is megosztotta a jelenlévőkkel, hogy nem a hajléktalanok elleni fellépésről kell beszélni. Hanem a renitens, garázda hajléktalanok elleni intézkedésekről.

- Szombat este, az adventi gyertya meggyújtását követően megdöbbentő „élményben" volt részem - folytatta az alpolgármester. - A főtéren a Malom Központ felé tartottam, és a padsorokon 6-7 hajléktalanra figyeltem fel. Hangoskodtak, verekedtek, a gyerekeket ijesztgették, az anyukájuknak pedig „beszóltak". Azt, hogy mit mondtak, inkább nem idézném.

Az ügyvédként dolgozó Homoki Tamás hangsúlyozta: jogi megoldást szeretne a városvezetés. Ebben a kérdésben már felvették a kapcsolatot olyan magyar településekkel - példaként hangzott el Kaposvár és Sopron neve -, ahol valamilyen rendeletet hoztak már ebben az ügyben. (A szerkesztő megjegyzése: információink szerint Szegeden önkormányzati rendelettel tiltották ki a hajléktalanokat a belvárosból).

A helyzet - mint korábban is megírtuk - nem könnyű. A közterületeken tartózkodás tudniillik nem szabálysértés. Még egy hajléktalan számára sem... Szabálysértés a rendzavarás, a verekedés, a garázdaság, a koldulás, a közerkölcs és a köztisztasági szabályok megsértése, valamint a közterületi szeszesital fogyasztás. Utóbbi is csak akkor, amennyiben az nem egy rendezvényhez, például egy borudvarhoz kötődik. Ezek között a szűk „korlátok között" tud csak lavírozni Kecskemét is egy tervezett rendelettel.

Jelen volt a városházi eszmecserén - mondhatni a lakosságot képviselve - Cserny Zsuzsa (Zsazsa), aki elmondta, hogy gyakorlatilag szinte bemenni sem tud a piac melletti takarékszövetkezetbe, ahol a pénzét kezelik. Mert: „A bejárat közelében élnek, hánynak, vizelnek!"

- Nekem nincsenek emberi jogaim? Csak nekik? - tette fel a kérdést Zsazsa. - Tavaly karácsonykor szendvicseket vittem nekik és ordenáré módon lehordtak. Azt mondták, hogy pénzt adjak inkább.

Rigóné Kiss Éva, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Kecskeméti Csoportjának vezetője elmondta, hogy a közterületeken tanyázó hajléktalanoknál akkor értek el korábban eredményeket, amikor a gyalogos utcai szolgálat elbeszélgetett velük. Szerinte most is ez lenne a megoldás. Valamint az, hogy mindenki tegye félre emberi közömbösségét. Aki rendellenességet lát ne menjen el közömbösen emellett, hanem legalább telefonáljon (a szerkesztő megjegyzése: a cikk végén, hogy hova)

- Sajnos a hajléktalanok megjelenése tipikusan nagyvárosi jelenség - mondta Rigóné. - Minél nagyobb várossá válik Kecskemét, annál inkább számolnunk kell vele.

Homoki Tamás a zárszavában azt hangsúlyozta, hogy összefogásra van szükség. Mindenkinek - akár a rendzavarást észlelő járókelőknek is - tennie kell valamit a probléma megoldása érdekében. Elhangzott: akár egy biztonságos távolságból telefonnal elkészített fotó is segíthet. Ami utóbb bizonyító erejű lehet.

Nem győzték az eszmecsere résztvevői hangsúlyozni, hogy azonnal jelezzék a problémákat azok, akik észlelik ezt. Itt vannak ehhez a telefonszámok:

rendőrség: 112 / [email protected]

városrendészeti ügyelet: 06 20 621 55 99 / [email protected]

Máltai Szeretetszolgálat (diszpécser): 485-582

Kövessen minket a Facebookon is!