Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2016. december 7. 22:21 | Szerző/forrás: keol.hu

ÁSZ a BÁCSVÍZ Zrt-ről: szabályszerű elszámolás, önköltségszámítás és árképzés

ÁSZ a BÁCSVÍZ Zrt-ről: szabályszerű elszámolás, önköltségszámítás és árképzés
Lezárult a kecskeméti BÁCSVÍZ Víz- és Csatornaszolgáltató Zrt. ellenőrzése. Az Állami Számvevőszék a 2011-2014 közötti időszakra vonatkozóan értékelte a társaság gazdálkodási tevékenységének megfelelőségét. Az ellenőrzés megállapította, hogy Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata a víz- és csatornaszolgáltatáshoz kapcsolódó közfeladat ellátását szabályszerűen alakította ki, tulajdonosi jogait a jogszabályoknak megfelelően gyakorolta. A társaság vagyongazdálkodása szabályszerű volt. Az ellátott közfeladattal összefüggő bevételek és ráfordítások elszámolása megfelelően történt, valamint az önköltségszámítás és az árképzés is szabályszerű volt.

Az Állami Számvevőszék kiemelt célja, hogy a helyi önkormányzatok gazdálkodásában rejlő pénzügyi kockázatok feltárásával, az államháztartáson kívülre nyújtott költségvetési támogatások és ingyenes vagyonjuttatások, valamint az államháztartáson kívül működő feladat-ellátó rendszerek ellenőrzéseivel hozzájáruljon ahhoz, hogy a közpénzeket az államháztartáson kívül működő szervezetek is átlátható, rendezett módon használják fel. Az ÁSZ ezért ütemezetten ellenőrzi az önkormányzatok többségi tulajdonában lévő gazdálkodó szervezeteket, melynek keretében a BÁCSVÍZ Víz- és Csatornaszolgáltató Zrt. ellenőrzésére is sor került.

A Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata többségi tulajdonában lévő társaságot 1950-ben alapították, 1991-ben alakult át víziközmű szolgáltató gazdasági társasággá. Az ellenőrzött időszakban a társaság részvényeit az önkormányzat mellett további 56 települési önkormányzat és a Magyar Állam birtokolta. Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának többségi tulajdoni részesedése az ellenőrzött időszakban 55,6 % volt. A társaság víziközmű-szolgáltatási (víz- és csatornaszolgáltatás) alaptevékenysége mellett csapadékvíz-elvezetési, települési folyékony hulladék begyűjtési és szállítási és nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtési közfeladatot látott el. A víz- és csatornaszolgáltatáson túl kiegészítő szolgáltatásokat - vízminőség-ellenőrzést, vízmérő- és szivattyújavítást, vízhálózat-vizsgálatot, csatornahálózat-vizsgálatot, térinformatikai adatszolgáltatást, műszaki tervezést, mélyépítést, szállítást és gépjármű-javítást - is végzett.

Az ÁSZ megállapította, hogy az önkormányzat víz- és csatornaszolgáltatási közfeladat-ellátásának megszervezése szabályszerű volt. A tulajdonosi joggyakorlás rendjének kialakítása és végrehajtása megfelelt a jogszabályi előírásoknak.

A társaság rendelkezett a működéshez szükséges szabályzatokkal, amelyek alapvetően megfeleltek a jogszabályi és belső előírásoknak. Hiányosságokat a számvevők a vagyonkezelt vagyonnal összefüggő rendelkezéseknél tártak fel. A társaság vagyongazdálkodása, a vagyon nyilvántartása és hasznosítása a jogszabályi és belső előírásoknak megfelelt. A belső ellenőrzés rendszerét kialakították, a társaság beszámolási kötelezettségét a jogszabályi és belső előírásoknak megfelelően teljesítette. Az adatvédelem és az adatnyilvánosság tekintetében alapvetően szabályszerűen jártak el. A társaság kötelezettségállománya, eladósodottságának mértéke és szerkezete nem jelentett kockázatot a közfeladat ellátására és a működésre.

Az ellenőrzés megállapította, hogy az ellátott közfeladat bevételeinek, ráfordításainak, beruházásainak elszámolása megfelelő, az értékcsökkenés elszámolása részben megfelelő volt. A társaságnál az önköltségszámítás szabályozása a jogszabályi előírásoknak megfelelt, továbbá a társaság önköltség számítása és az árképzése is szabályszerű volt.

Kövessen minket a Facebookon is!