Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2017. január 3. 19:34

Keresztes Ákos: Tarcalon vagyunk otthon, Kecskemétre járunk haza

Keresztes Ákos: Tarcalon vagyunk otthon, Kecskemétre járunk haza
Keresztes Ákos borász, a tarcali Myrtus Pince tulajdonosa Kecskeméten született 1981-ben. A Kocsis Pál Mezőgazdasági Szakközépiskolában érettségizett, majd Budapesten a Corvinus Egyetemen szerzett okleveles élelmiszeripari mérnök diplomát, ezután került Tokaj-Hegyaljára. Első munkahelye a Patricius Borház volt, 2009-től 2014-ig a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok borászati munkáit irányította. A felesége szülei által alapított, a tokaji Kopasz-hegy lábánál fekvő birtokot 2008-ban vették át hitvesével és indították útjára a Myrtus Pincét. Ebben az évben készítették első boraikat. A birtok a tarcali pincesoron fekszik. Két és fél hektárnyi szőlejük a Vigyorgó-, a Mestervölgy- és a Lestár-dűlőkben található. Legfőbb céljuk, hogy szép, jó egyensúlyú borokat készítsenek a tokaji szőlőnedűk szerelmeseinek.

- Miben látja tarcali munkásságának legfőbb hozadékát?

- Tokaj-Hegyalja évszázadok óta a bortermelésről szól. Sokáig vitathatatlanul világelsőnek számított a természetes édes borokat termelő borvidékek között. A II. világháború és a rendszerváltás közti időszakban presztízse megkopott, ismertsége csökkent, és ami a legnagyobb baj, az évszázadok alatt felhalmozott szőlészeti és borászati tudás nagyrészre elveszett. Napjaink a termőterületek sajátosságainak újbóli megismerésével telik. Tarcal Tokaj-Hegyalja egyik központi településének számított és nemsoká újra megkerülhetetlen része lesz a régiónak.

- Elszármazott kecskemétiként borász szemmel milyen emlékeket hordoz az alföldi rónaságról?

- Évekbe telt megszokni a dombos területeket, sokáig zavart a látótérbe „betolakodó” csúcsok látványa; egyfajta kényelmetlen érzést keltett bennem, hogy eltűnik a horizont. Mint általában, az én esetemben is inkább előnyöm származott abból, hogy más - alföldi - nézőpontból is tudok a szőlészeti, borászati feladatokra tekinteni. A kunsági letisztult gyakorlat sokat tud hozzáadni a hegyaljai komplex borok elkészítéséhez. 

- Milyen különbséget vél felfedezni a kiskunsági és az Ön által termelt borok között?

A Duna Borrégióban kimondottan a mindennapok borának készítése a cél, Tokaj-Hegyaljáról nagytestű, ásványos terroir borokat akarnak a borkedvelők kóstolni. A fő különbséget a természetes édes borok jelentik. A Tokaji Aszú volt az ok, amiért ezen a borvidéken kezdtem dolgozni. Ez egy egyedi dolog, csak itt található. Egy szép aszú több mint bor, költészet.

- Álmodik még Kecskemétről?

- Gyermekkoromat a városban töltöttem, minden házhoz köt valami kis emlék. Tarcalon vagyunk otthon, de Kecskemétre járunk haza. Szinte minden nap eszembe jut a város és környéke.

 - Mit üzen a szülőföldjén élőknek?

Az Alföld számomra olyan, mint a tenger. Nyugalmat ad, amikor kimegyek a pusztába. Az utóbbi években azt látom, hogy Kecskemét polgárai a mindennapi rohanásban már csak perifériájukon érzékelik ezt a szép várost. Lassítsunk le, nézzünk körbe!

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház