Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2017. január 10. 11:10

Házszentelés a Wojtyla Házban

Képgaléria
Házszentelés a Wojtyla Házban
Vízkereszt római katolikus hagyományainak megfelelően idén is megszentelte dr. Jeney Gábor plébános a Wojtyla Barátság Központ ebédlőjét és helyiségeit. Az eseményre ebédosztás előtt került sor a népkonyha nagytermében, ahol az intézmény dolgozói, gondozottai, a nap támogatói, továbbá meghívott vendégek gyűltek össze. A szertartást a kecskeméti Kodály Iskola kamarakórusának előadása színesítette Durányik László karnagy vezetésével. (Fotók: Mátyus István)

Molnár Zoltán, a Karol Wojtyla Barátság Központ intézményvezetője vízkereszt ünnepének lényegét foglalta össze. Szavai szerint a 4. század elejétől kezdődően lett ez a nap liturgikus ünneppé és ennek szokása gyorsan elterjedt előbb Keleten, majd Nyugaton. A keresztények körében 312 és 325 között kezdett terjedni, mint Krisztus születésének, keresztségének, a kánai menyegzőnek és a Háromkirályok (napkeleti bölcsek) látogatásának ünnepe. Később a szertartás elsődleges témája Keleten Urunk keresztsége (erre emlékeztet a vízszentelés), Nyugaton a napkeleti bölcsek (Gáspár, Menyhért, Boldizsár) Betlehembe érkezése lett. A római egyház szertartásai szerint ezen a napon vizet és tömjént szenteltek.

Vízkeresztkor kezdődik a házszentelések időszaka. A pap az újonnan megáldott szenteltvízzel meghinti a lakásokat, házakat, valamint megáldja a benne lakókat, dolgozókat. Szokás szerint az ajtóra felírják az évszámot és a népi értelmezéshez igazodva a Háromkirályok, vagyis Gáspár, Menyhért, Boldizsár nevének kezdőbetűit: 20 + G + M + B + 17. (Az első és utolsó tag az évszámra utal, a + jel az áldást szimbolizálja.)

Ezek után Farkas P. József alapító igazgató köszöntötte az ebédlőben helyet foglalókat, aki felszólalásában utalt a Wojtyla Ház elkövetkezendő tizenkét hónapjának egyes kiemelkedő eseményeire, rögtön hozzátéve: „most nagyon hosszú listát említhetnék”. Szóba hozta, hogy Áder János köztársasági elnök felajánlásával napkollektor beszerzésére nyílik lehetőség, melyet rövidesen a népkonyha tetejére szerelnek. Jelenleg üres ugyan az ebédlő fala; „egyetlen kép sincs rajta, tehát úgymond nulla pontról indulunk, de már tudjuk, mik kerülnek oda, amint azt is, hogy nagyon sok ember jóakaratából, szeretetéből, adományából sok minden lesz. Ilyen jó szándékkal higgyünk 2017-ben, mert nem csak lesz Wojtyla Ház, egyenesen virulni fog” - hangoztatta sokat sejtetően Farkas P. József.

A Jóisten áldása az Ő szeretetének, gondviselésének kézzelfogható jele. Milyen nagyszerű, hogy az új esztendőt is ezzel az isteni áldással kezdhetjük, és őreá hagyatkozhatunk egész évben; kérhetjük a ház legfőbb támogatója, Szent II. János Pál pápa közbenjárását, hiszen ő már Isten közelében, jelenlétében van - fogalmazott dr. Jeney Gábor, a Nagytemplom plébánosa, majd felolvasta az áldás szövegét, melyet ekképp fejezett be: Mindenható Urunk, Istenünk! Áldd meg ezt a házat! Lakjék benne egészség, tisztaság és a Lélek legyőzhetetlen ereje. Töltse el alázat, jóság és szelídség, engedelmesség és hálaadás az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek nevében! Kérünk, maradjon meg szent áldásod ezen a házon és minden lakóján Krisztus, a mi Urunk által!

Az ünnepség záró akkordjaként Gábor atya szenteltvizet hintett a népkonyha gondozottaira és minden helyiségére.

Az esemény közben a kecskeméti Kodály Iskola kamarakórusa spirituális énekeket adott elő magyar, német és angol nyelven Durányik László karnagy vezényletével.

A házszentelő utolsó „felvonásaként” étkezőasztalhoz szólította az ünneplő egybegyűlteket Farkas P. József és Cserna Enikő. Utóbbi a második fogást - 130 adag rántott pontyot és burgonyapürét, savanyúságot - felajánló Akasztói Halascsárda üzemeltetőit képviselte. A kecskegulyás Kocsis Pál izsáki vállalkozó, az Alföldi Garabonciás Kft. tulajdonosa adományából - egy egész kecséből -készülhetett el.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Wojtyla Ház