Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2017. január 25. 23:27

„Minden embernek, akinek adatik, felelőssége van…”

Képgaléria
„Minden embernek, akinek adatik, felelőssége van…”
Elfogadván Farkas P. József alapító igazgató meghívását, Kurdi Viktort, a BÁCSVÍZ Zrt. elnök-vezérigazgatóját és dr. Kis Attila ügyfélkapcsolati osztályvezetőt köszönthettük január 19-én a Karol Wojtyla Barátság Központban. Megbeszéléseik végeztével ételt osztottak az ebédlőben. Kurdi Viktorral, a BÁCSVÍZ Zrt. elnök-vezérigazgatójával beszélgettünk a szolidaritás, a segítségnyújtás, a társadalmi felelősségvállalás szükségességéről.

- Mi motiválja a karitatív tevékenységre?

- Minden embernek, akinek adatik, felelőssége van annak vonatkozásában, hogyan használja fel a számára elérhetővé vált szellemi-anyagi javakat - jelenti ki a cégvezető. - Életünk akkor lesz teljes, ha önzetlenül tudunk önkéntes segítő munkát végezni, ha erre megfelelő erőforrásokat áldozunk. Magam is így vagyok ezzel.

- Ezt a szemléletmódot mi alapozza meg az Ön életében? Otthonról hozott vagy saját döntés alapján alakult értékrendet követ?

- Gyermekkori élményeink rendszerint kihatással vannak felnőttkori döntéseinkre; az én életemben is így alakult. Szerencsésnek érzem magam, hogy szerető családban nőhettem fel, ahol nagyszüleimmel, szüleimmel harmonikus kapcsolatban élhettem - kezdi válaszát Kurdi Viktor. - Családunkban mindig magunkénak vallottuk az istenhitet, a kereszténység melletti elkötelezettséget. Ez egyfajta értékrendet adott nekünk, gyerekeknek is. Így bocsátottak bennünket utunkra, amikor felnőttünk. Úgy gondolom, amennyiben a keresztény értékrendet felnőttkorban is megőrizzük, ez egyfajta védőpajzsot is jelent életünkben; a boldogság felé vezető út lehetőségét, amelyet hétköznapjainkban élhetünk meg.

- A mai szekularizált európai környezetben hazánkat illetően milyen jövőjét látja a keresztény meggyőződésnek?

- Úgy érzékelem, Magyarországon komoly elkötelezettség mutatkozik a keresztény meggyőződés tekintetében. Azonban nem elsősorban azt tartom fontosnak, hogy - akár globálisan vagy makro környezetben - miként gondolkodunk erről, hanem hogy mi van az emberek szívében, és az egyes egyének mennyire tudnak olyan értékrend szerint élni, amely előre viszi hazánk szűkebb-tágabb környezetének ügyes-bajos dolgait.

- A BÁCSVÍZ Zrt. működésében miként mutatkozik meg a szolidaritás?

- Cégünk több mint 65 éves története során mindig is jelen volt a társadalmi felelősségvállalással összefüggő tevékenység, amit korábban nem is így neveztek, hanem egyszerűen csak ekként cselekedtek. A Társaságunk például sok területen hozzájárult a város épüléséhez-szépüléséhez, hogy egyes közösségi tevékenységek előre mozduljanak. Ma már, amikor külön fogalma van ennek a társadalmi szemléletformálásnak, megfogalmazzuk magunkban, milyen karitatív tevékenységeket folytatunk, a véradásszervezéstől kezdve egészen az alapítványok, sportegyesületek, művészeti tevékenységek támogatásáig. Egy szelet ebből a szerepvállalásból a Wojtyla Ház rendszeres támogatása, mert hiszünk abban, hogy a térség nagyvállalataként, közszolgáltatóként fontos szerepünk van ezen a területen is - hangoztatja Kurdi Viktor.

- Az ajtón belépve hogyan látja a Wojtyla Házat?

- Bevallom őszintén, most vagyok itt először. Nagyon örülök, hogy ilyen szép és rendezett körülmények között működik a népkonyha. (Mosolyog) Elismerésre méltó a teljesítmény és a munka, ami itt folyik. Tetszik az intézmény szervezettsége, jól látható, hogy valóban olyan nehézsorsú emberek megsegítését teszi lehetővé, akiket ténylegesen a szükség hoz ide. Ragyogó arccal lépik át a küszöböt, megnyugvást és békességet találnak itt. A mai ember számára egyik legnagyobb érték, ha valahol meg tudja találni a békességet. Kívánom a Háznak, hogy ez még jó ideig így maradjon, és be tudja tölteni küldetését, amiért létrehozták. Kívánom az itt dolgozó munkatársaknak, legyen erejük, egészségük áldozatos munkájuk folytatásához. Ha továbbra is ilyen átlátható módon fog működni az intézmény, támogatókból sem lesz hiány - foglalja össze a Wojtyla Házról szerzett első benyomásait a BÁCSVÍZ Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház