Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2017. február 2. 19:26 | Szerző/forrás: keol.hu

„Hétszázezer” címmel interaktív élménykiállítást rendeznek szombaton Kecskeméten

Képgaléria
„Hétszázezer” címmel interaktív élménykiállítást rendeznek szombaton Kecskeméten
A Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve alkalmából a Kecskeméti Színjátszó Műhely „Hétszázezer" címmel interaktív élménykiállítást rendez 2017. február 4-én, szombaton 10.00-17.00 óra között a GULAG áldozatainak emlékére a főtéren.

A projekt főcíme arra a becslések szerinti 700.000 magyar állampolgárra utal, akiket a második világháború utolsó időszakától fogva deportáltak a Szovjetunió valamelyik Gulag táborába. Szinte alig találhatunk olyan magyar embert, akinek a családját ne érintette volna ez a tragikus eseménysorozat. Ennek ellenére - nagyrészt a kommunizmus elhallgatást kikényszerítő gyakorlata miatt - alig képzi részét a nemzeti és a családi emlékezet(ek)nek a Gulag táborokba elhurcoltak tragédiája.

A Kecskeméti Színjátszó Műhely interaktív élménykiállítása ennek az emlékezetnek a felébresztését és elmélyítését szolgálja. Ezt elsősorban nem a tudományos igényű történeti ismeretterjesztéssel kívánja elérni, hanem művészeti, színházi eszközökkel próbál a résztvevők számára empirikus, átélhető, primer élményeket nyújtani. Melyek által érzelmileg tudnak majd erősebben kötődni a munkatáborokban robotoló emberek szenvedéseihez.

Kecskemét Főterén egy 40 méter hosszú sátoralagútban egy olyan interaktív kiállítóteret hoznak létre február 4-én, szombaton, melyet a nézők egy dramatizált folyamat részeseként járhatnak végig. A kiállítást 6+1 állomásra osztják. Ezek az állomások Magyarországról a Gulagra való elhurcolás eseményeit, a táborok körülményeit, az embertelen munka nehézségeit, majd a szerencsés hazatérést követő itthoni fagyos légkör stációit jelenítik meg. Mindezt oly módon, hogy a nézők a kiállítás kezdetén „deportáltakká" válnak, és a stációkat ilyen szerepben járhatják végig.

Minden állomáson színészek is megjelenítik az elhurcoltakat, illetve a szovjet katonákat, őröket, a "főszerepeket" mindig ők játsszák, így a nézőknek elsősorban csak szemlélniük kell az eseményeket, ezek "valódi" elszenvedői a színészek lesznek. De így is olyan közel hozzák majd a nézőket ezekhez az eseményekhez, hogy szinte tényleg a "saját bőrükön" megtapasztalhatják ezeket a szörnyű élményeket.

A turnusok február 4-én, szombaton minden egész órakor és óra-harminckor indulnak.

A kiállítás látogatása ingyenes.

A kiállítás az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és a Gulág Emlékbizottság támogatásával jött létre.

Kövessen minket a Facebookon is!