Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2017. március 27. 20:13 | Szerző/forrás: keol.hu

Adj vért, ments életet! Önkéntes véradó nap a kamarában

Adj vért, ments életet! Önkéntes véradó nap a kamarában
A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara az Országos Vérellátó Szolgálattal együttműködve önkéntes véradást szervez. A köztestület kéri a vállalkozókat és minden kecskeméti lakost, aki tud segíteni, hogy vegyen részt a véradáson!

Időpont: 2017. március 31., péntek, 08.00 - 13.00 óráig

Helyszín: Kecskemét, Árpád krt. 4.

A véradás alkalmával a jelentkezők orvosi vizsgálaton esnek át, amelynek során vérnyomásmérést, vérszegénységre vonatkozó szűrővizsgálatot, koleszterin- és vércukormérést, véradás után pedig olyan vírusvizsgálatokat végeznek, amelyre a szokásos orvosi vizsgálaton nem kerül sor. (Fertőző májgyulladás két vírusára: a hepatitis B és hepatitis C-re, továbbá az AIDS vírusára is megvizsgálnak minden véradót.)

A véradásra kérjük, hozza magával személyi igazolványát vagy útlevelét, illetve lakcím- és TAJ-kártyáját!

Abban az esetben, ha Ön, vagy az Ön által képviselt vállalkozás dolgozói szívesen részt vennének a véradáson, kérjük, adataikat rögzítsék az alábbi felületen:

JELENTKEZÉS ÖNKÉNTES VÉRADÁSRA (Kattintson ide: Download this file (ADJ VÉRT_2017.doc)Jelentkezés)

További felvilágosítás a kamara titkárságán kérhető a 76/501-500-as telefonszámon.

Segítségüket előre is köszönjük!

(Sipos Zsolt, titkár)

Ki lehet véradó?

Véradásra jelentkezhet minden 18 és 65 év közötti egészséges felnőtt ember.

Lehet-e enni, alkoholmentes folyadékot inni a véradás előtt?

Igen, lehet enni, sőt kell, lehetőleg ne zsíros, nehéz ételt. Nagyon fontos, hogy elegendő folyadékot igyon a donor. Ha ezt nem tette meg, akkor célszerű a véradás előtt a véradóknak kikészített folyadékból hozzávetőleg fél litert elfogyasztani. Éhgyomorra nem adhat vért.

Évente hányszor lehet vért adni?

Férfiak akár 5-ször, nők maximum 4-szer adhatnak vért.

Mennyi időnek kell eltelnie két teljes véradás között?

Legkevesebb 56 nap

Milyen igazolványt kell bemutatni?

Fényképes igazolványt kell bemutatni az adatok felvételéhez /pl. személyigazolvány, diákigazolvány, jogosítvány, útlevél/, lakcímkártyát, valamint a TAJ kártyát is vinni kell.

Szükség van a társadalombiztosítási szám (TAJ) bemutatására is?

Igen.

Mi történik a véradás előtt?

A vérellátó munkatársai szóban tájékoztatják a véradás teljes folyamatáról.

Miről kell nyilatkoznia a véradónak?

Arról, hogy vérét alkalmasnak tartja arra, hogy betegeknek beadják gyógyítási célból. Kitölti a kérdőívet, amely a donor életvitelére, betegségeire, gyógyszerszedési szokásaira kérdez. Ha nem értelmezhetőek a kérdések, forduljon bizalommal a kivizsgáló orvoshoz. Csak ő az illetékes abban, hogy a felvetődött kérdéseket, bizonytalan válaszokat együtt értelmezzék.

Minden véradás előtt van orvosi vizsgálat?

Igen. A véradásra való alkalmasságot jelenleg Magyarországon orvos dönti el, a leendő véradó részletes kikérdezése - korábbi és jelenlegi betegségeiről, egészségi állapotáról -, és fizikális vizsgálata után. Az orvosi vizsgálat vérnyomásmérésből, szív - tüdő meghallgatásából, a nyaki nyirokcsomók tapintásából, a látható nyálkahártyák megtekintéséből áll.

Az orvosi kivizsgálás előtt milyen laboratóriumi vizsgálatokat kell elvégezni?

A vér hemoglobin (vérfesték) koncentrációjának mérése, és első véradóknál az előzetes vércsoport meghatározás. Ha a vizsgálat során eltérést találnak, akkor időlegesen vagy véglegesen kizárják a donort a véradásból. Időleges kizárást alkalmazunk például a kívánatosnál alacsonyabb hemoglobinszint, nátha, torokgyulladás, herpesz esetén, kis - és nagy műtétek után, stb. Végleges kizárást jelentenek egyes fertőző megbetegedések (pl. HIV veszélyeztetettség, egyéb vérrel átvihető fertőzések kockázata), vérképzőszervi betegségek, egyes krónikus betegségek /pl. asztma, daganat/

Mit mérlegel az orvos?

Fontos szempont, hogy a véradással ne ártsunk a véradónak, de a vérkészítményt kapó beteg maximális biztonságáról is alapos vizsgálatok (hepatitis B, hepatitis C, luesz, HIV tesztek végzése) segítségével gondoskodjunk.

Mennyi vért gyűjtenek a vérvétel során?

Alkalmanként 450 ml és még két kémcsőnyi vér (vércsoport meghatározáshoz, vírus szűrővizsgálatokhoz) levételére kerül sor.

Hogyan történik a véradás?

Steril, egyszerhasználatos, műanyag zsákba, vérvételi rázómérleg segítségével gyűjtik a teljes vért.

Mennyi ideig tart?

Ideális esetben kb. 5-10 perc.

Összességében a teljes folyamat mennyi ideig tart?

Kb. 1/2-3/4 óra. Amennyiben egyszerre többen is jelentkeznek véradásra, a várakozás miatt hosszabb időt is igénybe vehet.

Kell-e várni a véradás után?

Igen célszerű 5-10 percet pihenni, ülni.

A folyadékveszteséget kell pótolni?

Igen, célszerű kb. 0,5 liter folyadékot, még a vérvétel helyszínén elfogyasztani.

Térítésmentes Magyarországon a véradás?

Igen, 1959 óta önkénes és térítésmentes.

Kövessen minket a Facebookon is!