Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2017. március 27. 20:17 | Szerző/forrás: keol.hu

Rákóczi Emléktáblát avattak Kecskeméten

Rákóczi Emléktáblát avattak Kecskeméten
II. Rákóczi Ferenc emléktábláját - mely Pálfy Gusztáv szobrászművész alkotása - avatták fel a Rákóczi út 18. szám alatt hétfő délután. Az eseményen beszédet mondott Hörcsök Imre önkormányzati képviselő, az Értékmegőrzési Bizottság elnöke.

II. Rákóczi Ferenc születésnapján került sor Pálfy Gusztáv szobrászművész alkotásának felavatására. Az emléktábla, mely a Rákóczi út 18. számú ház falára került, Mányoki Ádám általánosan ismert portréját használja kiindulópontnak.

A Kecskeméti Református Gimnázium tanulóinak műsorával kezdődött az esemény, majd Hörcsök Imre önkormányzati képviselő, az Értékmegőrzési Bizottság elnöke mondott beszédet. Kiemelte, Rákóczi a magyar történelem egyik legnagyobb alakja volt, aki Magyarország állami önrendelkezéséért vívott harcának vezéralakja volt. Mozgalma méltán került történelmünk dicsőséges fejezetei közé.

Hörcsök Imre elmondta, a Rákóczi hamvai előtt tisztelgő budapesti ünnepségen, majd a kassai újratemetésen Kecskemét városa is képviseltette magát. Már ekkor felvetődött egy, Rákóczit ábrázoló lovasszobor ötlete. 1906-ban még úgy tervezték, hogy 1909 nyarán a Kecskeméten rendezendő országos dalünnep idején már állni fog a fejedelem szobra a Rákóczi úton. Azonban az 1911. évi földrengés, majd az első világháboró miatt, sajnos, nem valósult meg. Évtizedeken keresztül nem mondtak le a tervről, arra azonban csak most került sor, hogy a nagy fejedelem méltó emlékművet kapjon városunkban.

„Nem félek őszintén kinyilatkoztatni óh örök igazság, kinek jelen munkámat ajánlám, hogy egyedül a szabadság szeretete és a vágy hazámat felmenteni az idegen járom alól, volt célja minden tettemnek."

HÁTTÉR:

Az Országgyűlés 2015-ben nyilvánította II. Rákóczi Ferenc emléknapjává március 27-ét, Erdély és Magyarország fejedelmének, a Rákóczi-szabadságharc vezetőjének születésnapját. Az országgyűlési határozat tisztelettel adózik a II. Rákóczi Ferencre felesküdöttek emléke előtt is, akik a Cum Deo pro Patria et Libertate zászló alatt küzdöttek a magyar szabadság kivívásáért. A parlament emellett kimondta, hogy támogatja és szorgalmazza a Rákóczi-szabadságharccal kapcsolatos megemlékezések szervezését, oktatási anyagok készítését.

Kövessen minket a Facebookon is!