Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2017. április 3. 11:27

Megyénk szociális ellátórendszere került terítékre a Wojtyla Házban

Képgaléria
Megyénk szociális ellátórendszere került terítékre a Wojtyla Házban
A kecskeméti központú Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Bács-Kiskun Megyei Kirendeltsége intézményeivel, azok feladatkörével, mindennapi tevékenységével ismerkedhettek hétfőn a Wojtyla Ház gondozottai dr. Tóth Mária főigazgató asszony előadásában. (Fotók: Mátyus István)

Az érdeklődők megtudhatták, hogy megyénkben a veszélyeztetett gyermekek, továbbá az időskorúak, a pszichiátriai- illetve szenvedélybetegek ellátása a Bács-Kiskun Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálaton túlmenően négy szervezeti egységben folyik. Utóbbiak esetében a terápiás munka bentlakásos jellegű, úgynevezett integrált szociális intézményekben történik. Az „Őszi Napfény” bácsborsódi, a „Platán” kecskeméti, a „Harmónia” kaskantyúi, a „Bárka” kiskunhalasi székhellyel működik - összesen 49 feladatellátási helyen (épületben) közel 2100 férőhellyel. A szociális létesítmények 2012. január 1. óta állami fenntartásúak, előtte a megyei önkormányzat gondoskodott működési feltételeik biztosításáról.

Új elemként jelent meg a közelmúltban a támogatott lakhatás lehetősége, melynek keretében új vagy felújított lakásokban kisebb közösségekben, családias környezetben tölthetik idejüket a gondozottak, szakszerű felügyelet mellett. Kalocsán már létező valóság a program, Kaskantyún és Tabdin 2018 végéig adják át az erre a célra szánt épületeket. A következő ütem Soltot és Tiszaugot fogja érinteni.

Az intézetekhez tartozó épületek döntő többsége a közelmúltban esett át nagyobb felújításon, illetve a többiek rekonstrukciója is hamarosan megindul.

A szenvedélybetegek ellátása terén abszolút nincs várólista, lényegében azonnal fogadnak minden pácienst, viszont a pszichiátriai betegek valamint az időskorú rászorulók elhelyezésére általában hosszú időt - akár több évet - kell várni - hangzott el az előadáson.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája